Cenevre Belediye Meclisi üyesinden ‘Efrîn’ çağrısı

Cenevre Belediyesi Meclisi’nin İnsan Hakları konulu oturumda konuşan meclis üyesi Taimoor Aliassi, Türk devletinin Efrîn’de Kürt halkının tarih ve kültürel mirasını yok ettiğini söyledi.

Cenevre Belediye Meclisi oturumlarında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 70. vesilesiyle dünyada yaşanan insan hak ihlalleri ele alındı.

Oturumlara, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Cenevre Belediyesi Başkanı Sami Kanaan ve Cenevre Belediyesi Kent Meclis üyeleri katıldı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, son dönemlerde dünyada yükselişe geçen popülist politikacıların ortaya koyduğu siyasetin, insan hakları ihlallerini artırdığına vurgu yaptı.

Suriye, Yemen ve birçok bölgede yaşanana iç savaşın yarattığı mağduriyetin boyutuna dikkat çeken Bachelet, uluslararası güçlere insan hakları ihlallerinin önüne geçmesi için daha ciddi davranması gerektiği çağrısında bulundu.

‘EFRÎN'DE KÜRT TARİHİ VE KÜLTÜRÜ YOK EDİLİYOR’

Oturumlarda söz alan Cenevre Belediyesi’nin Sosyalist Partili Meclis üyesi Taimoor Aliassi ise dünyanın birçok yerinde yaşanan insan hakları ihlallerini hatırlatarak başladığı konuşmasında Türk ve İran devletlerinin Kürtlere yönelik uygulamalarına dikkat çekti.

“Cizre’yi yerle bir eden Erdoğan yönetimindeki Türk devleti, daha sonra Suriye sınırları içerisindeki Kürt şehri Efrîn’i işgal etti” diyen Aliassi, şunları ekledi: “Türk devleti, bugün Efrîn’de Kürt halkının yarım asırlık tarih ve kültürel mirasını çok ağır ve dramatik bir şekilde yok ediyor. Buna karşı ses çıkarılması gerekir.”

‘YÜZLERCE İNSAN İDAM EDILDI’

Aliassi, İran konusunda ise şu ifadeleri kullandı: “Her yıl, Kürt veya farklı kesimlere mensup yüzlerce insan, politik düşüncelerinden kaynaklı olarak İran rejimi tarafından idam ediliyor. Bunun önüne geçilmesi gerekir.”