Devlet korumasında fuhuş

Türk devletinin, özel savaşın parçası olarak Kürt kentlerinde uyuşturucu ve fuhuşu teşviki, özellikle kentlerin yeniden işgal saldırılarıyla yıkıma uğraması sonrasında artış gösterdi.

Amed'de Türk devlet güçlerinin gözetiminde uyuşturucu satışı ve fuhuş yapılıyor. Kayapınar ilçesine bağlı Huzurevleri Mahallesi’nde 400 fuhuş evinin olması, tablonun vahametini gözler önün seriyor.

Amed’in Sur ilçesi başta olmak üzere Bağlar, Kayapınar, ve Yenişehir ilçeleri, devletin özel savaş politikasının kıskacında.  Sur ilçesinin Ali Paşa, İskender Paşa, Azizoğlu ve İsmet Paşa mahallelerinde uyuşturucu satışı ve fuhuşun artık ‘olağan’ bir hal almış durumda.

EMNİYET’İN ÖNÜNDE FUHUŞ

Mahalleliler, Polis Özel Harekat (PÖH) elemanlarının hemen hemen her gece devriyesine rağmen uyuşturucu ve fuhuşun bir türlü bitmemesini sorguluyor. Sur’daki Gaziler Caddesi üzerinde bulunan İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün karşı sokağındaki dört katlı Otel Şenol, fuhuş için kullanılıyor. Sokakta bulunan esnafların bu durumdan rahatsızlığı ve Emniyet Müdürlüğüne şikayetleri dikkate alınmıyor.

İskender Paşa Mahallesi’nde ‘torbacı’ diye tabir edilen uyuşturucu satıcıları cirit attıyor. Neredeyse her sokak başında bulunan bu satıcıların, bu işi artık açık yaptıkları görülüyor.

APART EVLERDE YAPILIYOR

Amed’in diğer ilçelerinde de durum farklı değil. Kayapınar ilçesinin sadece Huzurevleri Mahallesi’nde 400 tane fuhuş evinden söz ediliyor. Mahalle sakinleri, defalarca şikayette bulunduklarını, ancak değişen bir şeyin olmadığını söylüyor.

Yenişehir ilçesinin Ofis semtinde de fuhuş günlük kiralanan apart evlerde yapılıyor. Üstelik bu evler polis ‘denetiminden’ geçmesine rağmen aktif.

Bağlar ve Ergani ilçesinde de özellikle son birkaç yıldır uyuşturucu satışı ile fuhuş tavan yaptı.

PARTİLİ GENÇLERDEN KORKUYORLARDI

Mahalleli bir kadın, şunları söylüyor: “Son 3 yıldır buralar gittikçe bozuluyor. Köşe başları esrar satan serserilerle dolup taşmış. Polisler hemen hemen her akşam buralarda devriyede. Bu satıcıları görüyor ve onlarla konuşuyorlar. Bu müptelalar, eskiden en azından Parti ve Partili gençlerden korkuyorlardı. Korktukları gençler şimdi yok. Polisle de bir sorunları yok.”

HAYAL KAHVESİ’NDE YOK YOK

Kayapınar ilçesinde de hem uyuşturucu kullanımı hem de fuhuş gittikçe yaygınlaşıyor. ‘75 Metrelik Yol’ olarak bilinen ve lüks mekanların işletildiği cadde üzerinde bulunan ‘Hayal Kahvesi’ adlı mekanda, uyuşturucu kullanımı ve fuhuş yapılıyor. Mekana yakın sitelerden birinde oturan ve ismini vermek istemeyen bir yurttaş, geceleri söz konusu mekanın önünde seks işçisi olarak çalıştırılan kadınların sürekli erkek şiddetine maruz kaldıklarını belirterek, "Kavgalar ve yaralamalar hiç eksik olmuyor. Uyuşturucu satışlarının da bu cafede yapıldığına şahit oldum" diyor.

POLİS GAYET MEMNUN

İlçenin Huzurevleri semtinde durum aynı. Mahalle esnaflarından biri, şunları dile getiriyor: ”Sadece bu mahallede 400 tane fuhuş evinin olduğunu biliyoruz. Karakola gidip bu evlerin varlığını şikayet bile ettik. Bu evlerde hem fuhuş hem de uyuşturucu satışları ve kullanımı var. Resmi polis araçları turluyor. Her şey güllük gülistanlık onlara, polis gayet memnun gibi davranıyor.”

ESKİDEN CESARET EDEMEZDİLER

Çeşitli uyuşturucu hapların kullanımının gün geçtikçe arttığı Bağlar’ın Kaynartepe Mahallesi’nden kısa bir süre önce taşınan yaşlı bir çift, şunları paylaşıyor: “Partiye ait mahalle meclisi kapandıktan sonra uyuşturucu kullanımı daha çok arttı. Biz yıllarca o mahallede yaşadık. Ufak tefek meseleler vardı ama bu kadar göze batmıyor ve yaygın değildi. Ta ki mahalle meclisi kapandı, bu sıkıntılar daha çok görünmeye başlandı. Eskiden olsa Partili gençlerden korkarlardı ve kimse bunlara cesaret edemezdi. Ama devlet Partili gençleri ya tutukladı ya da katletti. Şimdi de nerede bir serseri var, mahalleye gelmiş. Mahalleli gençleri de devşirmeye çalışıyorlar.”

FUHUŞ YAŞI 16’YA KADAR

Amed’in dış ilçelerinden biri olan Ergani’de de uyuşturucu ve fuhuş kullanımı had safhada. İlçeye getirilen kadınlara, gece kulüplerinde ve barlarda fuhuş yaptırılıyor. Suriye’deki iç savaşta ailesini kaybetmiş kadınlar, önce Amed merkezdeki Maşiri ve Yakamoz gibi gece kulüplerinde, ardından Ergani ilçesindeki kulüplerde sömürülüyor. Maşiri ve Yakamoz adlı gece kulüplerinin 150 metre yakınında polis noktasının ve askeri kışla var. Söz konusu kadınların yaş ortalamalarının ise 16-30 arasında olduğu öğrenildi.