Avrupa eylemlerinde sivil katliamlara dikkat çekildi

Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırıları Avrupa'nın birçok merkezinde protesto edildi. Eylemlerde YPG/YPJ'nin direnişini kıramayan Türk devletinin sivilleri katlettiğine dikkat çekildi.

Almanya'nın Darmstadt kentinde Luisenplatz meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar Efrîn'e işgal saldırılarını protesto ederek çağın direnişini selamladı. Efrîn'e karşı başlatılan saldırılar sona erene kadar alanlarda olacaklarını belirten Kürdistanlılar, Türk devletinin saldırıları sonucu yaşanan sivil katliamlara da tepki gösterdi. Eylem Çarşamba günü Luisenplatz'da saat 17:00'da Efrîn için yapılacak çağrının ardından sona erdi.

STUTTGART

Stuttgart Êdî Bese Platformu öncülüğünde 20 Ocak’tan beri her gün Schlossplatz meydanında yapılan çadır nöbet eylemi yapıldı. Eylemi bugün Stuttgart MLPD’li Alman devrimciler devraldı. Çadırı ziyaret eden Almanlara Efrîn'de yaşanan katliamlar hakkında bilgi verildi. Eylem boyunca bildiri dağıtan 2 yıl önce Kobanê sağlık merkezinde çalışan enternasyonal tugaylardan Wolf Jörg, Rojava devrimini korumak için eylemde yer aldığını belirtti. İşgale karşı herkesin tepki vermesi gerektiğini belirten Jörg, "Efrîn işgalini durdurmak için Türkiye'ye baskı uygulanmalı. Onun için bugün burada bu konuda hazırlanmış el ilanlarını dağıtarak, şehir sakinlerini bilgilendirmek, duyarlı hale getirmek istiyorum. Çünkü çoğu insanlar bütün bu olanlar hakkında bir bilgiye sahip değiller. Mesela Türkiye’nin Efrîn’e Alman silahlarıyla saldırdığını çoğu insan bilmiyor. Ben kendim iki sene önce Rojava’ya gittim. Kobanê sağlık merkezinde aylarca çalıştım. Şimdi bütün bu kazanımlarımızın yok edileceğinden korkuyorum. Onun için burada da olsa bu işgal ve saldırılara karşı durup, mücadele etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

BASEL

İsviçre'nin Basel kentinde her yıl geleneksel olarak kutlanan Fasnacht karnavalına Efrîn protestosu damgasını vurdu. Her yıl on binlerce insanın katılımıyla geleneksel olarak düzenlenen Basler Fasnacht festivalinde Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Efrîn’de yaptığı katliamlara dikkat çekildi. Her yılın 19 Şubat’ında başlayıp 3 gün ve 3 gece süren karnavalda giyilen kostümler ve maskelerle dünyada yaşanan olaylara göndermeler yapılır. Bugün başlayan karnavala katılanların hedefinde Efrîn’de sivil katliamlar yapan Türk devleti ve Efrîn’e dönük saldırılara sessiz kalan NATO ve Avrupa vardı. Festivalde Efrîn’de yaşanan sivil katliamlara dikkat çekmek amacıyla üzerinde hava saldırıları sonucu Efrîn’de hayatını kaybeden sivillerin fotoğraflarının yapıştırıldığı ve “Avrupa, NATO ve Almanya’nın desteğiyle Türkiye Kürtleri katlediyor” yazısının yazıldığı temsili bir tabut taşındı. Festival boyunca Türk devletinin Efrîn’e dönük saldırılarına dikkat çekmek amacıyla bildirilerde dağıtıldı.