Beyaz tülbentleriyle BM önündeydiler: Suça ortak olmayın

BM önünde beyaz tülbentleriyle bir araya gelen analar, BM’yi yaşananlar karşısında harekete geçmeye çağırırken, “sessiz kalanı suça ortak sayarız” mesajı verdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridi kırmak amacıyla birçok merkezde kritik aşama da devam eden açlık grevleri ve zindanlarda sürdürülen ölüm oruçları direnişlerine destek vermek amacıyla Cenevre Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde yapılan 2 günlük oturma eylemi sona erdi.

İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezleri ve İsviçre Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde yapılan oturma eylemine, beyaz tülbentli onlarca kadın başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı.

Açlık grevlerine ve ölüm oruçlarına dikkat çeken pankartların yanı sıra Öcalan’ın posterleri arkasında yapılan eylem kapsamında bir süre BM Cenevre Ofisi önünde oturma eylemi yapan kitle, sık sık “Yaşasın zindan direnişi”, “Leyla Güven onurumuzdur”, “Tecrit insanlık suçudur, sessiz kalmayın” sloganları atıldı. Eylemde ayrıca açlık grevi ve ölüm orucunda olan direnişçilerin fotoğrafları taşındı.

‘ANALARIN SESİNE SES VERELİM’

Türk devletinin direnişte olan çocuklarına destek vermek ve onların sesini duyurmak için eylemde olan beyaz tülbentli analara yönelik saldırılarına tepki gösterilerek, Kürt analarının çocuklarıyla birlikte yürüttüğü direnişin mutlaka başarıya ulaşacağına vurgu yapıldı. Analara yönelik saldırıların, hiçbir gerekçe açıklanmasının yapılmayacağına vurgu yapılan eylemde, her alanda Kürt analarının sesine ses verilmesi gerektiği ifade edildi.

‘SESSİZLİK SUÇA ORTAKLIKTIR’

Eylem de yapılan konuşmalarda ise açlık grevlerinin ve ölüm oruçlarının geldiği kritik aşamaya dikkat çekilerek, yaşananlar karşısında BM başta olmak üzere uluslararası kurum ve kuruluşların sessizliğine tepki gösterildi. Türk devletinin hala direnişçilerin taleplerini kabul etmediğine vurgu yapılan konuşmalarda, “Yaşanacak herhangi bir ölümden Türk devleti kadar, bu duruma sessiz kalan uluslararası kurum ve kuruluşlarda olacaktır. Bizler aylardır sesimiz duyulsun diye her yerde eylemdeyiz ama ne yazık ki, bugüne kadar BM bu konuda bir açıklama yapmış değil. Bizler, buradan bir kez yine soruyoruz, neden bu sessizlik? Tecrit kime karşı uygulanırsa uygulansın, bu bir insanlık suçudur. Buna rağmen yaşanan her sessizlik bu suça ortak olma anlamına gelir” denildi.

Eylem yapılan konuşmaların ardından sloganlarla son bulurken, kitle buradan 20 Şubat’tan beridir tecride karşı süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan Mehmet Ali Koçak’ı ziyaret etmek için Cenevre Kürt Toplum Merkezinde geçti.

Yapılan ziyarette Koçak’a desteklerini dile getiren Kürt anaları, ölümlerin yaşanmaması için direnişin daha çok sahiplenilmesi gerektiği çağrısında bulundu.