Avrupa hava sahası Boeing 737 MAX’a kapatıldı

Avrupa Hava Güvenliği Ajansı (EASA), Etiyopya havayolu şirketine ait Boeing 737 MAX tipi bir yolcu uçağının düşmesi ardından aynı aileden uçaklara Avrupa hava sahasını kapattı.

EASA, Salı günü saat 20.00’den itibaren Boeing 737 MAX 8 ve 9 tipi uçaklara Avrupa Birliği hava sahasının kapatıldığını açıkladı. Bu yasak, hem inişler hem de kalkışlar için geçerli.

Hava Güvenliği Kurumu, yolcuların güvenliğini garanti altına almak için tüm tedbirleri aldıklarını belirtti. Bu karardan önce, çok sayıda Avrupa ülkesi hava sahasını kapatma kararı almıştı. Dünya genelinde de bir çok havayolu şirketi, uçakların kalkışını durdurdu.

Amerikan yapımı 737 MAX karşısındaki uluslararası güvensizlik, ABD’nin tavrı ile çelişiyor. Washington, üreticilerden bu uçaklarda düzenleme yapmalarını istese de, ABD’de hava sahasında uçuş yapmasını yasaklamadı. Uçağın üreticisi de bu uçakların güvenli olduğunu savunmaya devam ediyor.

Avrupa Hava Güvenliği Ajansı’nın kararından önce Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İrlanda, Avusturya, Hollanda, İtalya ve Belçika hava sahasını Boeing 737 MAX tipi uçaklara kapatma kararı almıştı. Hindistan da, sözkonusu uçaklarda gerekli düzenlemeler yapılmadan kalkışlarına izin vermeyeceklerini açıkladı.

10 Mart günü Ethiopian Airlines’a ait Boeing 737 MAX 8 tipi yolcu uçağı Addis Abeba’dan Kenya’nın Nairobi kentine doğru havalandıktan kısa bir süre sonra düşmüş, içerisindeki 157 kişi hayatını kaybetmişti. Bu kaza son altı ay içerisinde ikinci büyük Boeing 737 MAX kazası olmuştu. 29 Ekim 2018’de Endonezya Lion Air’e ait bir uçak, içerisindeki 189 kişi ile Cakarta havaalanından kalkış yaptıktan 13 dakika sonra düşmüştü.