BM önündeki açlık grevi 15 günde: Sessizliği kabullenmeyeceğiz

PYD’lilerin Efrîn için BM önündeki açlık grevi devam ediyor. BM ve uluslararası güçlerin işgale karşı sessizliğine tepki gösteren eylemciler, Efrîn halkının çağrılarına yanıt verilmesi gerektiği çağrısında bulunuyor.

19 Mart’ta HDP milletvekilleri ve belediye eş başkanları öncülüğünde Efrîn için Birlemiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde başlatılan açlık grevini, 11. günde (dün) devralan PYD grubu, BM önünde kurulan çadır etrafında açlık grevi eylemlerine devam ediyor.

4 gündür BM ve uluslararası güçlerin harekete geçmesini talep etmek ve Türk devletinin işgalini protesto etmek amacıyla açlık grevinde olan PYD’liler, Efrîn halkının BM denetiminde evlerine geri dönmesi çağrılarına karşılık verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

‘İŞGAL KİMSEYE FAYDA SAĞLAMAZ’

BM ve uluslararası güçlerin Efrîn’de yaşananlar karşısında sessizlikte ısrar etmesinin açıkça Türk devletinin işgalini desteklediğinin göstergesi halini aldığını dile getiren eylemciler, uluslararası hukukun açıkça ihlali anlamına gelen işgale sessiz kalmanın kimseye fayda sağlamayacağına vurgu yapıyorlar.

Gün içerisinde yüzlerce Kürdistanlı ve dostunun da ziyaret ederek destek verdiği açlık grevi eyleminde, 15 gündür acılan pankartlarla ve sık sık hep bir ağızdan atılan sloganlarla bir taraftan Türk devletinin katliamcı yüzü deşifre edilirken, bir taraftan da Efrîn direnişi selamlanıyor.

Günlük olarak farklı kesimlerden yüzlerce insanın ziyaret yeri olan BM meydanında devam eden açlık grevi, ziyaretçilerinde yoğun ilgisine neden oluyor. Dağıtıkları bildirilerle Efrîn’de yaşananlara dikkat çeken eylemciler, aynı zamanda Efrîn’de yaşanan savaş suçuna rağmen BM ve uluslararası güçlerinde sessizliğine vurgu yapıyor.

Açlık grevi eylemcilerinden Dilber Omar, Aseya Rajid ve Ali Omar eylemlerine ilişkin görüşlerini ANF’ye değerlendirdi.

ALİ OMAR: HER ALANDA EYLEME GEÇMELİYİZ

Efrîn direniş ruhuyla 15 gündür BM önünde bir açlık grevi eylemi yapıldığına dikkat çeken eylemcilerden Ali Omar, eylemdeki asıl amaçlarının BM’nin ve uluslararası güçlerin işgale karşı harekete geçmesini sağlamak olduğunu hatırlattı. PYD olarak açlık grevini devam ettirdiklerini söyleyen Omar, Efrîn halkının direniş ruhunu her alana taşımakta ısrarlı olduklarını ifade etti. Efrîn’in özgürleştirilmesi için halkları eyleme çağıran Omar, “Bu kutsal ve haklı mücadelemizi her yerde daha da yükselterek, işgalcilerin Efrîn’i terk etmesini sağlamalıyız. BM’de kısa sürede halkımızın çağrılarına yanıt vererek yaşanan suça daha çok ortak olmamalıdır” dedi.

DİLBER OMAR: KÜRDİSTAN ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR…

Eylemcilerden Dilber Omar ise Efrîn için direnmeye devam edeceklerini ifade ederek başladı konuşmasına. BM’nin içinde bulunduğu sessizliği kabul etmeyeceklerini dile getiren Omar, Efrîn’in özgürleştirinceye kadar eylemde olacaklarını kaydetti. “Efrîn şahsında Kürdistan özgür oluncaya kadar alanlarda olacağız” diyen Omar, direnişi yükseltme çağrısı yaptı.

ANNE RAJİD: BİZ İNSANLIK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ BİZE DESTEK VERİN

Eylemciler arasında dikkat çeken isimlerden birisi de ilerlemiş yaşına rağmen açlık grevinde olan Aseya Rajid. Bir çocuğunu Çağın Direnişinde şehit veren anne Rajid, “Evet, halkımıza karşı bir zülüm var ama buna karşı direnen çocuklarımızda var” diyerek sözlerine başladı. “Bizler direnişe destek olmalıyız” diyen Anne Rajid, Türk devleti ve onun ortaklarını lanetledi.

Dünya halklarına sessiz kalmama çağrısı yapan Anne Rajid, “Erdoğan, çocuklarımız, kadınlarımız katlediliyor. Evlerimizi, yurtlarımızı talan ediyor. Erdoğan insanlığa karşı savaşıyor. Biz insanlık değerlerini korumak için mücadele ediyoruz. Nasıl ki Kobanê’de kazandıysak, Efrîn’de de kazanacağız. Bunun için her yeri eylem alanına çevirerek direnişimizi devam ettirmeliyiz. Elimizden ne geliyorsa onu yapmalıyız. Bu savaşa karşı sessiz kalmamalıyız” diyerek sözlerini tamamladı.

PYD’liler BM önündeki açlık grevi eylemini yarın Avrupa Kürt Kadın Hareketine devredecek.

https://imgur.com/a/0oish