Avusturya’nın zafer işaretini yasaklamasına tepki

Başta Bozkurt ve Rabia’nın da bulunduğu birçok işareti yasaklayan yasa tasarısı Avusturya meclisinden geçti. Ancak “PKK sembolü” denilerek zafer işaretinin de yasak listesine eklenmesi tepki çekti.

Avusturya’da muhafazakar-sağcı hükümet “aşırı ve radikal fikirlerle” mücadele adı altında yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyordu. Birçok işaret ve sembolü yapanların para cezaları almasını ön gören tasarı son olarak Bakanlar Kurulu’nda görüşüldükten sonra Avusturya Meclisi’ne sunuldu.

Yasa tasarısı muhalefet Partileri Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ve Yeni Liberal Parti (NEOS) ve "Liste Pilz’in itirazlarına rağmen hükümet Partileri Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve Avusturya Özgürlük Partisi FPÖ'nün oylarıyla mecliste kabul edildi.

Meclisten geçen yasanın 1 Mart 2019’dan itibaren hayata geçirilmesi bekleniyor. Yasaya uymayıp yasaklı işaretleri yapanlar ilk başta 4 bin Euro para cezası ödemek zorunda kalacaklar. Suçun ikinci kez tekrarlanması halinde para cezası 10 bin Euro olacak.

BÜTÜN İŞARETLERE TOPTAN YASAK!

Yasa kapsamında İçişleri Bakanlığı’nın bir süredir “kara liste” adı verilen ve birçok siyasi işaretin yapılmasını yasaklayan bir listeyi hazırlamıştı. Yasağın listesi “Sünni İslam Müslüman Kardeşler”, “Aşırı Sağ Türk Milliyetçiliği: Bozkurt işareti”, “Kürt yapılanması PKK”, “Filistin Hamas” ve “Hizbullah” ve “Hırvat Ustaşa” başlıklarında hazırlandı.

Tasarıya göre sadece halka açık alanlarda değil, aynı zamanda camii ve kapılı mekanlarda da listede yer alacak işaretlerin yapılması yasak. Listenin başında AKP ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sıkça yaptığı Rabia işareti ve Türk ırkçılarının Bozkurt işareti var. Ayrıca Nazi rejimini, terör örgütleri DAİŞ ve El Kaide’yi çağrıştıracak sembollere de yasak getiren yasa “Kürt yapılanması PKK” başlığında zafer işaretini de listeye eklemesi dikkat çekti.

Viyana hükümetinin bütün siyasi, demokrasi ve özgürlük yana olan işaretlerin ırkçı işaretlerle aynı kefeye konulup yasaklanması Avusturya’da tepkilere neden oldu. Almanya gibi PKK ve Kürt özgürlük hareketine yönelik resmi bir yasağın olmadığı Avusturya’da bu yasak kararının Erdoğan rejiminin vereceği “İşaretlerimizi neden yasakladınız?” tepkisini yumuşatmak için alındığı belirtiliyor.

Ayrıca seçim dönemlerinde ülkedeki sağ seçmenin oyunu almak için sık sık AKP iktidarını eleştiren başbakan Sebastian Kurz'un partisi Avusturya Halk Partisi (ÖVP)’nin sağcı parti FPÖ ile birlikte aldığı bu kararla zafer işaretine de yasak getirilmesi yasanın kendisiyle çelişkisini de gösteriyor. Çünkü ırkçı ve kafatasçı sembollere karşı zafer işareti özgürlük ve demokrasiyi sembolize ediyor.

KÜRTLER YASAĞA KARŞI MAHKEMEYE BAŞVURUYOR

Hitler faşizmini destekleyen Ustaca ve Türk faşist yapılanma olan Ülkücülerle Kürt özgürlük hareketinin aynı listeye konulması Avusturya’da yaşayan Kürtler arasında ciddi rahatsızlıklara yol açtı. ANF’ye konuşan Viyana Demokratik Kürt Toplum Merkezi yöneticisi Osman Ayaz hükümetin kararının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Karara karşı demokratik tepkilerini ortaya koyacaklarını belirten Ayaz “Bu kararın iptal edilmesi için bütün yasal haklarımızı kullanacağız ve yakında mahkemeye başvuracağız” diye konuştu. Ülkede yaşayan Kürdistanlılar ve dostları Cumartesi günü Viyana'da yapılacak ve en az 50 bin kişinin katılması beklenilen hükümet karşıtı yürüyüşe de katılıp yasaya ilişkin tepkilerini dile getirecekler.