Avrupa'daki Kürtler ırkçı saldırılara karşı sokağa çıktı

Almanya ve Danimarka'da yaşayan Kürdistanlılar, ırkçı saldırı sonucu yaşamını yitiren Barış Çakan için eylemler düzenledi.

Almanya'nın Bielefeld kentinde TCŞ ve JCA'nın öncülüğünde bir eylem düzenlendi. Onlarca Kürt, Bielefeld tren istasyonu önünde toplandı ve saygı duruşuyla mitinge başladı.


Aktivistler, 4 gün önce Ankara'da Türk faşistleri tarafından Kürtçe müzik dinlediği için öldürülen Barış Çakan'ın uğradığı ırkçı saldırıyı kınamak için bir araya geldi.
Aktivistler, "Hiç bir cinayet cezasız kalmaz" ve "Qirqirinê Nehêle Tole Hildine!" (Katliama izin verme, intikâm al!) yazılı pankartlar taşıdı.
Eylemde, Türkiye'nin Rojava'ya yönelik işgalci saldırıları, HDP'ye dönük baskıları ve Maxmûr mülteci kampına hava saldırıları da protesto edildi.
Barış Çakan'ın anısına Kürtçe müziğin çalındığı eylemde, "Barış'a yapılan saldırı varlığımıza, kimliğimize, hayatımıza, kültürümüze ve dilimize bir saldırıdır. Faşizm hepimizin düşmanı ve ortak tepkimizi gerektirir. Cinayetlere ve faşist saldırılara alışma zihniyeti kırılmalıdır" mesajı verildi.

KOPENHAG


Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da da Kadın Meclisi ve DKTM tarafından Kürt halkına dönük ırkçı saldırılar protesto edildi.
Türk polislerinin Amed’de bir Kürt gencine gözaltında işkence yapması ve Ankara’da Barış Çakan’ın Kürtçe şarkı dinlediği için faşistler tarafından katledilmesi, Kopenhagen’ın işlek caddesi Nytorv’da düzenlenen miting ile protesto edildi.
Kürtler, Barış Çakan’ın ve George Floyd’un fotoğrafının olduğu, “Rengi siyahi olduğu için / Dili Kürtçe olduğu için öldürüldü” yazılı pankartlar taşıdı.
Miting slogan ve Kürtçe müziklerin seslendirilmesiyle sona erdi.