FR: Erdoğan Kürtlere karşı çevre savaşı yürütüyor

Frankfurter Rundschau gazetesi, AKP-MHP iktidarının işgalci ve soykırımcı saldırılarına dikkat çekti.

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Frankfurter Rundschau'da (FR) Philippe Pernot imzasıyla “Erdoğan Kürtlere karşı çevre savaşı yürütüyor” başlığıyla yayımlanan yazıda, Türk devletinin Suriye’nin kuzeyine giden su kaynaklarını kestiği, zeytinlikleri bombaladığı veya ateş verdiğine dikkat çekildi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin, DAİŞ çetelerine karşı verdiği mücadeleden sonra ekoloji, kadın-erkek eşitliği ve demokrasi ilkeleri üzerinde kurulduğunun hatırlatıldığı yazıda, "Ancak tüm bu başarılar şu anda kriz ve kuraklık tehdidi altında. Türkiye Suriye topraklarını işgal ettikten sonra çevre sorunu çatışma ve savaşın merkezine girdi. Düşük yoğunluklu bu savaş şu anda Fırat’ın yeşil havzası üzerinden yürütülüyor" denildi.

'ÖZERK YÖNETİM’İN İLANINDAN SONRA SU AKIŞI AZALDI'

Türk devletinin, 1987’de imzalanan anlaşma gereği saniyede 500 metreküp suyun Suriye ve Irak topraklarına akışına izin vermesi gerektiğinin vurgulandığı haber-yorumda, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi yetkilisi Welat Derweş’in şu sözlerine yer verildi:

“Fakat Özerk Yönetimimizin kuruluşuyla su akışı azaldı. Şu anda Türkiye’nin akışına izin verdiği su miktarı ortalama 250 metreküp. Şüphesiz bu akışın azalmasının bölgede yaşayan 5 milyon insan ve çevre üzerinde dramatik sonuçları olacak. Türkiye’nin bu taktikle yapmak istediği çok açık; bölgeyi zayıflatarak ele geçirmek.”

'TÜRK DEVLETİ SİVİLLERİ VE SULAMA KANALLARINI BOMBALIYOR'

Fırat havzasının kuruması nedeniyle Til Temer’de yaşanan kuraklığa ilişkin gözlemlerini de aktaran gazetenin muhabiri Pernot, şu hususlara dikkat çekti:
“Savaş öncesinde 40 bin Asuri'nin yaşadığı Til Temer’de şu anda bin civarında Asuri yaşıyor. Til Temer ciddi biçimde kuraklık tehlikesi altında.”

Türk devletinin Til Temer’e yönelik hava saldırılarına da dikkat çekilen yazıda, bölge halkından Mehsen Eli Xelil’in şu sözleri aktarıldı: “Türk devleti sivilleri, çocukları, tarlaları, sulama kanallarını ve suyun taşınmasını sağlayan pompa istasyonlarını bombalıyor. Türkiye’nin saldırıları yüzünden artık eskisi gibi topraklarımızı sulayamıyoruz, çünkü elektrik kesintileri yaşanıyor. Bazen 10 gün boyunca elektriksiz kalıyoruz.”

BİNLERCE YILLIK ZEYTİNLİKLER ATEŞE VERİLDİ

Gazetede yer alan yazıda, Türk devletinin işgali altında bulunan Efrîn ve Serêkaniyê’de çevreye verilen zararlara da dikkat çekildi. Efrîn’de bulunan binlerce yıllık zeytinliklerin Türk devlet güçleri tarafından ateşe verildiği veya bombalandığı ifade edilirken, Serêkaniyê’de ise ekili arazilerin yakıldığı ve pınarların bilinçli biçimde kurutulduğu aktarıldı.

Frankfurter Rundschau gazetesinin haberine şu linkten ulaşmak mümkün:

 https://www.fr.de/politik/die-zerstoerung-der-umwelt-soll-rojava-ausloeschen-91728757.html