Birçok kentte DKTM ve kadın meclisleri kongrelerini yaptı

Avrupa’nın birçok kentinde Demokratik Toplum Merkezleri ve Kadın Meclisleri yıllık olağan kongresini yaptı.

Finlandiya’daki Finlandiya Komünü, ikinci kongresini yaptı.

Yeni yönetim ve komisyonların seçildiği kongrede yeni dönem çalışması da planlandı.

Genel çalışma raporunun okunduğu, değerlendirildiği kongrede komisyonların yeni üyeleri ile eşbaşkanlar seçildi. Yeni seçilen komisyon üyeleri ve eşbaşkanlar, önümüzdeki dönemde çalışmalarını daha güçlü yürütmek gerektiğini belirtti. Örgütlenme noktasında da çalışmaların daha fazla yoğunlaşması gerektiği dile geldi.

MARSİLYA

Marsilya DTKM 'Tecriti kıralım, faşizmi def edelim, Kürdistan'ı özgürleştirelim' şiarıyla 5. kongresini gerçekleştirdi

198'i delege, 300 kişinin katıldığı kongre bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasını yapan önceki dönem eşbaşkanları, Amed’de açlık grevini sürdüren DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in eylemi ve YPG, YPJ’nin zaferini selamladı.

Kongrede bir konuşma yapan Fransa Demokratik Kürt Konseyi Eşbaşkanı (CDKF) Vedat Böngol “Heval Leyla öncülüğünde başlayan eylemler devleti zor durumda bıraktı. Devlet Leyla arkadaşı bırakmak zorunda kalarak, Mehmet Öcalan'ı İmralı'ya göndermek zorunda kaldı. Çünkü artık teşhir olmuştular. Arkadaşlarımızın başlattığı eylemi güçlü sahiplenmemiz lazım. Onların taleplerini her yerde haykırabilmeliyiz. Onların sessine ses olmalıyız” dedi.

Kürt siyasetçi Xebat Öcalan ise şunları belirtti: “Olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Gün ve gün kazanıp, gün ve gün büyük kayıpların yaşanabileceği bir süreçten geçiyoruz. Umutların da yoğun olduğu bir süreçtir. Kongremizi de bu ruhla yapıyoruz.”

Kadın Hareketi'nin mesajının okunması ile devam eden kongrede, bir yıllık çalışma raporu okundu ve değerlendirildi.

Değerlendirmeler sonrasında ise 93 kişiden oluşacak yeni meclis seçildi.

Kongre sloganlarla sona erdi.

RENNES

Rennes DTM 6. Kongresini yaptı.

Rennes DTM’de bir araya gelen delegeler “Tecriti kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan’ı özgürleştirelim” şiarı ile kongresini yaptı.

Bir dakikalık saygı duruşu ileş başlayan kongrede bir yıllık çalışma raporu okundu ve değerlendirildi. 38 kişiden oluşan yeni meclis ve eş başkanların seçilmesi ardından kongre sona erdi.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde de DKTM kongresini yaptı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kongrede konuşma yapan önceki dönem eşbaşkanları, bu kongreyi hayatını özgürlük mücadelesine adayan ve tedavi gördüğü hastanede şehit düşen Osman Kaplan’a (Doğan Tori) adadıklarını belirtti.

Kürt siyasetçi Kemal Aktaş’ın konuşması ile devam eden kongrede bir yıllık çalışma raporları okundu ve değerlendirildi.

Ardından da seçime gidildi. Yeni meclis komisyon ve eş başkanları seçildi. Kongre sloganlarla sona erdi.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg Arjin Kadın Komünü 4’üncü Olağan kongresini gerçekleştirdi.

Nürnberg Medya Halk Evi’nde yapılan kongre Kürdistan ve devrim şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu ardından yapılan konuşmalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağır tecritte karşı yapılan açlık grevlerine dikkat çekildi.

Kongrede 37 gündür süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemini sürdüren Şiyar Xelil kısa bir konuşma yaptı. Xelil, konuşmasında Öcalan üzerindeki tecride son verilmesi amacıyla yapılan açlık grevleriyle daha fazla dayanışmanın olması gerektiğini belirterek, Kürt halkı ve dostlarının seferberlik ruhuyla hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Kongrede yapılan konuşmalar ardından kongre gündemine geçildi. Arjin Kadın Komünü bir yıllık faaliyet raporu okunarak, değerlendirmeler yapıldı. Yapılan değerlendirme ve planlamalar ardından Arjin Kadın Komününün seçimleri yapıldı.

BÖBLİNGEN

Almanya’nın Böblingen kentinde de DTKM 3. Kongresini gerçekleştirdi. Kongreye HDP eski parlamenter Lezgin Botan da katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan kongrede bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Lezgin Botan “Açlık grevleri direnişleri 1980 döneminde Türkiye halklarına karşı geliştirilen soykırımcı ve vahşi politikaya karşı geliştirilen bir var olma direnişidir. İşte o dönemde açlık grevleri nasıl ki, Türk faşizmine karşı Kürdün var olmasını sağlamışsa bügün de bu onurlu direnişler 1980 faşist cuntasına karşı verilen mücadele kadar anlamlı ve değerlidir” dedi.

Faaliyet raporları okundu ve değerlendirildi.

Kongrede Kürt siyasetçiler İmam Canpolat ile Xebat Siverek de birer konuşma yaptı.

Konuşmalardan sonra 35 kişiden oluşan yeni meclis ve eşbaşkanlar seçildi.

REUTLINGEN

Reutlingen’de de DKTM 6. Kongresini yaptı. Saygı duruşu ile başlayan kongre açılış ve divan seçimi ile devam etti. Siyasal gelişmelerin değerlendirilmesi ve çalışma raporlarının okunup değerlendirilmesi ile devam eden kongrede 8 komisyondan oluşan 26 kişilik yeni meclis seçildi.

Kongre eş başkanların seçilmesi ardından sona erdi.

BIELEFELD

Bielefeld DKTM 13. Olağan kongresini yaptı. Bielefeld, Herford, Paderborn, Gütersloh, Minden kentlerinden Kürdistanlıların katılımı ile yapılan kongrede açlık grevi direnişleri de selamlandı.

Saygı duruşu ile başlayan kongrede önceki dönemin eşbaşkanları açılış konuşmasını yaptı.

Raporların okunması ve değerlendirilmesi ardından seçim gündemine geçildi. 73 kişilik meclis ve eş başkanların seçilmesi ardından kongre sloganlarla sona erdi.

OSNABRÜCK

Almanya’nın Osnabrück kentinde de DKTM 6’ıncı kongresini yaptı.

Divan üyelerinin seçimi ardından DTKTM’nin bir yıllık çalışma raporu okundu ve değerlendirildi.

Raporların onaylanması ardından da seçim gündemine geçildi.

9 komisyondan oluşan 72 kişilik yeni meclis seçildi. Ayrıca Osnabrück’te ilk kez 10 kadından oluşan bir kadın meclisi de oluşturuldu. Eşbaşkanların da seçildiği kongreye çevre kentlerdeki meclislerin temsilcileri de katıldı.

BASEL

İsviçre’nin Basel kentinde de Ronahi Kadın Meclisi 6. Kongresini yaptı.

"Tecriti kıralım, faşizmi yıkalım, Rêber Apo'yu özgürleştirelim" sloganıyla gerçekleşen kongreye çok sayıda kadın katıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ve divan seçimiyle başlayan kongre, siyasal süreç ve bir yıllık faaliyetlerin değerlendirilmesi ile devam etti.
Kongreye başta Leyla Güven olmak üzere; açlık grevi direnişçilerinin direnişi selamlandı.
Bir yıllık çalışma ve mali raporlarının okunduğu ve eksik kalan yönlerin eleştirisi ve özeleştirisinin de yapıldığı kongrede yıllık hedefler belirlendi. Daha sonra Leyla Güven ve dünyanın birçok yerinde açlık grevinde olan direnişçilerin fotoğraflarından oluşan bir sinevizyon gösterildi.
Kongre “Jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana Leylayan” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla son buldu.

BERN

İsviçre’nin Bern kentinde faaliyet gösteren Mizgin Kadın Meclis’i 5. olağan kongresini “Kadın direnişi, özgürleştirir” şiarıyla gerçekleştirdi. Kongre sonrası 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında panel düzenlendi.

CDK-Bern lokalinde onlarca kadının katılımıyla düzenlen kongre özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı.

TJK-E aktivisti Rojda Yıldırım, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan‘a yönelik mutlak tecrit, tecridin kaldırılması talebiyle DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde sürdürülen açlık grevlerinin toplumsal bir mücadeleye dönüşmesi ve Rojava’da ki gelişmelere yönelik siyasal gündem değerlendirmesinde bulundu.

Siyasi gündem değerlendirmesinin ardından dönem faaliyet raporları okunup değerlendirildi. Örgütlenme, kültür, dışilişkiler, sosyal proje, eğitim, barış anneleri komisyonları oluşturuldu. Yapılan seçimde 3 kişilik sözcü belirlendi ve 21 kişilik meclis oluşturuldu.

Kongre sonrası 8 Mart etkinlikleri kapsamında Kürt Kadın siyasetçi Tuğba Hezer’in katılımıyla Dünya ülkelerinde yükselen Kadın direnişi ve mücadelesi tartışıldı.

LOZAN

“Tecriti kuralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan’ı özgürleştirelim” şiarıyla Lozan Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezi olağan kongresini gerçekleştirdi.

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi önünde Açlık grevinin 12. gününde olan Mehmet Ali Koçak’ın da bir konuşma yaptığı kongrede Koçak, Leyla Güven öncülüğünde 4 parça Kürdistan’da Cezaevlerinde ve tüm Avrupa ülkelerinde sürdürülen açlık grevlerinin tecrit kırılıncaya kadar aynı kararlılıkla devam edeceğini söyledi.

Koçak’ın ardından CDK Eşbaşkanı Cuma Allak son siyasal süreç değerlendirmesi sonrası dönem faaliyet raporları okunup değerlendirildi.

Örgütleme, dernek, şehit aileleri, eğitim, sosyal ilişkiler, dış ilişkiler komisyonları ile 26 kişilik meclis oluşturuldu ve eşbaşkanlar seçildi.

Yapılan seçim sonra kongre “Biji Serok Apo” sloganlarıyla sonlandırıldı.