Delal Nurhak Basel’de anıldı

PAJK Meclis üyesi Delal Nurhak ve Zilan Qamişlo şahsında şehit düşen özgürlük savaşçıları İsviçre’nin Basel kentinde anıldı.

Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi (Partiya Azadiya Jinên Kurdistan-PAJK) Koordinasyonu, PAJK Meclis Üyesi ve KJK Yürütme Konsey Üyesi Delal Nurhak’ı (Esma Erat) ve beraberinde şehit düşen Zîlan Qamişlo’yu (Gulistan Osman) ile ağustos ayında şehit düşen Amara Ronahî (Gamze Laçin) ve İran “ahlak polisince” katledilen Jina Emini İsviçre’nin Basel kentinde anıldı.

Demokratik Kürt Kültür Merkezinde organize edilen anma etkinliği, Delal Nurhak şahsında devrim şehitler için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Saygı duruşundan sonra İsviçre Şehit Aileleri Derneği (KOMAV) adına Metin Mintaş bir konuşma yaptı.

Mintaş, “Her şehadet zafere doğru atılmış bir adımdır. Başta Delal Nurhak olmak üzere şehitlerimizin bize bıraktığı direniş mirası var. Bizler de şehitlerimize layık olmak zorundayız. Onların uğruna yaşamını feda ettiği bu mücadeleyi başarıya götürmek zorundayız” dedi.

İşgalci Türk devletinin saldırılarının kesintisiz sürdüğünü belirten Mintaş, “Savaş tünellerinde insanlık dışı savaş suçu işliyor. Amara Ronahi ve onlarca arkadaşımız insanlık dışı yöntemlerle katledildi. Geçen hafta İran’da saçı görünüyor diye Jina Emini adlı Kürt kadın katledildi. Kürdistan’ın bütün parçalarında Kürtlere yönelik saldırılara karşı mücadeleyi yükseltmek şehitlere olan borcumuzdur” ifadelerini kullandı.

Anmada PAJK Koordinasyonu’nun Delal Nurhak için yayınlanan mesaj da okunurken, aile adına Mehmet Göksungur kısa bir konuşma yaptı.

Delal Nurhak’ın Almanya’dan gerilla saflarına katıldığını ve daha sonra Çukurova’da çalışma yaparken kendi evlerine geldiğini söyleyen Göksungur, “Annem hemen tanıdı onu. Tanrı ve tanrıça arayan şehitlere baksın. Onlar gerçek tanrı ve tanrıçalardır” dedi.

Göksungur, “İran’da katledilen Jina Amini var. İran devleti, Kürt düşmanı bir devlettir. Önderliğin dile getirdiği ‘Jin jiyan azadî’ sloganı bugün dünyada bayraklaşmıştır. Ben de ‘Jin Jiyan Azadî’ diyorum” şeklinde konuştu.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına yapılan bir konuşmada ise “Mücadele onların şahsında bugünlere geldi. Şehitlerin bize bıraktığı direniş mirasını devam ettireceğiz” denildi.

Konuşmalardan sonra Delal Nurhak’ın yaşamının anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.