DAİŞ’e 300 metre mesafede

Cizre Fırtınası hamlesinin altıncı ayında Hecin beldesinde DAİŞ çeteleriyle 300 metre mesafede mevzilenen QSD savaşçıları arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

YPG/YPJ ve Dêrazor Askeri meclisi tarafından 9 Eylül 2017 yılında başlatılan Cizre Fırtınası hamlesi altıncı ayında devam ediyor.

İki cepheden başlatılan ve devam eden hamlenin bir cephesi Fırat’ın kıyısında devam ederken, bir cephesi de çölde devam ediyor. Ebu-Hemamdan, Xiranice'ye kadar uzanan büyük köylerin hepsi DAİŞ’ten tamamen temizlenmiş durumda. Operasyonların sürdüğü Hecin ve Behran alanında da DAİŞ çeteleri dört taraftan çembere alınmış durumda. Yaklaşık bir aydır Hecin beldesinde DAİŞ’i çembere alan QSD güçlerinin bir gününü takip edebilmek için, Hecin beldesinde bulunan mevzilerine gittik. Gündüz sürekli saldırı ve çatışmalar yaşanmasından dolayı, köye ancak akşam zırhlı arabalarla gidilebiliyor. Akşam karanlığın çökmesiyle birlikte lojistik ve cephane götüren zırhlı bir araçla birlikte köye doğru hareket ettik.

MERMİ SESLERİYLE UYANMAK...

Sürekli patlama ve mermi sesinin geldiği köyün içinden geçerken hayalet bir şehre girmiş gibi hissettik. Köyde ne ışıklar var nede insana dair bir görüntü. Ama sürekli de sesler geliyordu. Panzer bizi karanlık bir sokaktan geçirerek bir evin önünde durdu. Karanlığın içinden ilk başta iki kadın savaşçı göründü. Gülerek, hayırdır köyümüzü ziyarete mi geldiniz, diyerek bize takıldılar. Sonra onlarla duvarda açılan bir insanın ancak geçeceği yarıktan evin içine girdik. Etrafımızı bir anda savaşçılar sardılar. Hepsi de gülerek bize, bir aydır ziyaretinizi bekliyorduk, diye takılıyorlardı. O akşam orada kaldık. Sabahın erken saatlerinde mermi sesleriyle uyandık. Kameramı alıp dışarı çıktığımda oldukça sakin bir şekilde mevzilenen ve ateş eden savaşçıları görünce şaşırdım. Bir grup savaşçı çatışırken, bir grup savaşçı da mevzi yapıyordu. Birkaç savaşçı da arkadaşlarına kahvaltı hazırlıyordu. Yarım saat süren çatışmanın ardından sessizlik oldu. Savaşçılardan biri benim şaşkınlığımı fark edince, yanıma gelip, “burada günlük yaşamımız bu. Bizim için artık çatışmalar rutin bir hal almış” dedi.

DAİŞ'İN TÜM SALDIRILARI BOŞA ÇIKARILIYOR

Savaşçılarla çeteler arasında sadece 300 metre var. Çeteler çemberi kırabilmek için sürekli olarak saldırılar yapıyorlar. Özellikle gündüzleri hep hareket halinde olan çetelerin tüm çabaları savaşçılar tarafından sonuçsuz bırakılıyor. Konuştuğumuz YPG savaşçısı Hesen, "Bizler bu köyde DAİŞ ile karşı karşıyayız. Şimdiye kadar birçok defa saldırdılar. Ancak onların tüm çabaları sonuçsuz kaldı. Onlara çok büyük darbeler vurduk. Hamle çok iyi ilerliyor. Biz bu hamlede DAİŞ’in sonunu getireceğiz" diyor. YPG savaşçısı Talal ise, yaklaşık 37 gündür Hecin köyünde olduklarını anlatıyor. DAİŞ çetelerinin altı defadır kendilerine saldırdıklarını ifade eden Telal şunları belirtiyor: "Biz tüm saldırılarını boşa çıkardık. Her tür saldırı tekniğini deniyorlar. Fakat her seferinde boşa çıkıyorlar. DAİŞ’in Irak’tan ve diğer yerlerden kaçıp gelen gücü burada toplanmış. Ayrıca sivilleri kendilerine kalkan olarak kullanıyorlar. Bunda dolayı temkinli ilerliyoruz."