GÖRÜNTÜLÜ

Edinburgh’ta Newroz: Tecrit kırılacak, Abdullah Öcalan özgürleşecek

Edinburgh’da Newroz, ateş yakarak kutlandı. Kutlamaya katılan şehit Jac Holmes’in annesi Angie Blanni, “Oğlumun mücadelesi ile gurur duyuyorum”; Milletvekili Joanna Cherry ise “Newroz bize geleceğe dair umut oluyor” diyerek Newroz’u kutladı.

İSKOÇYA NEWROZU

İskoçya’nın Edinburgh kentinde, Kürt Toplum Merkezi’nin öncülüğünde “Kurdistan meydanı” olarak adlandırılan KCC binası önündeki alanda Newroz kutlaması gerçekleştirildi.

Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kutlamada, üzerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının yer aldığı flamalar ile YPG, YPJ, PYD, KJAR gibi Kurdistani örgütlerin bayrakları taşındı. Sahneye 10 Ekim’de başlatılan “Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa çözüm” pankartı ile Mazlum Doğan’ın dev resmi asıldı. Kurdistani renklerle donatılan alanda, Heyva-Sor, MLKP ve yazarların stantları kuruldu. YPG’de şehit düşen Jac Holmes’ın annesinin de katıldığı Newroz’da İskoçyalı milletvekili, sendikacı ve yerel yönetim temsilcileri de hazır bulundu.

Yüzlerce Kurdistanlının akın ettiği Newroz’a enternasyonalist gruplar da katılarak destek verdi. Edinburgh Kürt Toplum Merkezi adına yapılan açılış konuşmasında, Newroz’un Kürt halkı açısından özgürlük, direniş ve mücadele olduğu vurgusu yapılarak, Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin mimarı Abdullah Öcalan şahsında tüm Kürt halkının Newroz’u kutlandı.

Enternasyonalistler, MLKP ve Jineooloji adına yapılan konuşmalarda da Kürt halkının Newroz’u kutlanarak, 10 Ekim’de başlatılan “Abdullah Öcalan’a Özgürlük” hamlesi selamlandı. İşgalcilik, işbirlikçilik ve kadın düşmanı eril zihniyete karşı mücadelenin yükseltilmesi gerektiği ifade edilen konuşmalarda, “Kürt halkının önderi Abdullah Öcalan özgürleşmeden halklar özgürleşemeyecektir. Bizler Abdullah Öcalan’ı sahiplenirken aslında işgalciye, eril zihniyete, eşitsizliğe, ekolojik talana, gericiliğe, faşizme ve barbarlığa karşı mücadele ediyoruz. Bu açıdan tecrit kırılacak, Öcalan özgürleşecek” denildi.

YPG şehidi Jac Holmes’ın annesi Angie Blanni ise yaptığı konuşmada Jac’in mücadelesi ile gurur duyduğunu ifade ederek, “Benim oğlum enternasyonal şehit olarak özgürlük mücadelesinde yerini aldı. Oğlumun mücadelesi ile gurur duyuyorum. Kürt halkı ile gurur duyuyorum. Newroz pîroz be!” dedi. Blanni’nin konuşmasını kitle, “Şehid namirin” sloganı ile karşıladı.

İskoçya Ulusal Parti Milletvekili Joanna Cherry, Newroz’da bulunmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, “Kürt halkının bir arkadaşı bir dostu olmaktan onur duyuyorum. Kürt halkı için Newroz sadece yeni bir yıl değil, karanlıktan aydınlığa çıkışın sembolüdür. Newroz ateşi, Kürt halkının direnişini ifade ediyor. Kürt halkı büyük zorluklar yaşadı, yaşamaya devam ediyor. Kürtler tüm yasaklamalara rağmen kendi kimliğine sahip çıktı. İskoçya’nın bağımsızlığını savunan bir birey olarak sizi anlıyorum, mücadelenizi destekliyorum. Newroz bize geleceğe dair umut oluyor. Newroz pîroz be” diyerek sözlerini tamamladı.

Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Sait Suruç da yaptığı konuşmada, Newroz’u bir özgürlük ruhuna dönüştürerek inkarı yıkan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ve Kurdistan Özgürlük Gerillası şahsında halkların Newroz’unu kutladı.

Sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî”, “Bijî gerîla”, “Bê Serok jiyan nabe” sloganlarının atıldığı Newroz’da Kürtçe şiirler okundu.

Yapılan konuşmalar ve şiir dinletisinin ardından sanatçılar ve müzik grupları sahne aldı. Kitle, şarkılar eşliğinde halaya durdu. İlk olarak Kürt kadın erbane grubu Koma Dengê Jiyan, ardından sanatçı Merwan Şan, Koma Çar û Yek ve Koma Rojava, direniş ve mücadele şarkıları seslendirdi. Sahne alan diğer bir sanatçı Rotinda Yetkiner’e yoğun ilgi gösterildi. Rotinda’nın seslendirdiği gerilla şarkılarına kitle hep bir ağızdan eşlik etti.

Kürtlerin yoğun katılım gösterdiği Newroz’da Kurdistanlı kadınlar yöresel elbiseleri ile renk cümbüşü oluşturdu.