Batı’nın Efrîn sessizliğine AP’de tepki

Avrupa Parlamentosu’nda Türk işgalciliği ve Ortadoğu’daki krizlere çözüm olarak Kürt vizyonunun konuşulduğu konferansın ikinci oturumunda uluslararası toplumun Türk işgali karşısındaki sessizliği değerlendirildi.

Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı grubundan Jean Lambert, uluslararası toplumun işgal karşısındaki sessizliğinden bahsederken, Türkiye ile AB arasındaki çıkar ilişkilerine dikkat çekti. Özellikle mülteciler konusunda “pis bir anlaşma” yapıldığını ifade eden Lambert, Erdoğan’ın giderek daha katılaştığı ve demokrasiden giderek uzaklaştığını söyledi.

LAMBERT: AP EFRÎN’DEKİ DURUMU ÇOK CİDDİYE ALIYOR

AP’nin bu konuda Türkiye’ye çağrıda bulunduğunu belirten Lambert, AB ülkelerinin tutumunun ise farklı olduğuna dikkat çekti. Lambert şöyle konuştu: “Bizler PKK’yi AB’nin terör listesinden çıkarmaya çalışıyoruz ama başarısız olduk. Bu da olup biteni etkileyen bir şeydir. Ama Avrupa Parlamentosu, Efrîn’deki durumu çok ciddiye alıyor. Gündeme alınmasını başardık. Endişelerimizi duyurduk. İnsani desteğe ihtiyacımız olduğunu duyurduk. Savaş suçluların cezalandırılması gerektiğini söyledik.”

İŞGALİN ULUSLARARASI HUKUKTA YERİ YOK

Avrupa Birleşik Solu/Kuzey Yeşiller (GUE/NGL) grubundan Martina Michels, Ortadoğu’daki Kürt konusunun “çok kilit bir konu” olduğunu söyledi. Michels, Efrîn’in işgaline nasıl tanık olunduğunu anlatırken, “Türkiye’nin Efrîn’e yaptığı müdahale hiçbir şekilde uluslararası kanunlarla uyuşmuyor. Nedeni çok basit. Herhangi bir kanıt yok. Türkiye’ye yapılan bir saldırı yoktur” dedi.

“ALMANYA’NIN SİLAH SATMASINDAN TİKSİNİYORUM”

Erdoğan’ın her türlü barış çabalarına karşı olduğunu ifade eden Michels, Efrîn işgali konusunda Avrupa’da herkesin sessiz kaldığını söyledi. Almanya’nın Leopart tanklarının Efrîn’de kullanıldığını da hatırlatan Michels, “Bundan tiksiniyorum” dedi ve silah satışının durdurulmasını istedi.

SEÇİMLERLE TÜRKİYE KOMPLE YÖN DEĞİŞTİRDİ

Michels, Türkiye’deki seçime de değinerek, “Komple yön değiştirmiş bir ülkenin belirtisidir. Bu Erdoğan için bir kazanç değildir. Bunun etkileri sadece Efrin’le değil, hepimize etkisi vardır” dedi.

WARD: AP SESSİZ KALMADI, CESUR OLMALIYIZ

Avrupa Sosyalist ve Demokrat İlerici İttifak Grubu’ndan İngiliz parlamenter Julie Ward, uluslararası toplum sessiz olduğu düşünülse de “aslında değil” dedi. “Size bu mesajı vermek çok önemli” diyen Ward, sesi daha yükselteceklerini ifade etti. Ward, “Bizler Avrupa Parlamentosu’nda daima gerçekleri seslendirmeye çalışmışızdır, en azından AP sessizliğin korunmadığı bir yerdir” diye konuştu. Avrupa’nın bir çok kurumunun belki yeterince ses çıkarmadığını ama bireyler ve gruplar bir araya geldiğinde bunun dürüstçe ifade edildiğini belirten Ward, “Sesimizi gittikçe daha gür çıkaracağız” şeklinde konuştu. Ward, “Hepimizin cesur olması gerek. Gerçekleri görüyoruz. Sahaya gittik. Rojava’da, Suriye’de, Irak’ta olanları gördük” diye ekledi. Ward, Rojava modelinin “feminist” karakterine de dikkat çekerken, dünyadaki sessizliğin belki de erkek egemenliğinden kaynaklı olduğunu söyledi.

Konferansın öğleden sonra iki oturumu daha olacak. Birinde “demokratikleşme için yeni koşullar, sorunlar ve tehlikeler” temel başlık olarak değerlendirilecek. Son oturumda ise “bölünmüş bir Ortadoğu’da demokratik fırsatlar ve Kürtler” konuşulacak. Konferans sonuç bildirgesi ile tamamlanacak. Konferans katılımcılarına sunulan sonuç bildirgesi, dokuz maddeden oluşuyor. Bu maddeler arasında Türk işgaline derhal son verilmesi ve Türk devletinin işlediği suçlara ilişkin bağımsız bir soruşturma komisyonunun kurulması talebi dikkat çekiyor.