Erivan, Limassol ve Atina'da Mayıs ayı şehitleri anıldı

Ermenistan’ın başkenti Erivan ile Kıbrıs’ın Limassol ve Yunanistan'ın başkenti Atina'da Mayıs ayı şehitleri anıldı.

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da özgürlük hareketinin ilk şehidi olan Haki Karer ve Kürt Özgürlük Hareketi’nin tüm şehitleri şehit aileleri ve Ermenistan’da faaliyet yürüten birçok Kürt kurumları temsilcilerinin katıldığı bir toplantıyla anıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan toplantıda ilk konuşmayı siyasetçi Mahsum Hasan yaptı. “En büyük değerimizin şehitlerdir ve PKK de şehitler partisidir” diyen Hasan, şöyle devam etti: “Önder Apo’nun ‘o benim gizli rumumdu’ dediği Haki Karer’in şahadeti üzerine parti kuruldu. Kürt Özgürlük Hareketi PKK kuruldu. Dolayısıyla PKK şehitler partisidir. Mayıs ayında çok arkadaşımız şehit düşmüştür. Bu yüzden Mayıs ayı şehitler ayı olarak tanımlanır. Burada böyle anlamlı bir günde şehit aileleri ve dostlarımızla bir aradayız. Şehitlerin hayallerine bağlılık ancak bizi zafere götürür. Şehitlere bağlılığın bir gereği olarak hepimize düşen sorumluluklar var. Bu sorumluluk bilinciyle çalışmalarımıza sıkı sıkıya bağlanmalıyız. Yine ilk şehidimiz Haki Karer şahsında tüm Kürt Özgürlük Hareketi şehitlerini saygı ve minnetle anıyor, onlara bağlılığımızı ifade ediyoruz.”

KNK üyesi, Ermenistan Kürt Birliği (Şêwra Gelê Kurd Li Ermenistan) Eşbaşkanı ve parlamenter Kinyas Hasanov ise, “Halkımızın özgürlüğü için savaşarak şahadete ulaşanlar en kutsal değerlerimizdir. Önder Apo da tüm yaşamını halkının özgürlüğü için adamış ve 20 yıldır cezaevinde, tecrittedir” dedi.

KNK üyesi, Kürdistan Komite eski başkanı ve şehit ailesi Jênika Qadir, şehit ailesi olarak kanlarının son damlasına kadar şehitlerin davasına sahip çıkacaklarını belirterek birlik beraberliğe vurgu yaptı.

Şehitlerin hayallerini tamamlamak için çok çalışmak gerektiğini söyleyen Kürdistan Komite üyesi ve şehit babası Milo Kalaşyan, “Kürt halkı şehitlerin sayesinde bugünlere gelmiştir. Bugün yolunu şaşıranlar, düşmanın yanında yer alanlar gün gelir şehitlere hesap vermek durumunda kalacaklar”şeklinde konuştu.

Kürdistan Komite Eşbaşkanı Silo Dirboyan, şehit Haki Karer şahsında tüm özgürlük şehitlerini anarak başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Ulus devletler Önder Apo’nun düşüncelerini, ideolojisini kendileri için bir tehlike olarak gördükleri için Önder Apo’yu bir komployla esir düşürdüler. Şu an tecrittedir. Fakat bugün görüyoruz ki yapmak istediklerini başaramadılar. Bu güçlerin başaramamalarını şehitlerimize borçluyuz.”

Kürdistan Komite Eşbaşkanı ve şehit ailesi İla Tovmasian, “Şehitler fiziken aramızda olmayabilirler, onlar kalbimizde yaşıyorlar. Çünkü onlar bize iyi birer yol göstericidirler. Halkın önderleridirler” dedi.

Dr. Zorbe İboyan ise şunları belirtti: “Kürt kadını cesur ve savaşkandır. Kahramanca savaşır. Kürt kadını halkının ve kadın özgürlüğü için savaşan ve bu özelliğiyle dünyada nadide örneklerdendir. Cesur ve kahramanca savaşarak şehit düşen kadınlar şahsında tüm Özgürlük Hareketi şehitlerini saygı ve minnetle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyorum.”

Toplantı, “Bijî Serok Apo” ve “Şehit Namirin” sloganlarıyla sona erdi.

LİMASSOL

Kıbrıs’ın Limassol kentinde de Mayıs ayı şehitleri anıldı. Theofilos Kürt Kültür Merkezi'nde düzenlenen anmada sık sık “Şehit namırın”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

Anmada konuşan Kürt siyasetçi Kamil Akalın’ın konuşması ardından anma sinevizyon gösterimi ile sona erdi.

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina’da da Mayıs ayı şehitleri anıldı.

Kuzey Kürdistan-Türkiye Eylem Birliği Platformu’nun düzenlediği anma Atina Ulusal Teknik Üniversitesi'nde yapıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı anma saygı duruşu ile başladı.

Platform mesajlarının okunmasıyla devam eden anmada açlık grevi ve ölüm orucu direnişlerine dikkat çekildi.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi'nin Mayıs ayı şehitlerini anma mesajının okunmasının ardından Özgürlük Mücadelesi’nde şehit düşenlere ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı.

Anma müzik dinletisinin ardından sloganlar eşliğinde sona erdi.