Demirtaş 'Erdoğan' dedi, Mahkeme Başkanı rahatsız oldu!

Selahattin Demirtaş, dokunulmazlıkların HDP'nin tasfiyesi için kaldırıldığını belirtirken, Erdoğan'la ilgili eleştiri yapmasına Mahkeme Başkanı engel olmak istedi.

HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı davanın ikinci duruşması Sincan Cezaevi'nin kampüsünde bulunan salonda sürüyor.

Demirtaş, savunmasına devam ederken, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, başbakanken dokunulmazlıklarla ilgili sözlerini hatırlattı. Bu sırada Mahkeme başkanı “Usule ilişkin itirazlarınızı açıklayın, başka konulara giriyorsunuz” diye müdahale etti. Demirtaş ise, “Dokunulmazlık bu kadar önemli, böyle olacaksa savunma yapmam o zaman. Dokunulmazlığı kaldıran Erdoğan’sa buna dair söz söylemem gerek” yanıtını verdi.

Dokunulmazlığın kaldırılmasında siyasi saiklerle hareket edildiğini, amacın HDP’yi siyasetten tasfiye olduğunu söyleyen Demirtaş, bu kaldırma sürecinin ayrıca İçtüzük hükümlerine aykırı olduğunu kaydetti. Demirtaş, “İçtüzük Kanarya Sevenler Derneği tüzüğü değildir, İçtüzük Anayasanın önemli bir parçasıdır” ifadesini kullandı.

CHP'YE GÖNDERME

Usule uygun Meclis kararı bulunmadığını, Anayasa değişikliği ile geçici madde koymanın Meclis kararı olmadığını söyleyen Demirtaş, bu süreçte CHP’nin tavrına da dikkat çekerek, “Anayasaya aykırı bir düzenlemeye 'evet' derken, ne oldu, işte CHP milletvekili de içeride" dedi.

'VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ'

Tutuklu yargılandığı dosyayla ilgili eleştirilerde bulunan Demirtaş, “Benim itirazlarımı dinlemeniz lazımdı. Biz bu ülkenin yurttaşlarıyız. Bu vatanın evlatlarıyız. Biz bu ülkenin paryaları değiliz. Adalet mülkün temelidir. Sarsılırsa mülk sarsılır. Yargıçların hukukun egemenliği ilkesini sonuna kadar savunması gerekir. Yapmazsanız sıkıntı olur. Yaparsanız ne olur, yurttaş sıkıntı yaşar. Türkiye batmaz. Demokratik bir ülke olacak. Bunun için var gücümüzle çalışacağız. Bu suçu işleyenler yargı önünde hesap verecekler” dedi.

Demirtaş konuşmasının sonunda yargılamanın durdurulması, düşürülmesi gerektiğini söyledi. Mahkeme talepleri değerlendirmek için öğlen arası verdi.

DEMİRTAŞ'A ABLUKA!

Mahkeme başkanı ara verdikten sonra Demirtaş’ın çevresindeki jandarmalar ayağa kalktı, çevresinde ellerini birbirinin omzuna atarak bir çember oluşturdu. Alay konusu olan bu manzara avukatlar ve siyasetçilerin “Çin Seddi mi kuruldu? Halay mı çekiliyor” tepkisine yol açtı.

Duruşma aradan sonra devam edecek.