Basel’de 30 yıl sonra ilk politik ayin Rojava için yapıldı

Türk devletiyle ona bağlı çetelerin Kuzey Doğu Suriye’de yürüttüğü işgal saldırılarına karşı Katolik ve Protestan inançlar tarafından İsviçre’nin Basel kentinde dua gecesi düzenlendi.

Tarihi Elizabethen Kilisesi’nde hem Katolik hem Protestan kadın papazlar tarafından dualar okundu.

Elizabethen Kirche’nin tarihi boyunca 30 yıl aradan sonra ilk kez politik bir ayin gerçekleştirildi. Ayinde Rojava’daki halk için dualar edilirken işgalci güçler protesto edildi.

Kürtler ve dostlarının da katıldığı dua gecesinde Katolik Papaz Monica Hungerbühler ile Protestan Papaz Monica Widmer Hodel tarafından 2. Dünya Savaşı döneminde Nazi hapisanelerindeki tutsak kadınların söylediği dualarıyla bedduaları da okundu.

Kadın papazların okuduğu dualar sonrası dua gecesine katılanlar tarafından mumlar yakıldı ve Ermeni sanatçıların müzik dinletisi yaptı.

Yardım kurumu Medico International Schweiz tarafından gerçekleştirilen sunumda Heyva Sor a Kurdisyanê kurumunun gerek Kuzey Doğu Suriye de gerekse Rojava’daki yardım kampanyalarıyla projeleri aktarıldı.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) adına yapılan sunumda ise Türk devletinin bu saldırılarla esas amacının Ortadoğu’da cinsiyet eşitlikçi demokratik bir yaşamı savunan, halklara inançlara ortak yaşam alanı sunan Rojava’daki devrimi yok etmek olduğu vurgulandı. Jinwar kadın köyünün de tanıtımının yapıldığı dua gecesinde tüm halklara ve inançlara Rojava’daki Kürt halkının mücadelesini sahiplenme çağrısı yapıldı.