Berlin’de Sol Partili vekillerden açlık grevine destek ziyareti

Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’de sürdürdüğü talan ve işgali protesto etmek için başkent Berlin’de devam eden açlık grevini bir grup parlamenter ziyaret etti.

Eylemcilerin taleplerini destekleyen Sol Partili vekiller “Efrîn ile dayanışmamız sürecek” mesajını verdiler.

Efrîn’de işlenen suçlar karşısında federal Alman hükümeti ile uluslararası camianın sessizliğini kınamak ve Türk devletinin işgalin son bulması talebiyle Almanya’nın başkenti Berlin’de Pazartesi gününden bu yana başlayan açlık grevi dördüncü gününde.

Federal Meclis binası önünde kurulan çadırda gerçekleşen açlık grevinde 50’ya yakın aktivist yer alıyor. Berlin DKTM, DEST-DAN Berlin Kadın Meclisi, PYD Berlin ve Berlin Êzidî Kadın Meclisi öncülüğünde başlatılan açlık grevine Almanya’nın kuzeyindeki kentlerden Kürt kurum temsilcileri de katılıyor.

YPG/YPJ, PYD bayrakları ile Efrîn’de Türk devletinin gerçekleştirdiği katliamlardan fotoğraflarının açıldığı çadıra ziyaretçi akını bugün de sürdü. Bugün eylemcileri Sol Partili vekillerin yer aldığı bir heyet ziyaret etti. Heyette Federal Meclis üyesi Diether Dehm, Helin Evrim Sommer, Gökay Akbulut, Sabine Leidig ve Hamburg Eyaleti Meclis üyesi Cansu Özdemir yer aldı.

PARLEMENTERLERDEN EYLEMCİLERE TEŞEKKÜR MESAJI!

Ziyarette ilk söz alan parlamenter Diether Dehm açlık grevinin cesaretli bir eylem olduğunu belirterek “Özgürlük talebiyle yapılan eylemler oldukça önemli. Özelikle de Efrîn direnişine desteklemek amacıyla bu eylemi başlattığınız için hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Daha sonra söz alan parlamenter Sabine Leidig ise Rojava’ya yaptığı ziyareti hatırlatarak “Orada insanların kendi öz yönetimlerini nasıl kurduklarını gördüm. Ayrıca geçtiğimiz yıl da Newroz kutlaması için Diyarbakır’daydım, orada da Erdoğan rejiminin Diyarbakır’ı nasıl yıktığını gördüm” dedi.

Rojava’nın yanı sıra Kürtlerin yaşadığı bütün bölgelerde demokrasi ve özgürlük mücadelesi verenlerin dayanışmayı hak ettiğine dikkat çeken Leidig devamla şunları söyledi: “Despotların rejimine karşı kurulan alternatif yönetim biçimin sürmesi önemli. Bu yüzden burada yaptığınız eylemden dolayı hepinize teşekkür ediyorum.”

Leidig konuşmasını “Bijî Efrîn, bijî Efrîn” sözleriyle bitirirken, daha sonra söz alan parlamenter Helin Evrim Sommer eylemcilere Kürtçe seslendi. Aktivislere eylemlerinden dolayı teşekkür eden Sommer, Kürt halkının Kürdistan’ın dört parçasında verdiği mücadeleye dikkat çekerek şöyle konuştu: “Halkımız için elimizden geleni yapacağız, özellikle de Sol Partili vekiller yanınızda olmaya devam edecek.”

Hamburg Eyaleti Sol Parti Grubu Eş Başkanı Cansu Özdemir ise Brüksel’de devam eden eylemi de selamladığını söyledi. Son 2 ayda Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların Efrîn için ayakta olduğunu hatırlatan Özdemir “Umutsuzluk olmamalı, mücadele daha bitmedi, yeni başladı” diye konuştu.

‘AÇLIK GREVİ EYLEMİNİZ DEĞERLİ’

Şehba bölgesine sığınan Efrînlilerin durumuna dikkat çeken Özdemir, açlık grevi eyleminin değerli olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Efrîn halkının güven içerisinde yerlerine dönmesi için mücadele etmeliyiz. Sadece Sol Partili vekiller değil, diğer partilerden milletvekilleriyle de görüşme içindeyiz, ne kadar insanı örgütleyebilirsek o kadar iyi, fakat görev sadece parlamenterlere değil, hepimize düşmektir.”

Ziyarette son olarak söz alan parlamenter Gökay Akbulut ise Efrîn için yapılan her türlü gösteri ve etkinliğin önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Federal hükümetin yasaklarda ısrar etmişini ve Kürt kuruluşlara yapılan baskıları da kınıyoruz. Yasakların kalkması, Almanya’daki Kürtlerin özgürce yaşamasını ve haklarını alması için mücadelemiz sürecek. Türkiye’de tek bir terörist örgüt var o da Erdoğan rejimidir, PKK sadece bu savaşın parçasıdır.”

Parlamenterlerin konuşması açlık grevindeki eylemciler tarafından alkışlar ve “Alman panzerleri Kürdistan’dan çıksın” sloganlarıyla karşılandı. Konuşmaların ardından Sol Partili vekiller bir süreliğine eylemcilerle sohbet etti.

"Efrîn'i savunmak, yaşamı savunmaktır", "Efrîn'le dayanışın, Erdoğan faşizmine dur deyin" ve "NATO üyesi Türkiye'nin Efrîn'de soykırımına karşı açlık grevindeyiz" pankartları adı altında gerçekleşen açlık grevi Cuma günü kitlesel bir yürüyüşle sona erecek.