Basel’de direnişe destek yürüyüşü

Basel’de yapılan bir yürüyüşle Aralık ayı katliamları protesto edilirken, HDP Milletvekili Leyla Güven’in direnişi selamlandı. Eylemde yapılan konuşmalarda Rojava devrimine sahip çıkılması gerektiğine vurgu yapıldı.

İsviçre’nin Basel Kentinde düzenlenen bir yürüyüşle Türk devleti eliyle Aralık ayı içerisinde gerçekleştirilen, Maraş, Roboski ve 19 Aralık Cezaevi katliamları protesto edildi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride tepki gösterilen yürüyüşte, DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’in direnişi selamlandı.

Basel Dreinrosepark’ta bir araya gelen kitle buradan Theodorskirchplatz’a kadar yürüyüşe geçti. İsviçreli sol çevrelerinde destek verdiği yürüyüşte PKK bayrakları ve Öcalan posterleri taşındı. Yürüyüş boyunca aynı zamanda Aralık ayı katliamlarını lanetleyen pankartların yanı sıra “Yaşasın Rojava Devrimi”, “Erdoğan DAİŞ’in örgütlenmesine destek oluyor” taşınırken sık sık Öcalan lehine sloganlar atıldı.

Şehrin en işlek caddelerinde yapılan yürüyüşe ilgi yüksek olurken, özellikle gençlerin hep bir ağızdan attıkları “Öcalan’a özgürlük” sloganları yürüyüşe damgasını vurdu.

Yapılan yürüyüşün ardından devrim mücadelesinde ve katliamlarda hayatlarını kaybedenler anısında yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla konuşmalara geçildi.

MAMAKLI: YANİ KATLİAMLAR PEŞİNDELER

İlk olarak yürüyüş tertip komitesi adına bir konuşma yapan Hüseyin Mamaklı, Maraş, 19 Aralık Cezaevi ve Roboski Katliamlarının bir devlet geleneğini olduğunu söyledi. Mamaklı, “Maraş’ın, Roboski’nin faillerini ortaya çıkarmayanlar bugün Kürt halkına karşı yeni katliamlar peşindeler. Ama artık onların karşısında direnen ve Ortadoğu’ya yön veren bir Kürt halkı var” dedi. Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecride de dikkat çeken Mamaklı, Kürt halkının her şart altında Öcalan’ın özgürlüğünü savunmaya devam edeceğini söyledi.

ZÜRCHER: İNSANLIK ROJAVA DEVRİMİNİN YANINDA DURMALI

Daha sonra söz alan İsviçre BasTa Partisi Eş Başkanı Tonja Zürcher ise ABD’nin Suriye’den çekilme kararına tepki göstererek, Kürtlerin yalnız bırakılmaması gerektiğini söyledi. Kürtlerin DAİŞ’e karşı verdiği mücadelenin önemine değinen Zürcher, bütün insanlığın Rojava devrimini korunması ve devrimin yanında durması gerektiğini vurguladı. “Rojava asla yalnız değildir” diyen Zürcher, Avrupa’yı Rojava’ya yönelik tehditlerinin önüne geçmeye çağırdı.

GLATTLİ: ROJAVA DEVRİMİ SAHİPLENİLMELİ

Zürcher’ın ardından söz alan Yeşiller Ulusal Parlamento Milletvekili Balthasar Glattli ise Rojava devriminin önemine dikkat çekerek başladığı konuşmasında Kürtlerin yalnız bırakılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Rojava devriminin sadece Ortadoğu için değil aynı zamanda Avrupa için örnek teşkil edecek bir model olduğunu söyleyen Glattli, Türkiye’nin Rojava’ya dönük saldırı ve tehditlerinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Eylem yapılan konuşmaların ardından “Öcalan’a özgürlük” sloganları eşliğinse sonlandırıldı.