Avrupa’nın her yerinde Kobanê eylemleri-YENİLENDİ-I

Avrupa’da onlarca kentte 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla eylemler düzenlendi. Bu eylemlerde Türk devletinin işgal saldırıları kınandı.

BERLİN: Almanya’nın başkenti Berlin’de sömürgeci Türk devletinin saldırıları bir mitingle protesto edildi. Saat 17.00’de Brandenburger Tor’da saygı duruşuyla başlayan mitinge, Berlin Halk Meclisi, DEST DAN Kadın Meclisi, PYD-Berlin, HDK-Berlin Brandenburg, EDESA-Êzidî Kadınları Meclisi, Ciwanen Şoreşger, Kürdistan Komünist Partisi, Berlin Kürt Cemaati ve Berlin’de faaliyette bulunan bir çok Kürdistani ve Türkiyeli kurumlardan temsilciler katıldı. Berlin Halk Meclisi adına eş başkan Yeko Ardil, DAİŞ çeteleri ve Erdoğan’ı “dünya gericiliğinin bir numaralı ismi” olarak tanımlarken, Kobanê’ye yönelik saldırıları nefretle kınadı.

PYD Berlin temsilcisi Bavê Kawa, 27 Ekim’de İstanbul’da yapılan dörtlü zirvenin ardından böyle bir saldırının olmasının son derece manidar olduğunu belirterek, “Merkel ve Macron unutmasınlar ki eğer YPG-YPJ olmasaydı DAIŞ teröristleri Avrupa’yı da Ortadoğu gibi cehenneme çevireceklerdi” dedi.

Miting, Pazar günü saat 14.00’de Berlin’deki Kürt derneğinde yapılacak halk toplantısına katılım çağrısıyla son buldu.

DUİSBURG: Türk devletinin Kobanê ve Girê Spî'ye yönelik saldırıları Almanya'nın bir çok merkezinde protesto edildi. Duisburg'da Demokratik Kürt Toplum Merkezi, (DKTM) Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi, PYD, Mala Ezidiyan öncülüğünde düzenlenen eyleme yüzlerce Kürdistanlı katıldı.

KCDK-E'nin çağrısıyla saat 17.00'da Duisburg Merkez Tren İstasyonu içinde bir araya gelen kitle Almanca "AKP ve DAİŞ faşizmine geçit yok", "Türkiye'ye yapılan yardımlar derhal durdurulsun" ve "Kobanê Şehitleri ölümsüzdür" pankartları açıldı. Sık sık "Merkel finanse ediyor, Erdoğan bombalıyor" ve "Türk ordusu Kürdistan'dan defol" sloganlarının atıldığı eylemde, söz alan bir Alman yurttaşı, Kürtlerin Alman silahlarıyla öldürülmesinden dolayı Alman halkı adına dileyerek Türkiye'ye silah satışının derhal durdurması gerektiğini belirtti. Almanca ve Kürtçe konuşmaların yapıldığı eylem sloganlarla sona erdi.

BIELEFELD: Kobanê'ye yönelik saldırılar Bielefeld'de yapılan bir mitingle protesto edildi. Mitinge DKTM, HCÊ, YXK, TAJÊ, Dergahên Elewiyan gibi kurumların yanı sıra Alman partisi MLPD de karılım sağladı. Türk devletinin işgal saldırılarına tepki gösterilen eylemde, Rojava'ya yönelik saldırıların durdurulması için uluslararası güçlere çağrıda bulunuldu.

GİESSEN: Almanya'nın Giessen kentinde 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nü için bir araya gelen yüzlerce kişi Türk devletinin Rojava saldırısını kınadı. Eylem, kentin işlek yeri olan Seltersweg’de DKTM tarafından düzenlendi. Etkinlikte, Giessen Efrînle Dayanışma Platformu adına konuşan Rainer Grabowski, emperyalist güçlerin Kobanê'deki birlik ve beraberliği engellenmeye çalıştığını belirtti. Almanya MLPD Gençlik Meclisi Rebell adına konuşan Wanja Lange de İstanbul’daki dörtlü zirvenin ardından başlayan Rojava saldırılarının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Etkinlik, 6 Kasım’da Strasbourg’da yapılacak merkezi eylem çağrısı ile sona erdi.

BREMEN: Bremen şehrinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları 1 Kasım Dünya Kobanê gününü vesilesiyle bir etkinlik düzenledi. Domshof Kilisesi önünde düzenlenen etkinlikte Türk devletinin saldırıları da protesto edildi. YPG/YPJ bayraklarının açıldığı eylemde sık sık, "Bijî Berxwedana YPG/YPJ" ve "Bijî serok Apo" sloganları atıldı. Eylemde kısa bir konuşma yapan PYD Bremen sözcüsü Ayhan Efrîn, Rojava'ya destek amacıyla sürekli eylemlerde olacaklarını belirtti.

HANNOVER: Almanya'nın bir çok kentinde olduğu gibi Hannover kentinde de 1 Kasım'da Kürtler ve dostları alanlara çıktı.  Eylemde Dünya Kobanê Günü kutlanırken, Türk devletinin saldırıları kınandı. 

DÜSSELDORF: Almanya'nın Düsseldorf kentinde YJK-E ve DKTM PKK'nin öncü isimlerinden Beritan Hêvi (Gülnaz Karataş) şahsında Ekim ayı şehitlerini andı. DKTM'de saat 13.00'da başlayan etkinliğin açılış konuşmasını YJK-E adına Ayten Aslaner yaptı.

Etkinlikte Kürdistan Şehit ve Kayıp Aileleri Kurumu (KOMAW) adına söz alan Şengê Kahraman "Her şehadet zafere giden yolu açarken omuzlarımıza da büyük ve önemli görevler yüklüyor" diye konuştu. Türk devletinin Kobanê ve Girê Spi'ye yönelik saldırılarına dikkat çeken Kahraman, "Ne kadar ağır bir süreç yaşıyor olursak olalım, zafere en yakın olduğumuz bir zamandayız. Biz zafere yaklaştıkça saldırıların da dozu artıyor" dedi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına yapılan konuşmada Rojava'da kadınlar öncülüğünde gerçekleştirilen Rojava Devrimi'nin Avrupa'da yaşayan kadınlarca çok güçlü bir şekilde sahiplenmesi çağrısı yapıldı. Sinevizyon gösterisiyle devam eden etkinlikte Kürt Halk Önderi Öcalan üzerindeki hukuk dışı tecride değinilerek KCDK-E ve TJK-E'nin eylem takvimi açıklandı.

STUTTGART: Almanya’nın Stuttgart kentinde Türk Başkonsolosluğu önündeki Kernerplatz’da bir miting düzenlendi. Stuttgart Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısı üzerine yapılan eyleme, Kürtlerle dayanışma içinde olan Alman gruplar da katıldı. Kürt merkezinin eş başkanı Garip Nurhak yaptığı konuşmada, ‘’1 Kasım Dünya Kobane gününe denk getirilerek, faşist Erdoğan/TC devletinin aynı günde Kobanê’ye saldırması hiç tesadüf değil. Bizler bu durumu kınamak ve protesto etmek için bugün TC Stuttgart Başkonsolosluğu önündeyiz” dedi. Eylemde Almanya Başbakanı Angela Merkel hükümetinin Erdoğan rejimine verdiği destek de kınandı.

BORDEAUX: Fransa'nın Bordeaux şehrinde Rojava'ya yapılan saldırı merkez tren garında bir araya gelen Kürdistanlılar tarafından protesto edildi. Sivil itaatsizlik eylemi yapan Kürdistanlar Türk devletinin saldırılarını kınadı.

MARSİLYA: Marsilya’da Tevgera Ciwanên Azad öncülüğünde Marignan merkezinde yürüyüş yapıldı. YPG-YPJ PKK bayraklarının taşındığı eylemde, "Her yer Kobanê her yer direniş" ve "Faşizme geçit yok" sloganları atıldı. Yaklaşık bir saat süren yürüyüş mitingle son buldu. Mitingde Tevgera Ciwanên Azad adına yapılan açıklamada, Erdoğan rejimine karşı direniş çağrısı yapıldı. Miting "Bijî berxwedana Kobanê" sloganıyla sona erdi.

Marsilya’da ayrıca gençler bir köprüye iki ayrı pankart astı. Birinde “Şiddet faşizmdir, öz savunma hakkımızdır”, diğerinde “Öcalan’a özgürlük” talebi yer aldı.

MONTPELLIER: Fransa'nın Montpellier kentinde yaşayan Kürtler ve dostları DKTM’nin çağrısıyla Peyrou Pitot Parkı’nda toplandı ve şehir merkezindeki Comedie Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık “Bijî Berxwedana Kobanê”, “Kobanê yalnız değildir", “Her yer Kobanê her yer direniş”, "Kürdistan'a statü", “Terörist Erdoğan”, “Katil Erdoğan” sloganları atan eylemciler, bildiri de dağıttı.

Comedie Meydanı’nda yapılan mitingde konuşan CDK-F Eşbaşkanlık Divan üyesi Cevat Güneş, “Dünya Kobanê gününü kutluyoruz. Türk faşist devletin saldırılarını da kınıyoruz” dedi.

ATİNA: Yunanistan'ın başkenti Atina'da Rojava'ya yönelik saldırılar kitlesel bir yürüyüş ile protesto edildi. Türk Konsolosluğu önünde sona eren yürüşün ardından yapılan açıklamada, Türk devleti ve çetelerinin Rojava saldırısı kınandı.

CENEVRE: 2014 yılında Kobanê direnişinde yaşamını yitiren YPG savaşçısı Muhammed Şık (Renas Karaz) şahsında Kobanê direnişinde yaşamını yitirenler, İsviçre’nin Cenevre kentinde anıldı. Anmaya, YPG'li Şık’ın ablası Sur Eski Belediye Başkanı Fatma Şık, Şırnak Eski Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Anmada ilk olarak söz alan Şırnak Eski Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Kobanê direnişinin Kürt özgürlük mücadelesinin önemine değindi. YPG savaşçısı Şık gibi binlerce gencin görkemli direnişi sayesinde Kobanê’nin özgürleştiğini ifade eden Sarıyıldız, “Kürt halkının Rojava ve diğer parçalarda ortaya koyduğu direniş ruhu, faşist güçlerin siyasi projelerini boşa çıkardı ve çıkarmaya devam ediyor" dedi. Sarıyıldız’ın konuşmasının ardından anma, YPG savaşçısı Şık anısına hazırlanan sinevizyon gösterimi ile sonlandırıldı.

LOZAN: İsviçre’nin Lozan kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK), Halkevi ve HDK’nin çağrısıyla 100’ü aşkın kişi merkez tren istasyonu önünde bir araya geldi. Eylemde 1 Kasım Dünya Kobanê günü kutlanırken, Kobanê direnişini selamlayan, Türk işgalini ve saldırılarını kınayan sloganlar atıldı.

CDK Lozan , İGİF (İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu) ile Solidarite Kanton Milletvekili Jean Michel Dolivo birer konuşma yaptı. Tüm konuşmacılar Türk devletinin saldırılarının kabul edilemez olduğunu belirterek, dayanışma mesajları verdiler.

BERN: İsviçre’nin başkenti Bern’de Tevgera Ciwanên Şoreşger öncülüğünde Bahnhofplatz alanında bir miting gerçekleştirildi. Türk rejimini protesto eden ve Öcalan lehine sloganlar atan gençler, Kürdistan gençliğini her an eylemde olmaya çağırdı.

WİNTHERTHUR: İsviçre’nin Wintherthur kentinde da Kürt Halk Meclisinin çağrısıyla merkez tren istasyonu önünde Türk devleti protesto edildi. “Kürt katliamlarını durdurun”, “Biji Berxwedana Kobanê” sloganlarının atıldığı eylem, Almanca bildirilerin okunmasının ardından sonlandırıldı.

ZÜRİH: İsviçre’nin Zürih kentinde iki ayrı eylemle Türk işgal saldırıları ve Öcalan’a tecrit protesto edildi.

Beritan Kadın meclisi öncülüğünde merkez tren istasyonu önünde Kobanê direnişinin fotoğraflarından oluşan bir sergi açıldı. Bilgilendirme amacıyla bir standın da kurulduğu sergide işgale yönelik Almanca bildiriler dağıtıldı.

Aynı gün akşam saatlerinde tren istasyonunun bir diğer köşesinde Kürt Halk Meclisi öncülüğünde Türk devletinin Kobanê’ye yönelik işgal saldırıları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit protesto edildi. Türk devleti ve Erdoğan karşıtı sloganların atıldığı eylemde 3 Kasım’da Zürih kentinde yapılacak merkezi yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı. Eylem daha sonra sloganlarla sonlandırıldı.

VİYANA: Avusturya’nın başkenti Viyana’da aynı amaçla önce bir toplantı, ardından bir yürüyüş yapıldı. Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan toplantıda Kobanê direnişi ve zaferi anlatılırken, Türk devletinin yeniden düzenlediği saldırılar kınandı.

Toplantı ardından PYD Viyana örgütünün organize ettiği bir yürüyüş yapıldı. Demokratik Toplum Merkezi önünde başlayan yürüyüş boyunca polisin yoğun önlemleri dikkat çekti. Eylemciler Westbahnhof’a kadar yürüdü. YPG ve YPJ bayrakları ile Öcalan fotoğraflarını taşındığı yürüyüşte, Türk devletinin Öcalan’a uyguladığı tecrit de protesto edildi. Eylemciler, “Tecrit insanlığa karşı bir suçtur, İmralı’daki işkenceye son verin” yazılı bir pankart taşıdı.

LİMASOL: Kıbrıs'ın Limasol şehrinde Kürtler ve dostları 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla bir yürüyüş düzenledi. 

Theofilos Kürt Kültür merkezinde toplanan kitle akşam saatlerinde yürüyüşte geçti. Eylemciler Türk devletinin Kobanê ve Girê Spî'ye yönelik saldırılarını protesto etti.  Eylemde Öcalan lehine sloganlar atılırken, okunan bir bildiride “Erdoğan rejimi bugün DAİŞ eliyle yapamadığını kendisi yapmak istemekte. Bu saldırıları nasıl ki halklar tarafından Kobanê'de bertaraf edildiyse bugün yine tekrarlanacaktır” denildi.