Birgül için bir umut

Belçika’da yaşayan Kürdistanlı Birgül Güler kanser ile boğuşuyor. Bürokratik sorunları nedeniyle devletten yardım alamayan Güler ailesi ile dayanışmak için gençler öncülüğünde çok sayıda sanatçının katılımıyla bir konser organize ediliyor.

Birgül dört çocuk annesi, en büyüğü 15 en küçüğü ise henüz 1,5 yaşında. Çağın hastalığı olan kanserin pençesinde yaşam mücadelesi veriyor. Direniyor çocukları için... Çok sayıda sanatçının da desteğiyle 28 Haziran’da Birgül için Belçika’nın Verviers kentinde dayanışma konseri düzenleniyor. Kampanyaya öncülük eden gençler, "Siz de güç verin, Birgül’e umut olun" diyor.

Güler ailesi 10 yıla yakın bir süredir Belçika’nın Verviers kentinde yaşıyor. Aile 2009 yılında Dersim’in Hozat ilçesinden büyük zorluklarla Belçika'ya ulaşıp iltica ediyor. Fakat o zamandan bugüne çeşitli gerekçelerle iltica ve oturum talepleri reddediliyor. Ailenin üç çocuğu burada okula başlıyor ve oldukça başarılı oluyorlar. Bu dönem içerisinde devletten herhangi bir sosyal yardım alamayan anne Birgül ve baba Ergün Güler, geçimlerini sağlayabilmek için bulabildikleri her türlü işte çalışıyorlar. 2017 yılında Birgül ailenin son bebeğine hamile kalıyor. Gebeliğin son dönemlerinde dayanılmaz ağrılar yaşıyor. Bunun üzerine hastaneye giden Birgül gebelikten dolayı hastane de herhangi bir tetkik yapılamadığı için doğuma kadar oldukça sancılı bir süreç yaşıyor.

2018 Ocak ayında Arya bebeğin dünyaya gelmesiyle ağrılarının biteceğine sevinen Birgül üç hafta sonra hastaneye acilen çağrılıyor. Hastane yetkilileri Birgül’ün rahim kanseri olduğunu ve acilen tedaviye başlaması gerektiğini söylüyor. Hastalığın teşhisinden sonraki tedavi süreci çeşitli hastanelerde ve doktorlarda yapılsa da maalesef olumlu sonuçlar alınamıyor. Birgül dört çocuk annesi, en büyüğü 15 en küçüğü ise henüz 1,5 yaşında. Çağın hastalığı olan kanserin pençesinde yaşam mücadelesi veriyor. Direniyor çocukları için...

Yaşanılan tüm bu sürecin kaçınılmaz olan maddi boyutu için ise Belçika’nın Verviers kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Alevi derneği, devrimci demokrat çevreler, gençler öncülüğünde devreye girdiler. İlk etapta dar alanda bir yardım kampanyası başlatıldı devamında ise Kürt ve Alevi gençlerin önerisiyle bir dayanışma konseri düzenlenmesi kararlaştırıldı ve arayışa geçildi. Bu arayışlarına ise birçok sanatçı olumlu geri dönüşler yaptı.

KONSER 28 HAZİRAN’DA

Sanatçılar Farqin Azad, Ferhat Tunç, Grup Sinemili, Umut Altınçağ, Leyla Soysüren, Hozan Diyar, Hozan Kawa, Araz Güler ve Doğan Çelik’in sahne alacağı dayanışma konseri ise 28 Haziran 2019’da "Hall de Gerardchamps Quai de la Vesdre, 20 4800 Verviers" adresinde yapılacak. “Hêviyek ji bo Bîrgul- Birgül için bir umut - Un espoir pour Birgül” sloganıyla yapılacak konserin biletleri ise satış için Avrupa’nın dört bir tarafına yayılmış durumda.

Gece tertip komitesinde yer alan gençler yardım kampanyasına ve dayanışma konserine ilişkin olarak şunları belirtti: “Arkadaşlarımız 'önce pazarda bir şeyler satalım' dedi. Sonra bunun getirisinin az olacağını, bunun için gece yapmanın daha uygun olacağını konuştuk. Fikir bu tartışmalarımızdan çıktı ortaya. Belki bu, Birgül ile ortaya çıkmış gibi görünse de gençler olarak toplumun sorunlarına toplumu ayrıştırmadan çözüm üretmenin yollarını arayacağız. Sonuçta bu şehirde yaşıyoruz ve hepimizin belirli ölçülerde sorunları var. Halkımızın sorunlarına biz gençler olarak tabi ki duyarsız kalamayız. Birgül arkadaş da bunlardan biri. İlk başta ne kadar bireysel olarak bir şeyler yapalım desek de, gençlik komitemizin ortak kararı olarak bu dayanışmayı hayata geçirelim istedik. Birgül arkadaş ve tüm halkımızın sorunlarına birlikte el ele nasıl bir çözüm üretiriz bunun çabası biz de hep olacak. Halkımızın geceye katılmalarını bekliyoruz. Gelemezlerse bile bilet alarak katkı sağlamayabilirler. Biletlerimiz hem Verviers ve çevresinde hem de Almanya Frankfurt’ta temin edilebilir.”

İlk andan itibaren bu dayanışma kampanyasında yer alan Verviers Alevi Derneği gençliği de geceye katılım çağrısında bulunarak şunları dile getirdi: “Hastalık ve mülteci sorunlarını çözme konusunda bir şeyler yapma çabası vardı. Diğer derneğimizde yer alan genç arkadaşlarımızla birlikte bu dayanışma kampanyasında yer alıyoruz. Halkımızın sorunlarının çözümünde aktif olmaya çalışıyor, çözüm gücü olmaya çalışıyoruz. Bu dayanışma kampanyasında da halkımızın desteği büyük. Bu kampanya birlikte hareket etmek ve tüm kesimlerle yan yana gelmek için örnek bir kampanya oldu. Herkesi de bu kampanyaya güç vermeye davet ediyoruz.”

BİLET ALINARAK KATKI SUNULABİLİR

Geye katılmak ya da bilet alarak dayanışma göstermek isteyenler aşağıdaki telefon numaraları üzerinden irtibat kurabilir:

Köln: 00 49 157 72 938 589

Frankfurt: 00 49 178 60 99 528

Verviers: 00 32 484 96 29 04

KAYNAK: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA