Efrîn işgaline tepkiler sürüyor

İşgalci Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarına karşı Avrupa'da yaşayan Kürdistanlıların protestoları devam ediyor.

Almanya'nın Mannheim kentinde Êdî Bese platformu öncülüğünde 15 Şubat Uluslararası komplo ve Efrîn işgali protesto edildi. Yüzlerce Kürdistanlı ve dostlarının katıldığı eylemde "Terorist Erdoğan", "Bijî berxwana Efrînê" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atılırken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın dev posteri açıldı. Efrîn işgaline ilişkin bildirilerin dağıtıldığı eylemde, dost kurumlar da Efrîn'e destek mesajı verdi.

STUTTGART

Stuttgart Êdî Bese Platformu öncülüğünde 20 Ocak’tan bu yana her gün Schlossplatz’da yapılan çadır nöbet eylemini ATİK devraldı. Almanca "Türkiye’ye silah gönderimini durdurun, Efrîn'i savunun!" ve "Efrîn'i savunmak, kadın devrimini savunmaktır” yazılı pankartların açıldığı eylemde, Türk devletinin saldırılarında yaşamını yitiren sivillerin fotoğrafları sergilendi. Eyleme katılan Tohum Stuttgart derneği kadınlar korosu yaptığı canlı müzik ile Efrîn direnişine destek verdi. Miting boyunca çadırı ziyaret eden Almanlar, halk olarak Efrîn direnişine destek verdiklerini, siyasetçilerin sessizliğini ise kınadıklarını belirtti. Eylem sırasında provokasyon çıkarmak isteyen bir kadın eylemcilere sözlü tacizde bulundu. Polislerin müdahalesinin ardından kadın eylem yerinden uzaklaştırıldı.

HANNOVER

Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletin başkenti Hannover’de Efrîn için eylemler kesintisiz bir şekilde sürüyor. Hannover Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin öncülüğünde yapılan yürüyüş ve mitinge çok sayıda Kürdistanlı ve dostları katıldı. Efrîn'de yaşamını yitiren savaşçılar için yapılan bir dakikalık saygı duruşu sırasında bir grup faşist eylemcilere sözlü tacizde bulundu. Saygı duruşunun ardından eylemciler tepki göstermesi üzerine provokatör grup alandan uzaklaştırıldı. Eylemde konuşan DKTM Hannover üyesi Cem Özdemir, Alman Hükümetini eleştirdi. Hükümetin yürüyüşlerini sabote ettiklerini söyleyen Özdemir, "Çünkü Efrîn’de bize karşı çıkamıyorlar, bizden intikam almak istiyorlar. Almanya maalesef hala Türk devletine diz çöküyor. Bugünkü yürüyüşümüzün izin şartları tam 12 sayfaydı. Yani demokratik hakkımızı kağıt üzerinde alıyorlar. Fakat biz sonuna kadar direneceğiz" dedi. Eylem sırasında yasak slogan attığı gerekçesiyle polis 3 kişiyi gözaltına aldı. Kitlenin tepki göstermesinin ardından gençler daha sonra serbest bırakıldı.

BERLİN

Almanya'nın Başkenti Berlin'de yaşayan Kürdistanlılar ve dostları Çağın Direnişine destek olmak ve Türk devletinin katliamlarını protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenledi.

Dün saat 15.30'da Ubahnhof Uhland Str'de başlayan eylemde yapılan konuşmalarda sömürgeci Türk devletinin Efrîn'de yaptığı insanlık dışı saldırı ve katliamlar anlatıldı. Yüzlerce bildirinin dağıtıldığı eylem, pazar günü saat 15.00'da Brandenburger Tor'da  yapılacak eyleme çağrı ile sona erdi.

DUISBURG

Türk devletinin Efrîn işgal girişimi ve katliamları Almanya'nın Duisburg kentinde kesintisiz bir şekilde protesto ediliyor. Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi dün sabah saatlerinde bir araya gelerek, Efrîn'de yaşanan insanlık dışı katliamların durdurulması için Alman milletvekillerine dosya ve mektup yolladı. Akşam saatlerinde ise, Duisburg Efrîn’i Sahiplenme Platformu, Çağın direnişine destek olmak ve Türk devletinin katliamlarını protesto etmek amacıyla Duisburg kentinin en işlek caddesi Königstr Kuhtor'da dev ekranda video gösterimli bir eylem yaptı. "Türkiye Efrîn'de çocukları öldürüyor" pankartının açıldığı eylemde sivil halkı hedef alan videolar gösterilerek katliam ve işgal kınandı. Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi adına Amara Torhildan, DDKTM Eş Başkanı Şahin Çelebi ve Efrîn'i Sahipleme Komitesi adına Onur Güler'in birer konuşma yaptığı eylemde, Almanya'ya saldırılara karşı sessizliğini bozma çağrısı yapıldı.

STUTTGART

Efrîn'de yaşanan katliamlara tepki gösteren Kürdistanlılar Stuttgart Schloss Platz meydanında bir araya geldi. Saat 15.00’da başlayan çadır nöbet eyleminde Efrîn direnişinde şehit düşen savaşçıların fotoğrafları da sergilendi. Efrîn’de yürütülen savaşa dair bildirinin okunduğu eylemde, çok sayıda bildiri dağıtıldı. Eylem Cumartesi 15.30’da Lautenschlager Strasse'de yapılacak yürüyüşün duyurusunun ardından sona erdi.

SAARBRÜCKEN

Almanya'nın Saarbrücken kentinde Europa Galeri’nin önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, Efrîn direnişini sahiplenmek amacıyla bir miting düzenledi. Eylemde Saarbrücken Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına konuşan Zerdesht Kal, Efrîn direnişinin her alanda yaygınlaşması için özellikle Avrupa'da yaşayan büyük bir rol ve misyon düştüğünü belirtti. Eylem Cumartesi günü saat 14:30'da Europa galerinin önünde Efrîn işgaline karşı gerçekleşecek yürüyüşe yapılan çağrının ardından sona erdi.

BIELEFLED

Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Efrîn'de yaptığı katliamlar Bielefeld'de bir yürüyüş ile protesto edildi. Bielefeld Efrîn Dayanışma Platformu tarafından organize edilen eyleme yüzlerce Kürdistanlı ve dostları katıldı. Merkez tren istasyonunda saat 17.30'da başlayan eylemde sık sık, "Katil Erdoğan", "Diktatör Erdoğan" ve "Bijî Berxwedana Efrînê" sloganları atıldı. Efrîn savaşına ilişkin bildirinin okunduğu eylemde, katliama duyarsız kalan Alman basınına da tepki gösterildi.

LA CHAUX-DE FONDS

Efrîn’e yönelik işgal saldırıları dün İsviçre’nin La Chaux-de-Fonds kentinde de Efrîn-Rojava direniş platformu öncülüğünde gerçekleştirilen eylemle protesto edildi. Merkez tren istasyonu önünde gerçekleştirilen eylemde Fransızca bildirilerin okunmasının ardından Neuchâtel Kanton Parlamentosu'nun Efrîn direnişine vermiş olduğu destek eyleme katılanlara aktarıldı. Eylem, PYD Bern sözcüsü Abbas Omar’ın konuşmasının ardından Cumartesi günü saat 14.00'da Zürih'de yapılacak olan mitinge katılım çağrısının ardından sona erdi.

ROMA

İtalya'nın başkenti Roma'da da Türk devletinin Efrîn'de yaptığı katliamlar yapılan yürüyüşle protesto edildi. İtalyanca "Yaşasın Efrîn direnişi" ve "Katil Erdoğan, Terörist Türkiye" sloganlarının atıldığı eylemde yapılan konuşmalarda, Faşist Türk devletinin Efrîn'deki vahşetine karşı uluslararası kamuoyunun bir an önce adım atması için çağrı yapıldı. Öte yandan 1980 yılında ailesinin gözleri önünde öldürülen Valerio Verbo'nun anmasında da Efrîn'e yönelik saldırılar kınandı. Kültürler arası dayanışma için düzenlenen anmada faşizm ve faşist rejimler kınandı.