Bielefeld'te Maraş, Roboskî ve 19 Aralık anması

Maraş, Roboskî ve 19 Aralık cezaevi katliamlarında yaşamını yitirenlerin Almanya'nın Bielefeld kentinde bir anma etkinliği gerçekleştirildi.

Bielefeld Alevi Dergahı ve Demokratik Güç Birliği tarafından düzenlenen etkinlikle Maraş, Roboskî ve 19 Aralık cezaevi katliamlarında yaşamını yitirenler anıldı. Bielefeld Alevi Dergahı'ndaki anmaya Maraş Katliamı tanıklarından Aziz Tunç ve Niyazi Öztaş konuşmacı olarak katıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada Maraş Katliamı’nı anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Ilk olarak söz alan Niyazi Öztaş, Maraş Katliamı döneminde 18 yaşında olduğunu belirterek “Taybet Ana’ya, Cemile'ye yapılan zulüm neyse Maraş'da, Roboskî'de, zindanlarda yapılan zulüm de aynıdır. Maraş'da yapılan katliam din motifli bir katliamdır. Beni Kureyza katliamıdır“ şeklinde konuştu.

Alevilerin kültürüne sahip çıkması gerektiğini belirten Öztaş. “tıpkı Sur'da, Cizre'de, Efrîn'de olduğu gibi Maraş'da yapılan katliam da siyasi bir katliamdır. Planlı programlı bir katliamdır. Dönemin yetkilileri emirleri Ankara'dan almıştır“ dedi.

Maraş Katliamı’nın lokal bir olaymış gibi gösterilmeye çalışıldığını belirten yazar Aziz Tunç ise şunları söyledi: ”hiç kimse katliamları lokal olaylar gibi anlatmaya çalışmasın. İşte Maraş olayları, Sivas olayları, 6-7 Ekim olayları vs. Bunların katliam olduğunu unutmamalıyız. Devlet Maraş  Katliamı’nı etnik arındırma, dinsel arındırma adına planlı bir şekilde yapmıştır. “