Berlin sınır kontrollerini güçlendiriyor

Almanya, Belarus'tan artan sayıda göçmenin gelişi karşısında sınır kontrollerini güçlendirdiğini duyurdu ve Polonya veya Baltık Devletleri'nde alınan benzer önlemleri "meşru" olarak nitelendirdi.

Alman polisinin, Almanya topraklarına girmek isteyen yabancıları geri döndürmek için devriye gezmek isteyen aşırı sağcı grubu dağıtmak için dün sabah Polonya sınırına müdahale etmesi ardından sınır kontrollerinin artırılacağı duyurusu geldi.

Polis, sığınmacıların gelişine karşı çıkmak için Brandenburg'a gelen yaklaşık elli kişilik neo-Nazi sempatizanını geri çevirdi. Operasyon sırasında aerosol kutularında pala, süngü, çubuk ve biber gazı ele geçirildi.

Ardından Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, dün Polonya ile sınır kontrollerinin artırılacağını ve 800 polisin takviye olarak konuşlandırılacağını söyledi.

Yetkililer, bu yıl Belarus'tan Polonya üzerinden Almanya'ya 5 binden fazla göçmenin geldiğini söylüyor.

DİKENLİ DUVARLAR

Alman İçişleri Bakanı ayrıca, "yasadışı geçişleri önlemek için" sınırlarını korumak istemenin "meşru" olduğunu düşünürken, birçok ülke Belarus'tan "büyük göçmen akınını önlemek" için AB'den dikenli tel duvarlar dikmek için yardım istiyor.

Polonya, Belarus sınırına duvar inşa etmek için 350 milyon avro talep etti ve sınıra binlerce asker seferber etti.

Çoğu Ortadoğu'dan gelen binlerce göçmen, AB'nin Belarus'a uyguladığı yaptırımlar sonrası Ağustos ayından bu yana sınırı geçmeye çalıştı.

Avusturya, Bulgaristan, Kıbrıs, Danimarka, Estonya, Yunanistan, Macaristan, Litvanya, Letonya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya, Belarus sınırı boyunca dikenli tel çit inşaatına da başladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin sınırlarda "dikenli tel ve duvarları" finanse etmeyeceğini söylemişti.