Brüksel'de ‘Kürtler için Parlamenterler Ortak Çalıştayı’

Belçika Parlamentosu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Dr. Abdulkerîm Omer, uluslararası topluma,DAİŞ çetelerine karşı rol ve misyonlarını oynamaları ve Rojava hava sahasının Türk devletine kapatılması çağrısında bulundu.

Belçika Parlamentosu’nda Belçika ve Vlanders parlamenterler Elen Sammyn ve Koen Matsu, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Temsilcisi Dr. Abdulkerîm Omer ile Belçika Kürt Enstitüsü Başkanı Derwêş Ferho’nun  katılımıyla Interparlementaire Werkgroep De Koerden (Kürtler için Parlamenterler Ortak Çalıştayı) düzenlendi.

Derwêş Ferho, toplantının çerçevesine dair yaptığı aktarımdan sonra sözü Dr. Abdulkerim Omer’e bıraktı.

Dr. Omer, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının ve Kuzey Kürdistan halkının DAİŞ’e karşı verdiği mücadeleye değinerek, DAİŞ’e karşı başarılarının tüm insanlık için olduğunu söyledi.

Daha sonra çoğunlukla DAİŞ’li ailelerin yaşadığı Hol Kampı hakkında bilgi veren Dr. Omer, kampta yaklaşık 60 DAİŞ’li ailesi bulunduğunu, Avrupa ve diğer uluslararası devletlerin çözüm konusunda hiçbir destekte bulunmadığını hatırlattı. Omer, burada DAİŞ zihniyetiyle yetiştirilen binlerce çocuğun Avrupa ve uluslararası toplum açısından terör zemini haline geldiğini belirterek, tehlikeye işaret etti.

Özerk Yönetim Temsilcisi Omer, Sezar yasaları adı altında bölgeye uygulanan ambargoya da dikkat çekerek, bu uygulamanın, herhangi bir insani yardımda bulunulmayan Kuzey ve Doğu Suriye’ye zararlar verdiğini söyledi. Temsilci, sadece Bab Alhawa adlı El Nusra ile Türk devletinin kontrolünde bulunan bir kapının açık olduğunu, bu nedenle insani yardımın diğer bölgelere ulaşmadığını ifade etti.

Türk devletinin işgal tehditlerine de dikkat çeken Abdulkerim Omer, bölgeye yönelik uçak saldırılarını, füze saldırılarını, sivilleri hedef alan drone saldırılarını, Dicle ve Firat suyunun kesilmesi politikalarını anlattı. Dr. Omer, uluslararası topluma seslenerek, DAİŞ çetelerine karşı rol ve misyonlarını oynamalarını ve Kuzey ve Doğu Suriye hava sahasının Türk devletine kapatılması çağrısında bulundu.

Parlamenter Elen Sammyn ise Dr. Omer’i aktarımlarından ötürü teşekkürlerini iletti. Kürt halkına DAİŞ’e karşı verdikleri mücadeden ötürü minnettar olduklarını ifade eden Sammyn, dayanışma ve destek vereceklerini söyledi.

Toplantı, gazetecilerin sorularına verilen cevaplar ardından sona erdi.