Avrupa’daki Kürtler açlık grevci direnişçileri için alanlarda

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uyguladığı ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla düzenlenen açlık grevi ile dayanışma eylemleri sürüyor.

DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek, Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü talebi ile başlatılan açlık grevleri her geçen gün yayılıyor.

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar da açlık grevi direnişlerine dikkat çekmek amacıyla eylemlerini sürdürüyor.

CARDIFF

Galler’in başkenti Cardiff’te Kürdistanlılar ve dostları düzenledikleri yürüyüş ardında 51 gündür Newport kentinde açlık grevi direnişinde olan İlhan Şiş’i ziyaret etti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması amacıyla başlatılan açlık grevleri kritik ötesi bir aşamada devam ederken, Cardiff’te yapılan eylemde açlık grevindeki direnişçilerinin çığlığının duyulması gerektiği, aksi takdirde bir ömür boyu büyük bir utanç içerisinde yaşamak zorunda kalınacağı ifade edildi.

Bugün öğlen saatlerinde şehir merkezinde bir araya gelen yüzlerce kişi Galler Meclisi’ne doğru yürüyüşe geçti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, PKK bayrakları ve açlık grevi eylemcilerinin fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte Türk devletini protesto eden sloganlar da atıldı.

Galler Meclisi önünde ise bir miting düzenlendi.

Plaid Cymru Partisi Genel Başkanı Adam Price, Milletvekili Leanne Wood da mitingde birer konuşma yaptı.

Her iki siyasetçi Kürt halkının haklı mücadelesinin yanında olduklarını, açlık grevindeki direnişçilerinin taleplerinin karşılanması amacıyla Türk devletinin acilen adım atmasını talep ettiler.

Yirmiden fazla Türkiyeli ve Kürdistanlı kurumun içinde yer aldığı Britanya Demokratik Güç Birliği bileşenleri adına yapılan konuşmada da açlık grevlerinin çok kritik bir noktaya geldiği ve geç olmadan bu çığlığın büyütülmesi ve amacına ulaşması için herkesin üzerine düşeni yapması çağrısı yapıldı.

Eylemde, Galler’in Newport kentinde 51 gündür açlık grevinde olan İlham Şiş’in mesajı da okundu. Şiş, mesajında eylemcileri selamlarken, açlık grevinde yüzlerce insanın direnişine denk bir eylemlilik olması gerektiğini belirtti. Şiş, Leyla Güven’in başlattığı ve kendilerinin de onun ardından direniş kervanına katıldıklarını, çok kararlı olduklarını ve mutlaka kazanacaklarını ifade etti.

Eylemin sonunda açlık grevinde bulunan direnişçilerin taleplerinin yer aldığı bir dosya Galler Hükümeti Kabine sekreteri Peter Greening’e teslim edildi.

Eylem sloganlarla sona erdi.

CENEVRE

İsviçre’nin Cenevre kentinde de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecrit ve Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü talebi ile 90 gündür açlık grevi direnişinde olan Leyla Güven ile dayanışma amacıyla sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirildi.

Tevgera Ciwanên Şoreşger aktivistleri tarafından merkez tren istasyonu içinde “Bir milletvekili, Leyla Güven 8 Kasım 2018 tarihinden beri Öcalan’a yönelik tecride karşı süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde” pankartı açıldı. Leyla Güven öncülüğünde başlatılan Strasbourg, Hewlêr, Galler, cezaevleri ve Avrupa ülkelerinde sürdürülen açlık grevlerine dikkat çekilen eylemde Fransızca bildiriler dağıtıldı.

Sık sık Fransızca, “Yaşasın zindan direnişi”, “Öcalan’a özgürlük” sloganlarının atıldığı eylem bildirilerin okunmasının ardından sonlandırıldı.

OSNABRCÜK

Almanya’nın Osnabrcük kentinde de Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek, Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü talebi ile düzenlenen açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla bir eylem yapıldı.

Eylemde Alman sol gruplar da konuşma yaptı ve bildiriler dağıttı. Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması için çağrılar da yapıldı.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde de Güven başta olmak üzere açlık grevleri direnişlerine dikkat çekmek amacıyla eylem yaptı.

Bremen HBF önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, “Öcalan’a özgürlük”, “Tecrit insanlık suçudur” sloganlarını atarken, “Tecridi kıralım, Öcalan’a özgürlük” yazılı pankart ile Leyla Güven’in posterleri ile açlık grevi direnişçilerinin fotoğraflarını taşıdı.

Bildirilerin de dağıtıldığı eylemde Alman hükümeti ve AB devletleri, hükümetlerine bu çığlığı duyun çağrısı da yapıldı. Eyleme Sol Parti eyalet yöneticileri, Almanya Komünist Parti Eyalet Başkanı, Bremen Cemevi Eş başkanı ve yöneticileri de katıldı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de Kürdistanlılar, açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla alanlardaydı. Alman sol gruplarının da destek verdiği eylemde açlık grevi direnişçilerinde gelinen aşamanın ölüm sınırında olduğuna dikkat çekilerek, taleplerin bir an önce kabul edilmesi gerektiği vurgulandı.

Eylemde sık sık, “Biji berxwedana greve birçubuna”, “Biji berxwedana Leyla”, “Be Serok jiyan nabe” sloganları atıldı.