Avrupa’daki Newroz kutlamaları sürüyor

Avrupa’daki Newroz kutlamaları çeşitli etkinliklerle devam ediyor.

Paris’in en büyük üniversitelerinden birisi olan Saint-Denis Üniversitesi’nde öğrenciler Newroz’u kutladı.

Newroz kutlaması, YXK-JXK’nin organizesiyle, üniversite bahçesinde, yüzlerce Kürdistanlı ve enternasyonalist gencin katılımı ile gerçekleşti.

Öğrenci gençliğinin yaptığı kutlamaya, Strasbourg’da süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan Deniz Sürgüt de skype ile katıldı. Coşkuyla karşılanan bağlantıda Sürgüt, gençlerin Newroz Bayramı’nı kutlayan bir konuşma yaptı.

Kutlama sırasında gençler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için dilek fenerleri de yaktı. Kutlama alanını rengarenk fenerlerle donatan gençler, dilekleriyle birlikte balonları gökyüzüne bıraktı.

Üniversite bahçesinde, saatlerce çekilen halaylarda, gençlere Diyar Mehrovi ve Grup Munzur da türküleriyle eşlik etti.

Kutlama, “Biji Serok Apo” sloganları ve zılgıtlarla sona erdi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Newroz kutlamaları haftaya yayılarak devam ediyor.

Kürdistan Aileler Birliği, Yekitiya Malbaten Kurdıstane (YEKMAL) ve DEST-DAN Kadın Meclisi’nin ortaklaşa organize ettiği Newroz resepsiyonu Passionkirche’de yapıldı.

Resepsiyonun açılış konuşmasını YEKMAL adına Günay Darıcı ve DEST-DAN Kadın Meclisi adına da Melek Yula yaptı.

Kürtçe ve Almanca olarak Kürt halkının ve dostlarının bayramını kutlayan temsilciler Newroz’un anlam ve önemi hakkında da açıklamalarda bulundu.

Daha sonra sırayla Federal Almanya Parlamentosu Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut, Berlin Eyalet Parlamentosu milletvekili Hakan Taş, HDP eski milletvekili Sibel Yigitalp, Ağrı eski belediye başkanı Hüseyin Yılmaz, Anna Kuntze, Holger Spöhr, Elke Dangeleit birer konuşma yaptı.

Resepsiyonda Koma Govende – Faraşin, Grup Eylo ve Ruken Kardaş da sahne aldı.

KASSEL

Almanya’nın Kassel kentinde ise, açlık grevi direnişçileri Ömer Bağdur ile Cemal Kobanê, DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile görüntülü bir görüşme gerçekleştirdi.

Birbirlerinin Newrozu’nu kutlayan açlık grevi direnişçileri, eylemlerinde de başarı dileklerini iletti.

MANNHEİM

Almanya’nın Mannheim kentinde de Newroz kitlesel bir şekilde kutlandı.

Ali Xerzan, DTKM folklor ekibi Koma Zarokên Rojê’nin de sahne aldığı kutlama, DKTM’den Ramazan Özüak açılış konuşmasını yaptı.

Öcalan’a yönelik tecridin kırılması amacıyla Tekirdağ Cezaevi’nde fedai eylem yapan Zülküf Gezen şahsında şehitler anasına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlik yerine Strasbourg grevcilerinin fotoğraflarının olduğu pankart da asıldı.

Ronahi ve Berivan’ın da eylemlerini yaptığı yerde anıldığı etkinlik, saat 18.00’da Altefeurwach’da Newroz ateşinin yakılması ile devam etti.

Kurumların mesajlarını ilettiği etkinlikte sık sık, “Biji Newroz”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı. Kutlama halaylarla sona erdi.