YENİLENDİ

Fransa Newrozu’nda Abdullah Öcalan ve Kurdistan’ın özgürlüğü vurgulandı

Fransa Newrozu’na mesaj yollayan PKK Yürütme Komitesi, “52. Newroz, özünde bir Önderlik Newrozu’dur. Yüreğinde özgürlük ateşi olan herkesi, günümüzün Dehaqlarına karşı modern Kawa olmaya çağırıyoruz” dedi.

FRANSA NEWROZU

Fransa’nın başkenti Paris’te Kürtler ve dostları “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a Özgürlük” Newroz’u kutladı. Villiers le Bel banliyösünde sabah saatlerinde bir araya gelen binlerce kişi yağmura aldırış etmeden programın başlamasını halay çekerek bekledi.

Program, Kürt Ulusal Marşı Ey Reqîb eşliğinde şehitler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne adanan bu yılki Newroz’un ateşini de şehit aileleri yaktı.

Sahneye çıkan Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) Eşbaşkanları Xanê Akdoğan ile Şahin Polat, katılımcıları selamlayarak Newroz bayramlarını kutladı.

Newroz’un yeni bir yıl, yeni bir gün olduğunu belirten Xanê Akdoğan, Kurdistan Özgürlük Şehitlerini anarken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Kurdistan’a statü temelinde Ortadoğu barışını sağlayana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ederken, diğer Eşbaşkan Polat da 2024’ün Abdullah Öcalan’ın ve Kurdistan’ın özgürlük yılı olduğunu söyledi.

Ardından Kurdistan İşçi Partisi-PKK Yürütme Komitesi’nin Newroz mesajı okundu. 2024 Newrozu’nun Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü için bir dönüm noktası olduğu vurgulanan açıklamada, “Herkesin bu Newroz'da özgürlük atılımımızı daha da büyütmesini diliyoruz. Yüreğinde özgürlük ateşi olan herkesi, günümüzün Dehaqlarına karşı modern Kawa olmaya çağırıyoruz” denildi.

PKK: 52. NEWROZ ÖNDERLİK NEWROZU’DUR

Newroz’u gerçek anlamına kavuşturan ve bugünkü düzeye getirenin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğu ifade edilen mesajda devamla şu ifadeler kullanıldı: “O, 1973 Newroz'unda PKK'nin örgütsel altyapısını hazırlayarak yeni bir özgürlük mücadelesi başlattı. Her geçen gün bu mücadeleyi daha da büyüterek her günü birer Newroz’a dönüştürdü. Tam 51 yıldır büyük bir mücadele vererek bir Newroz partisi, bir Newroz gerillası ve bir Newroz halkı ortaya çıkardı. Kadın ve gençlerin öncülüğünde asla yenilmeyen, alt edilemeyen bir Newroz halkı ortaya çıkardı. Bu nedenle, bu 52. Newroz, özünde bir Önderlik Newrozu’dur. Bu da  Önder APO’ya fiziki özgürlüğü hedefleyen atılımın en büyük anahtarıdır. Newroz bizlere topyekûn mücadele ve direniş ruhuyla Önder APO’nun özgürlüğü elde edilebilir.

Hepimizin de çok iyi bildiği gibi Newroz’u bugünlere getiren en büyük güç kahraman şehitlerimizdir. Bu özgürlük kervanı modern Kawa Mazlum Doğan ile başlamış ve onlarca kahraman gerillanın şehadetiyle devam etmiştir. Zekiye, Rahşan, Ronahî ve Bêrîvan ile Newroz kendi gerçekliği olan özgürlük ve direnişe kavuştu. Önder Apo’nun yolunu çizdiği Newroz Özgürlük Yürüyüşü’ne e büyük katılımı kahraman şehitlerimiz gerçekleştirdi. Önderlik ile şehitlerimizin izi bizlere bilgelik ve yeniliklerle dolu yeni bir yol açmaktadır.

'BU YILKİ NEWROZ ATEŞİ GÖKLERDE YAKILDI'

Bu yılki Newroz’u Önder Apo ile en güçlü yaşayanlar da kahraman gerillalarımızdır. Tarihi İmralı direnişiyle birleşen başta Zap’ta olmak üzere gerçekleştirilen büyük gerilla direnişi hem halkımıza, hem de bütün insanlığa müjdeyi verecek. Kurdistan Özgürlük Gerillası Zap’ta yaptığı devrimci operasyonlarla AKP-MHP faşizmine ağır bir darbe vurdu ve şu an da vurmaya devam etmekte. Yaratıcı bir taktik ve büyük bir teknik performansla Kurdistan topraklarını işgalci ve katliamcı güçler için bir mezarlığa dönüştürdüler. Sadece yer altı ve yer üstü değil, gökyüzü de faşist katliamcı düşmana karşı bir mücadele alanına döndü. AKP-MHP faşizmine vurulan darbeyle bu yılki Newroz ateşi göklerde yakıldı.”

‘ÖZGÜRLÜK NEWROZU ARALIKSIZ VE YORULMADAN SÜRDÜRÜLMELİDİR’

“Halk, kadınlar, gençler, emekçiler ve önderlik gerçekliğine sahip olanlar, Parti ve gerilla önderliğinde daha büyük bir duyarlılık ve örgütlenmeye sahip olmalıdır ve özgürlük mücadelesini aralıksız ve yorulmadan sürdürmelidir” denilen mesajda, özgürlük halayını tutanların ve Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için seslerini yükseltenlerin Newrozu kutlandı.

TJK-E’DEN MESAJ: ÖZGÜRLÜK MÜCADELEMİZ SÜRECEKTİR

PKK Yürütme Komitesi’nin mesajının ardından Başeğmeyenler Hareketi milletvekili Carlos Bilongo, Sarcelle Ermeni Derneği Başkanı Pierre İndjeyan, sahneye çıkarak Kürt halkının Newroz bayramını kutladı. Sanatçı Tuncey Govend de şarkılarıyla halkı coşturdu. 

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) Paris Newrozu için gönderdiği mesajda ise, “Nasıl ki Kawa bir direniş sembolü olup zalim Dehaqları alt ettiyse bugün de Önder Apo Kürt halkının üzerindeki ölüm perdesini kaldırdı ve Kürtlerin yeniden doğuşunun sembolü haline geldi. Onun fikir ve felsefesi hayatımızda yer tuttu ve bizlere en anlamlı mücadeleyi sundu. Söz veriyoruz ki Önderimiz özgürleşene ve biz Kürt halkı statü sahibi olana kadar mücadelemiz sürecektir... bu vesileyle halkımızın direniş bayramını kutlarız. Bizler diyoruz ki Newroz özgürlüktür, Halkların Önderi’nin özgürlüğü, bizim özgürlüğümüzdür” ifadeleri yer aldı.

Ardından söz alan Siyasetçi Abdullah Demirbaş, Kürt halkının tükenmeyeceğini, sürekli burada olacağını vurgulayarak, “Herkesin bayramını Jin, Jiyan, Azadî ruhuyla kutluyorum” dedi. Türkiye ve Kurdistan’da haftaya Pazar günü gerçekleştirilecek yerel seçimlerin önemine de değinen Demirbaş, “Bu seçim sadece belediye seçimleri değil; hem Kürtlerin hem de Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yapılacak bir seçimdir” dedi ve herkesi bu konuda elinden geleni yapmaya çağırdı.

Paris Newrozu’nda Val d’Oise bölge meclisi üyesi Cédric Sabouret, Fransa Kurdîstan Derneği Eşbaşkanı Pascal Torre ve Villiers le Bel Belediye Başkanı Jean Louis Marsac da birer konuşma yaparak Kürt halkının her yerdeki direnişlerini selamladı ve dayanışmayı yükseltmeye çağırdı. Torre ise seçimler için Kurdistan’a bir delegasyon yollayacaklarını açıklarken, kayyum adı altında çalışan 100 belediyenin geri alınması için de herkesi daha aktif olmaya çağırdı.

Konuşmaları takiben Hozan Aydın, Mem û Zîn Botan ve Sanatçı Ferhat Tunç şarkılarıyla kitleyi coştururken, kitleye de direniş mesajları verdi. TEV-ÇAND folklor ekibi de halaylarıyla renk kattı.

GENÇLER HSM'NİN NEWROZ MÜJDESİNİ SELAMLADI

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) üyeleri ise Halk Savunma Merkezi’nin SİHA’lara karşı savunma sistemi oluşturmasına ilişkin verdiği Newroz müjdesini, yaptıkları maket SİHA’yı düşürerek ve ateşe vererek selamladı. Kitle, maket SİHA yanarken coşkuyla “Bijî Serok APO”, “Zap, Avaşîn, Metîna; Bijî berxwedana gerîla” sloganlarını attı.