Basel’de binler yürüdü: Halklar soykırıma asla sessiz kalmayacak!

Basel’de yürüyen binlerce kişi Çağın Direnişi’ni selamlarken, Türk devleti ve ortaklarının Efrin’e dönük soykırım saldırılarını protesto etti.

Eylemde konuşan SP Milletvekili Ursula Merztger, “Efrîn’de savaş ve insanlık suçu işleniyor” diyerek, uluslararası güçleri Türk devletine karşı harekete geçmeye çağırdı.

İsviçre’de yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devleti ve ona bağlı çetelerinin Efrîn’e dönük soykırım saldırılarına ve katliamlar karşısında yaşanan uluslararası sessizliğe karşı sokaklara inmeye devam ediyor. Bugün de İsviçre’nin Basel kentinde bir araya gelen binlerce kişi yaptıkları yürüyüş ve mitingle Türk devletinin soykırım saldırılarına tepki gösterirken, uluslararası güçleri Türk devletine karşı harekete geçmeye çağırdı.

ULUSLARARASI SESSİZLİĞE TEPKİ

İsviçre Efrîn ile Dayanışma Platformu öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe İsviçreli sol-sosyalist ve anarşist örgütlerin yanı sıra Sosyalist Parti Kanton Milletvekilleri Mustafa Atıcı, Ursula Mertzger, İsviçreli siyasetçi Thomas Kessler ve çok sayıda siyasetçide katılarak destek verdi.

Basel Kylbeckstrasse’de “Her yer Efrîn, her yer direniş”, “Efrîn’deki Katliamı durdurun”, “Katil Erdoğan” pankartları arkasında bir araya gelen binlerce kişi buradan, Barfusserplatz’a kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca sık sık Türk devletini lanetleyen ve Çağın Direnişi’ni selamlayan sloganların atılırken, Efrîn’de yaşanan katliamlar karşısında hala sessizliğini koruyan uluslararası güçlerin sessizliğine tepki gösterildi.

PROVOKASYON GİRİŞİMİ

Yürüyüş esnasında AKP’nin Avrupa örgütlenmesi olan İsviçre UETD teşkilatı grubuna mensup bir grup provokasyon yaratmaya çalıştı. Yürüyüşçülere karşı ırkçı slogan atan grup kısa süreli gerginlik yarattı.

MERZTGER: SAVAŞ SUÇU İŞLENİYOR

Yürüyüşün ardından yapılan mitingde ilk olarak söz alan Sosyalist Parti (SP) Basel Kanton Milletvekili Ursula Mertzger, Türk devletinin soykırım saldırılarını kınayarak başladı konuşmasına. Türk devletinin Efrin’de savaş ve insanlık suçu işlediğini dile getiren Mertzger, Avrupa’nın Türk devletine karşı sessiz kalmasını kabul etmediklerini söyledi.

Kürt halkıyla dayanışmanın büyütülmesi gerektiğine vurgu yapan Mertzger, “Türk devletinin bugün yok etmeye çalıştığı halk, DAİŞ’e karşı bedel vererek savaşıp Avrupa’nın değerlerini korudu. Ne yazık ki o gün destek verdiğimiz Kürtler, bugün katlediliyor ama biz sessiz kalıyoruz” dedi.

MİNTAŞ: ALANLARI TERK ETMEYECEĞİZ

Mertzger’in ardından söz alan NCDK-İsviçre Eşbaşkanı Metin Mintaş ise Halepçe katliamını anarak başladığı konuşmasında, Erdoğan’ın bugün aynı Saddam gibi Kürtlere katliamı reva gördüğünü söyledi. Erdoğan’ın sonunun da tıpkı Saddam gibi olacağını ifade eden Mintaş, “Kürt halkı olarak Efrîn’e dönük saldırılar devam ettikçe biz asla alanları terk etmeyeceğiz, bunu herkes iyi bilsin” şeklinde konuştu.

HBDH: HALKLAR DİRENİŞİ BÜYÜTMELİ

Mintaş’ın ardından Halkların Birleşik Devrimci Hareketi (HBDH) adına yapılan konuşmada HBDH’nin kuruluş yıl dönümü selamlanarak, halkların Erdoğan’ın soykırım politikalarına karşı direnişi daha büyütmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Eylem daha sonra sloganlar eşliğinde sonlandırıldı.