Delal Nurhak Köln'de anıldı

Köln'de yapılan anmada söz alan mücadele arkadaşları ve yakınları, Delal Nurhak’ın mücadelesini, anılarını anlattı; anılarına bağlılık sözünü yineledi.

KJK Yürütme Konseyi Üyesi ve PAJK Meclis Üyesi Şehit Delal Nurhak, Almanya'nın Köln kentinde yapılan bir etkinlikle anıldı.

Şehit Aile Kurumu (KOMAW), Almanya Kürt Kadın Hareketi (YJK-E) ve Med Konfederasyonu (KON-MED) öncülüğünde gerçekleştirilen anmaya Köln ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar katıldı. Anmada açılış konuşmasını Şehit Aileleri Kurumu adına şehid annesi Şengê Kahraman yaptı ve Delal Nurhak'ın ailesi ve Kürdistan halkına başsağlığı diledi.

 

Anmada Delal Nurhak'ın ailesi adına kuzeni Fidan Yıldırım bir konuşma yaptı ve şöyle dedi: "Bugün burada olmak, Delal'ı anmak, şehadetini dile getirmek benim çok zor. Maraş Katliamı'nı beraber yaşadık. Avrupa'ya beraber geldik. Acıyı, sevinci, göçü beraber yaşadık."

Fidan Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre, katliam ardından Delal Nurhak'ın annesi hapse giriyor. Bu nedenle Delal Nurhak ortaokulu bırakıyor ve kendisinden küçük kardeşlerine bakıyor. O süreçte şehit Mustafa Yöndem'in kendilerine destek verdiğini aktaran Yıldırım, konuşmasını bitirdikten sonra Delal Nurhak'ın günlüğünden bir bölüm de okudu.

Anmada TJK-E Temsilcisi Zîlan Dêrsim de bir konuşma yaptı. Zîlan Dêrsim, "31 Ekim 1987'de Avrupa’da ilk kadın kongresi yapıldı. Bu kongrede Yekîtiya Jinên Welatparezên Kurdistan-YJWK kuruldu. Delal Nurhak arkadaş Avrupa'ya gelince çalışmalara katılıyor ve 1989'da katılım sağlıyor ve YJWK'yi örgütleyen ve kurumsallaştıran arkadaşlardan biri oluyor" dedi. Delal Nurhak'ın büyük bir sevgiyle ülkeye ve yoldaşlarına bağlı olduğunu dile getiren Zîlan Dêrsim, "Son beş yıldır çok zorlu günler yaşıyoruz. Özelde de Kürt Kadın Hareketi... Çünkü, çok önemli değerlerimizi şehit verdik. Onlardan biri de Delal arkadaştı. Onu ve tüm şehitlerimizi saygıyla anıyor, anılarını yaşatacağımızın sözünü veriyoruz" şeklinde konuştu.

KCDK-E Fatoş Göksungur da anmaya katıldı ve bir konuşma yaptı. Göksungur şöyle konuştu: "Hareketimizin ilk kıvılcımlarının atıldığı yerlerden birisi Pazarcık bölgesiydi. Bununla eş zamanlı olarak devlet Maraş'ta bir katliam yaptı. Bu mücadeleden bir intikam alma girişimiydi. Çünkü, bu devlet şunu net görüyordu: Eğer Kürt Kızılbaş coğrafyasında bir isyan başlarsa devamı bir kartopu misali gelecektir. Ki, öyle de oldu. Bölgenin yüzlerce şehidi vardır. Halen özgür dağlarda aynı yolda hakikat yolcuları var. O yolculardan biri de Delal Nurhak'tı."

Delal Nurhak ile akraba olduklarını söyleyen Göksungur, "Delal benim kuzenimdir. Maraş Katliamı sonrası ailevi ilişkilerimiz koptu. Delal arkadaş Avrupa'ya geldi. Partiye katıldıktan sonra ülkeye dönüyor ve bir gün İskenderun'a geliyor. Arkadaşlar, 'Seni bir aileye götüreceğiz' diyorlar. Bizim eve geliyorlar. Annem simasından onu tanıyor" şeklinde bir anısını anlattı.

Maraş Katliamı, 12 Eylül süreci, 80'li ve 90'lı yıllarda yaşatılan göçler ardından Maraş'ta ailelerin dağıldıklarını söyleyen Göksungur, "Ama birbirimizi yine mücadele sayesinde tanıdık" diye konuştu. Delal Nurhak ile 2010 yılından itibaren kesintisiz olarak ilişki halinde olduklarını aktaran Göksungur, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Mexmûr'da kendisini ziyaret de ettim. Sanki yıllardır hiç ayrılmamışız gibiydik. Annemle tanışmasını anlattı. Kardeşimle gerillada karşılaşmalarını anlattı. Delal arkadaşın hayalleri vardı. Mesela Önderlikle yeniden buluşmak hayali vardı. Kendisi Önderlik Sahası'nda kalmıştı. Maraş Katliamı'nın unutulmamasını istiyordu. 'İnsanlarımız katliamın intikamını almalı ve bunun için mücadelenin bir parçası olmalıdır' diyordu."

Anmada Kürt siyasetçi Mehmet Demir de bir konuşma yaptı. "Hevala Delal bir sevgi hazinesiydi. Evine gittiği, selamlaştığı her aileyi her koşulda sorardı" diye konuştu. Demir, Delal Nurhak'ın 1992'de Kürdistan Ulusal Meclis (KUM) çalışmasını yaptığını, o dönem koşulların şimdiki gibi olmadığını, ama Delal Nurhak'ın çalışkanlığı, insan sevgisi ve emeğiyle zorlukların üstesinden geldiğini söyledi. Mehmet Demir sözlerini şöyle noktaladı: "33 yıl mücadele edeceksin. Geniş bir coğrafyada çalışma yürüteceksin. İnsan görüştüğü her insanı unutmaz mı? Ama heval Delal unutmuyordu. Sevgi odur. Hevallik odur. Yoldaşlık odur. Bence hepimizin Delalleşmesi gerekiyor. Hiçbir koşulda daralmadan, darılmadan, kızmadan mücadele etmeliyiz. Ne olursa olsun gülmeyi ve sevmeyi unutmadan mücadele etmek hepimizin boynunun borcu olsun. Bu anlamda heval Delal'ın şahsında tüm şehitlerimizin anısı önünde saygıyla eğiliyor ve bağlılık sözümü yeniliyorum."

Saat 14.00'da başlayan saat 16.00'da sona erdi.