Avrupa kentlerinde Newroz kutlamaları coşkuyla sürüyor-YENİLENDİ-II

Avrupa’nın birçok merkezinde Kürtler ve dostları Newroz’u kutladı. Kutlamalarda Heyva Sor ve Roja Sor’da toplanan bağış ve stand gelirleri depremzedelere aktarıldı.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, baharın müjdecisi ve direnişin simgesi Newroz’u kutladı. Kutlama, Newroz şehitleri özelinde Kurdistan devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. KCK’nin Newroz mesajının okunmasından sonra siyasetçi Faysal Sarıyıldız bir konuşma yaptı. Sarıyıldız, Kawa’dan Kürt Özgürlük Hareketi mücadelesine Newroz’un Kürtler için direnişi ifade ettiğini belirterek, çağdaş Kawa Mazlum’un yaktığı ateşin zafere kadar taşınacağını ifade etti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecride de vurgu yapan Sarıyıldız, tecrit kalkmadan Kürt sorununun çözümünün mümkün olmadığını, çözümün muhatabının Abdullah Öcalan olduğunun altını çizdi.

Mereş merkezli deprem sonrası Türk devletinin depremzedelere gereken yardımı yapmadığına da dikkat çeken Faysal Sarıyıldız, Türk devletinin, depremi Kurdistan’ı insansızlaştırmak için bir fırsata çevirdiğini ifade etti. Kürt halkının ve demokratik tüm kesimlerin depremzedelere gereken desteği sunması gerektiğine dikkat çeken Sarıyıldız, Newroz’un aynı zamanda dayanışma ve birlikte özgürleşme bayramı olduğunu, Newroz’un bu anlamının depremzedelere verilecek destekle somut anlamını bulacağını belirtti.

Konuşmalar sonrası Serhado, Beser Şahin ve Sidar Amed sahne aldı.

LÜBECK

Almanya'nın Lubeck kentinde yüzlerce Kurdistanlı ile Kürt dostları Newroz’u kutladı.
Ağırlıkta Kürt gençlerinin katıldığı Newroz, Lübeck Wiesental am Schaluppenweg alanında yapıldı. Sanatçılar Saîd Dêrik, Baran Agir, Tewfîk Goyî, Hejal Elanî ve Îdrîs Bêrtî’nin sahne aldığı etkinlik, gençlerin attığı “Bijî Serok Apo”, Bê Serok jiyan nabe”, “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla son buldu.

RIJSWIJK

Hollanda'nın Rijswijk şehrinde binlerce Kürt, geleneksel Newroz Bayramı'nı kutladı. Kutlamalar sırasında, Kürt sanatçılar tarafından seslendirilen şarkılar eşliğinde halk halayları çekildi ve Kongra Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal ile Dem-Ned Eşbaşkanları, Newroz Bayramı ve güncel gelişmeler hakkında konuşmalar yaptı.

Kutlamalar binlerce Kürt'ün, Hollanda’nın farklı şehirlerinden Rijswijk'e akın etmesiyle başladı. Şehirdeki etkinlik alanında, renkli kıyafetleriyle dans eden ve halay çeken binlerce kişi, coşkuyla bayramlarını kutladı.

Kongra Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal, Kürt halkının özgürlük mücadelesine vurgu yaparak, "Kürtler, yüzyıllardır bir mücadele veriyor. Bu mücadele, özgürlük ve adalet mücadelesidir. Kürt halkı, özgürlük mücadelesini kazanacak" dedi.

Dem-Ned Eşbaşkanları da Kürt halkının hakları için mücadeleye devam edeceklerini vurgulayarak, "Kürt halkı baskıya boyun eğmeyecek. Bu mücadelede yan yana durarak kazanacağız" dedi.

Rijswijk halkı da, Kürtlerin Newroz Bayramı'nı coşkuyla kutlamalarına ev sahipliği yaparak, dayanışma mesajları verdi.

LİMASOL

Kıbrıs'ta yaşayan yüzlerce Kurdistanlı Limasol'un Alassa köyünde bir araya gelerek Newroz bayramını büyük bir coşkuyla kutladı.
Kıbrıs Kürt Halk Meclisi’ne bağlı Kültür Sanat Komitesi’nin organize ettiği Newroz etkinliğine Kurdistanlıların yanı sıra Kürt Halkı ile Dayanışma Komisyonu üyeleri, milletvekilleri ile Kıbrıs'ta bulunan enternasyonalist gençlik hareketi katıldı.

Kutlamanın yapıldığı alana Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Mazlum Doğan'ın dev posterleri yanı sıra, faşist Türk devletinin derin yapılanması tarafından Newroz’da katledilen Teofilos Georgiadis'in posteri ile birlikte PKK, HPG, YPG, YPJ bayrak ve flamaları yer aldı.

Kutlama Kurdistan devrim şehitleri ile depremde hayatını kaybedenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu esnasında “Ey Reqîb' marşı okundu.

Newroz ateşi Kürt kadınları tarafından yakılarak, Newroz programı devam etti. Ardından Kürt siyasetçi Kamil Akalın, Kıbrıs Kürt Kadın İnisiyatifi Sözcüsü Fatma Jirki ile enternasyonalist gençlik örgütleri tarafından konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda " Önder Apo’nun özgürlüğü özgürlüğümüzdür. Önder APO'nun fiziki özgürlüğünü sağlama zamanıdır" mesajları verildi.

Konuşmacıların yanı sıra TEV-ÇAND sanatçısı Sosin ile Kıbrıs Kürt Halk Meclisi’ne bağlı sanatçılar Mazlum Siwan, İsmail Eker ile Teofilos Çocuk Korosu’nun seslendirdiği şarkılar eşliğinde halay çekildi.

Son olarak 15 Mart Çarşamba günü Larnaca havalimanında Kürt siyasetçi Kenan Ayaz'ın tutuklanması ve Almanya'ya iade talebinin durdurulması için yarın Lefkoşa'da bulunan Adalet Bakanlığı binasının önünde yapılacak protesto eylemine katılım çağrısı ile Newroz programı sona erdi.

MARBURG

Almanya'nın Marburg şehrinde Newroz kutlandı. Bürgerhaus Cappel-Marburg’da yapılan Newroz kutlaması, Kurdistan Devrim Şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. SPD'li Marburg Belediye Başkanı Dr. Thomas Spies, Die Linke'den Hennig Köster, NAV-DEM temsilcileri konuşmacı olarak katıldı.

Sanatçılar Silava Rojava, Hozan Memyan ve Dilara Kobanê de müzikleri ile kutlamaya katıldı.  Newroz ateşinin de yakıldığı kutlama geç saatlere kadar devam etti.

TORINO

İtalya'nın Torino kentinde Newroz, coşkuyla kutlandı.
Saygı duruşu ile başlayan kutlamada, Kurdistanlılar ve dostları Newroz ateşini yaktı.
Bir konuşma yapan siyasetçi Lezgin Botan, siyasi politik gündemi, “14 Mayıs’ta yapılacak seçim, Kürt halkı açısından çok önemli bir sürecin başlangıcıdır. Bu Newroz’un anlamı Önder Apo'nun özgürlüğüne adanmıştır” diye aktardı.

Sinevizyon gösteriminin de yapıldığı kutlamada sanatçılar Mem û Zînê Botanî’nin müzikleri eşliğinde halay çekildi, “Bijî Serok Apo” ve “Newroz pîroz be” sloganları atıldı.

INNSBRUCK

Avusturya 'nin Tirol eyaletinin Innsbruck kentinde Newroz kutlaması gerçekleştirildi.

Hozan Aydın, Ronî Jezrawî ve Koma Dem’in sahne aldığı gecede, konuşmacı olarak Fırat Anlı ve eski Avusturya Alevi Birliği Federasyonu onursal başkanı Mehmet Ali Çankaya katıldı.

Konuşmacılar Newroz'un öneminin yanı sıra yaklaşan 14 Mayıs seçimlerine de değindi. “Seçimlerde kayıtsız şartsız Emek ve Demokrasi İttifakı desteklenmeli ve çalışması yürütülmelidir” denildi.

Büyük bir coşkuyla yapılan Newroz kutlamasında sık sık "Bijî Serok Apo”, “Bijî Newroz" sloganları atıldı.

MÜNİH

Münih'te yaşayan yüzlerce Kurdistanlı Münih Belediyesi’nin bulunduğu meydanda bir araya gelerek Newroz bayramını büyük bir coşkuyla kutladı.

Münih Kürt Halk Meclisi ve Gençlik İnisiyatifi’nin birlikte organize ettiği Newroz etkinliğine Kurdistanlıların yanı sıra enternasyonalistler dahil Kürt dostları katıldı.

Newroz ateşi, Diyarbakır hapishanesinde baskı ve işkenceye bedeniyle karşı koyan ve Newroz’un simgesi olan Mazlum Doğan’ın ablası Nezaket Doğan tarafından yakıldı.

Etkinlik alanında, YPG, YPJ bayrak ve flamaları yer aldı. Renkli kıyafetleriyle dans eden ve halay çeken kitle, geç saatlere kadar kutlamayı devam ettirdi.