Birçok kentte Mayıs ayı şehitleri anıldı

Avrupa’nın birçok kentinde düzenlenen etkinliklerle Mayıs ayı şehitleri anıldı.

İsviçre, Almanya, İsveç, Hollanda ve Fransa’da düzenlenen etkinliklerle Mayıs ayı şehitleri anıldı.

BIEL

İsviçre’nin Biel kentinde Şehit Mahir Çiya Demokratik Kürt Toplum Merkezinde (CDK-Biel) Mayıs ayı şehitleri anıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada Şehit Aileleri Komisyonu adına yapılan açılış konuşması sonrası şehit yakınları birer konuşma yaptı. Aileler, şehitlerin Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde yaşamlarına ve verdikleri mücadelenin önemini vurguladı.

Kürt siyasetçi Demir Çelik tarafından siyasi süreç değerlendirmesi yapılarak bugün sürdürülen açlık grevleri ile ölüm oruçları direnişçilerinin şehitlerin mücadelesinin devamı olduğu vurgulandı.

LOZAN

Lozan kentinde düzenlenen anma da saygı duruşu ile başladı. Mayıs ayı şehitlerinin yaşamlarından kesitlerin konu alındığı sinevizyon gösterimi ile devam eden anmada PYD adına yapılan konuşmada “Şehitlerimiz bugün Rojava devriminin de mimarlarıdır” denildi.

İsviçre’nin Bern, Luzern ile Rapperswil kentlerinde CDK lokallerinde de gerçekleştirilen etkinliklerle Mayıs ayı şehitleri anılırken, 22 Mayıs’ta Brüksel’de Avrupa Parlamentosu önünde yapılacak olan tecride karşı Avrupa merkezi mitingine katılım çağrısı yapıldı.

BORLÄNGE

İsveç’in Borlänge kentinde Mayıs ayı şehitleri anıldı. Saygı duruşu ile başlayan anma sinevizyon gösterimi ile devam etti.

“Şehit namirin” sloganlarının atıldığı sinevizyon gösterimi, Mehmet Tunç’un “Bizimle gurur duyacaksınız” sözleriyle sona erdi.

Anmaya katılanlar da şehitler üzerine konuşmalar yaptı ve şehitlerle anılarını anlattı. Açlık grevi ve ölüm orucu direnişlerine de dikkat çekilen anma, “Şehit namirin” sloganlarıyla sona erdi.

NIJMEGEN

Hollanda’nın Nijmegen kentinde de Mayıs ayı şehitleri anıldı. KOMAW tarafından düzenlenen anma saygı duruşu ile başladı.

Açılış konuşmasını KOMAW Hollanda temsilcisi Mehmed Zengin yaptı. Zengin konuşmasında Mayıs ayının şehitler ayı olduğunu ve 18 Mayıs’ın da şehitler günü olduğunu söyledi. Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitlerini anan Zengin, “Biz KOMAW olarak başta Kürt hareketinin ilk şehidi olan Haki Karer, Alişêr ve Zarife, Seyid Riza, Leyla Qasim, Şîrîn Elemhulî, Mizgîn, Mehmet Karasungur, Dörtler, Deniz, Mahir ve İbo’yu sevgi ve saygı ile anıyoruz.

Özelikle de doğu Hollanda bölgesi şehitlerinden Arzu Turan (Ronahî Sehildan) Bişar Akbaş (Xoce -Eliyê Unis) Hacire Kurt (Newal Farqîn) Ziya Zengin (Hebûn) ve tüm Kürdistan şehitlerini bir kez daha saygı ile anıyoruz” dedi.

Anmada konuşan Kürt siyasetçi Kemal Aktaş şunları söyledi: “Haki Karer şahsında Mayıs ayının tüm şehitlerini saygı ve hürmetle anıyorum. Mücadelelerinin takipçisi olacağız.”

Anma şehit aileleri tarafından yemek verilmesi ile sona erdi.

DRESDEN

2017’de şehit düşen YPG savaşçısı Botan Kiçî (Hasan Şakar) ve geçtiğimiz Nisan ayında şehit düşen HPG gerillası Agir Pizot (Mehmet Arslan), Almanya’nın Dresden kentinde düzenlenen etkinlikle anıldılar.

Her iki şehit için Almanya’nın Dresden kentinde anma etkinliği düzenlendi. Dresden’de yaşayan Kürdistanlıların katılımıyla gerçekleşen anmada Botan Kiçî (Hasan Şakar)’ın ailesi adına kardeşi Mehmet Şakar bir konuşma yaptı.

Ayrıca anmada söz alan Şehit Aileleri temsilcisi Cumaali Şaylemez ve Heyva Sor temsilcisi Heval Agit de Mayıs Şehitleri’nin Kürdistan’ın yakın tarihindeki önemine dikkat çektiler.

GIESSEN

Almanya’nın Giessen kentinde Mayıs ayı şehitleri anıldı.

DKTM-Giessen lokalinde yapılan anma bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasını DKTM Eşbaşkanları yaptı.

Daha sonra ise şehit ailelerinden Ayşe Marangoz, Dayika Emine Çakar, Mirza Erdem konuştu.

Marangoz, “Biz Kürtlerin çok düşmanı var. Dünyanın her dört parçasında düşmanlarımız var Erdoğan hepsinden daha kötü, hepsi Erdoğan’dan daha kötü. Biz bu durumda bir birlik içerisinde olmalıyız bütün düşmanlarımıza karşı bir birlik içerisinde olmalıyız. Biz özgür bir Kürdistan’ı kuracağız ve bunu bütün şehitlerimize borçluyuz" dedi.

Şehit ailelerinin konuşmasından sonra anma, iftar yemeği verilmesiyle sona erdi.

GRAZ

Graz Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde şehit Alişer Xelikan ve Nuda Çiya şahsında Mayıs ayı şehitleri anıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma sinevizyon gösterimi ile devam etti. Etkinlikte Graz DKTM Eşbaşkanı Kemal Mardin ile Avusturya Civaka Azad Eşbaşkanı Halis Sever de birer konuşma yaptı.

Sık sık, “Şehit namirin” sloganlarının atıldığı anmada, şehit yakınlarının taziyeleri kabul etmesi ve iftar yemeği ile sona erdi.