Ermenistan’da Êzidîler mezarlıkları ziyaret etti

Ermenistan’ın Oktomberyan kentine bağlı Armavîr beldesi ile Aygîşad köyünde yaşayan Kürtler, her yıl 20 Eylül’de olduğu gibi, mezarlıkları ziyaret ederek, “kavl” okuttu.

Oktomberyan’a bağlı Armavîr beldesi ve Aygîşad köyünde yaşayan Êzidî Kürtler her yıl 20 Eylül’de olduğu gibi bu yıl da ölülerini anmak için geleneksel olarak Çarkatanmartin mezarlığını ziyaret etti ve hayır sofrasını kurdu. Geçmişte bölgede yaşayan ve daha önce Rusya ya da farklı yerlere göç etmiş olan Êzidîler de gelerek, yakınlarını andı.

Vefat eden akrabaları için Şêx ve Pîrlere “kavl” okuttururken, kadınlar ise ağıtlar yaktı. Daha sonra herkes evinden getirdiği yemekleri hayır sofrasında ortaklaşa yedi.

Güne ilişkin ajansımıza konuşan Kurdistan Komite Meclisi üyesi Rostem Hasoyan “Bugün burada verdiğimiz hayır yemeği sadece buradaki ölenlerimiz için değil. Aynı zamanda bu hayır yemeği halkımızın ve özellikle Şengal’de, Kobanê’de, Efrîn’de ölenlerimiz için de veriyor ve onları anıyoruz. Ve dağlardan inerek Şangal’e yönelik büyük bir katliamı önleyenlerin, Şengal’i DAİŞ’ten özgürleştiren ve bu uğurda canlarını feda edenler için de bu hayır yemeğini veriyoruz. DAİŞ, Şengal’de büyük bir katliam yaptı; kızları kaçırdı, çocukların başlarını kesti. Ama bizler elimizde olan 70 bin DAiŞ’liye insani değerlerimizin gerektirdiği gibi davranıyoruz, ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu da bizim insani değerlere ne kadar önem verdiğimizi gösteriyor.

Birlik ve beraberliğimizi sağlarsak düşmanın üzerimizde oyun oynama zeminini ortadan kaldırırız. Bugün birlik ve beraberliğimizi sağlamak hayati bir öneme sahiptir. Bunun için herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir” diye konuştu.

Ermenistan’da yaşayan Ezidîlerin her köye, aşirete, geniş aileye ait ayrı mezarlıkları var ve mezarlık ziyaret günleri de ayrı. Elegez bölgesindeki 11 Êzidî Kürt köyünün mezarlık ziyaretleri 20 Mayıs günü yapılıyor. Oktonberyan, Talîn ve Ararat bölgesinde ise günler sonbahar aylarında farklı günlerde yapılıyor.