Erdoğan Viyana’da Rabia işareti yaparsa 4 bin Euro ceza öder

Avusturya hükümeti “aşırı sağ” ve “radikal İslam” ile mücadele adı altında birçok sembol ve işareti yasaklamaya hazırlanıyor. Listenin başında bozkurt ve Rabia işareti var. Yasaya uymayanlar 4 bin Euro ceza ödeyecek.

Avusturya’da muhafazakar-sağcı hükümet 1 Mart 2019’dan geçerli olmak üzere yeni bir yasa üzerinde çalışıyor. “Aşırı sağ” ve “radikal İslam” ile mücadele kapsamında Viyana hükümeti birçok sembol ve işareti yasaklamayı düşünüyor.

Yasa tasarısına ilişkin çalışmaları sonlandırmak üzere olan İçişleri Bakanlığı’nın “kara liste” adı verilen bir listeyi tamamladığı belirtildi. Sadece kamuya açık alanlarda değil, aynı zamanda camii ve kapılı mekanlarda da listede yer alacak işaretlerin yasaklanacağı ifade ediliyor. Listede AKP ve Türk cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sıkça yaptığı Rabia işareti gibi radikal dini semboller de olacak.

Bakanlığın hazırladığı listenin başında ayrıca Türk milliyetçilerinin bozkurt işareti ve Nazi sembolleri yer alıyor. Terör örgütleri DAİŞ ve El Kaide’yi çağrıştıracak semboller de yasaklı hale gelecek. İçişleri Bakanlığı’nın yasa tasarısına son şeklini verip önümüzdeki günlerde bakanlar kuruluna sunması bekleniyor.

İKİNCİ KEZ YAPANLAR 10 BİN EURO ÖDEYECEK

Yasaya göre 4 bin Euro para cezası ödeyecek. Suçun ikinci kez tekrarlanması halinde para cezası 10 bin Euro’ya kadar çıkacak. Yasa tasarısına ilişkin konuşan Başbakan Sebastian Kurz, demokrasilerinin korunması için söz konusu sembollerin Avusturya'da yeri olmaması gerektiğini bildirdi.

Başbakan yardımcısı Heinz-Christian Strache ise dini sembollere karşı olmadıklarını, sadece ülkenin değerlerine aykırı olan sembolleri yasaklayacaklarının altını çizdi. Avusturya medyasında yer alan bazı haberlere göre “Sünni İslam Müslüman Kardeşler”, “Aşırı Sağ Türk Milliyetçiliği: Bozkurt işareti”, “Kürt yapılanması PKK”, “Filistin Hamas” ve “Hizbullah” ve “Hırvat Ustaşa” başlıklarında hazırlandı.

Yasağın PKK’yi nasıl kapsayacağına ilişkin ise herhangi bir bilgi yok. “Kurier” gazetesine konuşan araştırmacı-yazar Thomas Rammerstorfer PKK’li sempatizanların zafer işareti yaptığına dikkat çekerek “Şimdi dünyaca tanınmış bu işaret de mi yasaklanacak?” sorusunu yöneltti.

ERDOĞAN’I RABİA İŞARETİNİ BERLİN’DE YAPMIŞTI

Erdoğan ise Rabia işaretini en son Almanya gezisinde yapmıştı. Geçtiğimiz Perşembe günü Berlin’e indikten sonra gideceği otelin girişinde yandaşlarını Rabii işareti yaparak selamlayan Erdoğan’a özellikle yaygın Alman medyası ve muhalefeti “Türk cumhurbaşkanı Almanya’da yasaklı bir örgütün işaretini yaptı” tepkisini göstermişti. Yandaşları ise Erdoğan’a bozkurt işareti yaparak karşılık vermişti.

Diğer batı Avrupa ülkelerinin aksine Viyana hükümetinin AKP’nin uzantılarına karşı aldığı tedbirler dikkat çekiyor. Son olarak geçtiğimiz Haziran ayında Avusturya “siyasal İslam’la mücadele” adı altında Türk devleti ile bağlantılı 60 imam ve ailelerini sınırdışı etme kararı almıştı. 7 cami de kapatılırken, Viyana hükümetinin bu kararı Türk camilerinde çocuklara asker kıyafetleri giydirilmesi skandalının ardından gelmişti.

Viyana hükümetinin bu kararının ardından başta Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak AKP’li yetkililer Avusturya başbakanı Sebastian Kurz’u hedef alan sözler sarf etmeye başladılar. AKP yandaşlarının da sosyal medya hesapları üzerinden Kurz’u ölümle tehdit ederken, Ankara ile yaşanan gerginliğe rağmen Viyana hükümeti kararından vazgeçmemişti.