BM önündeki açlık grevinde Newroz coşkusu

Efrin için BM önündeki açlık grevi 3. gününde Newroz coşkusuyla devam ediyor. BM önünde çektikleri halaylarla Newroz’u kutlayan açlık grevi eylemcileri, Kürdistanlılar ve dostları, attıkları sloganlarla BM’yi Efrin için harekete geçmeye çağırıyor.

Aralarında HDP milletvekilleri, belediye eşbaşkanları, gazeteci ve yazarlarında bulunduğu grubun Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde BM’nin Türk devleti ve ona bağlı çetelerinin işgali altında bulunan Efrîn için harekete geçmesi talebiyle Pazartesi başlattıkları açlık grevi üçüncü gününde devam ediyor.

‘BM SAVAŞ SUÇUNA ORTAK OLMA’

BM önündeki meydanda kurulan çadır etrafında açlık grevine devam eden eylemcilere her gün yüzlerce Kürdistanlı ve dostu da  katılarak destek veriyor. BM önündeki meydan, “Efrin’deki işgali durdurun”, “BM, NATO, AB sessiz Türkiye katlediyor”, “BM’nin Türk devletine karşı harekete geçmesini istiyoruz” gibi pankartlar ve YPG, YPJ ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile donatılırken, açlık grevi eylemcileri ve destekçileri sık sık “İşgale son verin”, “Türk devletine karşı hareke geçin”, “BM savaş suçuna ortak olma harekete geç”, “Her yer Efrin, her yer direniş” gibi sloganları atıyor.

NEWROZ ÇOŞKUSU

Davul ve zurna eşliğinde çekilen halaylarla Newroz’u kutlanırken, eyleme destek veren yaşlı kadınların hep bir ağızdan attıkları Efrin sloganları ve sık sık çektikleri zılgıtlar BM meydanında yankılanıyor.

JUSO: İŞGALİ KABUL ETMEYECEĞİZ

3 gününde devam eden açlık grevi eylemine aynı zamanda İsviçrelilerin destek ziyaretleri de devam ediyor. Bugün eylemcileri kendi bayrakları ile ziyaret eden İsviçre Sosyalist Parti Gençlik Kolları JUSO’ya mensup bir grup genç, Efrin ile dayanışma içinde olduklarının mesajını verdi. Türk devletinin Efrin’i işgalini asla kabul etmeyeceklerini ifade eden gençler, Kürt halkıyla dayanışmayı büyütmek gerektiği çağrısı yaptı.

DE MİSTURA’NIN EKİBİ EYLEMCİLERİ ZİYARET EDECEK

Öte yandan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’ya bağlı bir ekip akşam saatlerinde açlık grevi eylemcilerinin çadırını ziyaret ederek, eylemcilerin taleplerini dinleyecek.

TALEPLER:

Türk devleti ve çetelerinin Efrin’i işgaline karşı BM ve uluslararası güçlerin harekete geçmesini isteyen eylemcilerin temel talepleri şu şekilde:

“Efrîn hava sahasının uçuşa kapatılmalı.

BM, Efrîn’e bir gözlem gücü göndermeli.

Efrîn'i terk etmek zorunda kalarak açıkta kalan yüz binlerce insanın yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanması için Kızılhaç örgütü bir an önce devreye girmeli.

Yurtlarından göç etmek zorunda kalan Efrîn halkının evine dönmesi sağlanmalı.

Bireylerin mülkiyet hakkının korunması kapsamında, gasp edilen ev, iş yeri ve diğer varlıklarının iadesinin sağlanmalı.

Evlerine dönecek kişilerin işkence, kaybedilme, öldürülme saldırılara maruz kalmaması için can güvenliklerinin sağlanmalı.

Efrîn'in demografik yapısının değiştirilmemesi için, Efrînli olmayanların BM gözetimindeki kampların dışında Efrîn'e yerleştirilmemesi.

Yaklaşık 2 aydır devam eden saldırılarda sivillerin yaşam hakkının ihlali ve savaş suçunun araştırılması için BM bünyesinde bir komisyon kurulmalı.”