Fransa’nın birçok kentinde Newroz kutlandı

Fransa’nın birçok merkezinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, meşaleli yürüyüşlerle Newroz’u kutladı.

Fransa'nın Strasbourg kentinde Newroz kutlandı. Strasbourg'da devam eden ve 94. gününe giren süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinin ortaya koyduğu direniş ruhuyla, saat 16.30’da Republique Meydanı’nda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları; direniş, diriliş ve yeniden doğuşun simgesi olan Newroz' u karşıladı.

PKK, YPG, YPG ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bayraklarını ve meşale taşıyan kitle, zılgıtlar ve sloganlar eşliğinde Place Kleber yürüdü.

Partizan, ATİK, DİDİF ve “Tecride Karşı Yaşam Platformu”nun da katıldığı yürüyüş ve kutlamada sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Newroz piroz be”, “Hepimiz Leyla'yız” sloganları atıldı.

Palece de Kleber'de ise taşınan meşaleler bir araya getirilerek Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşi etrafında halay tutularak devam edilen Newroz kutlamalarına 23 Mart Cuma günü devam edilecek.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde yüzlerce kişi Newroz vesilesiyle düzenlenen meşaleli yürüyüşe katıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kırmak, Leyla Güven’in ve Zülküf Gezen’in direnişini sahiplenmek ve Newroz'u kutlamak amacıyla meşaleli yürüyüş düzenledi.

Şehir merkezine kadar yapılan yürüyüşte, “Zülküf Gezen ölümsüzdür”, “Biji Newroz”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı. Place Victoire’a ulaşan kitle başta Zülküf Gezen olmak üzere tüm özgürlük şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından direniş marşları ve şarkıları eşliğinde çektikleri halaylarla eylemine devam etti.

Newroz'un direniş geleneğine layık olma ve Pazar günü yapılacak Newroz etkinliğine katılım çağrısı yapıldı.

DRANCY

Fransa’nın başkenti Paris’in Drancy banliyösünde de Newroz kutlandı.

Drancy Demokratik Toplum Merkezi (DTM) önünden, yaktıkları meşaleler ile yürüyüşe geçen kitle, Öcalan ve Mazlum Doğan’ın posterlerinin yanı sıra, “Newroz kutlu olsun” yazılı pankart taşıdı.

“Biji Serok Apo”, “Şehid namırın” sloganlarının atıldığı yürüyüş, Drancy Belediye Binası önüne kadar sürdü. Burada ise kutlama yapıldı. Saygı duruşu ile başlayan kutlama, konuşmalar ve halaylarla devam etti.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde ise bir yürüyüş düzenlendi.

Charles de Gaulle Metro’sundan başlayan yürüyüş, République Meydanı’na kadar sürdü. Kürdistan, Newroz ve devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşundan sonra, yapılan konuşmayla Newroz kutlanıp, Newroz şehitleri anlatıldı. Konuşmada, açlık grevleri de selamlandı.

EVRY

Evry’de de DTM önünde toplanan Kürtler, Grigny Postanesi’nin önüne kadar meşaleli yürüyüş yaptı.

Öcalan, YPG ve PKK flamalarını taşıyan yürüyüşçüler, “Öcalan’a özgürlük”, “Kahrolsun Erdoğan” ve “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganlarını attı.

Süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan direnişçilerin dövizlerinin de taşındığı yürüyüş boyunca, “Yaşasın zindan direnişi” sloganlarıyla da açlık grevi selamlandı.

Kutlama saygı duruşu, konuşmalar ve halaylarla sona erdi.

VİLLİERS-LE-BEL

Villiers-le-Bel Tren Garı’nda akşam saat 20.00’de bir araya gelen Kürtler ve dostları, buradan başlayarak bölgedeki DTM’ne kadar meşaleli yürüyüş yaptı.

“Öcalan’a Özgürlük” pankartı taşıyan kitle, Leyla Güven ve açlık grevindeki tüm tutsakların özgürlüğünü talep eden sloganlar atıldı. Kutlama, halaylarla devam etti.

LYON

Fransa’nın Lyon kentinde de meşaleli bir yürüyüş ile Newroz kutlandı.

Place Bellecour’dan başlayan yürüyüş Mezopotamya Kültür Derneği’nin bulunduğu meydanda sona erdi. Ardından da kitle kutlamaya geçti. “Biji Newroz”, “Katil Erdoğan, terörist sensin”, “Yaşasın zindan direnişimiz” ve “Yaşasın uluslararası dayanışma” sloganları atıldı.

Eyleme Assaciation Iséroise des amis des Kurdes, Amitie Kurdes Lyon, Assaciation France Kurdistan, MJCF du Rhône, NPA Rhône kurumları da destek sundu. Kutlama halaylarla sona erdi.

MANTES LA JOLIE

Paris’in Mantes la Jolie banliyösünde de Newroz vesilesiyle meşaleli bir yürüyüş düzenlendi. Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridin de protesto edildiği eylemde açlık grevi direnişçileri de selamlandı.

Zülküf Gezen ile Leyla Güven’in maskelerini taşıyan kitle, sloganlarla kent merkezinden geçerek, kilise önünde toplandı.

Newroz ateşi etrafında çekilen halaylar ve yapılan konuşmalarla kutlama sona erdi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de Kürdistanlılar Newroz’u kutladı.

Canabiere Meydanı’nda bir araya gelen kitle Vieux Port’a kadar meşalelerle yürüdü.

Mazlum Doğan, Öcalan ve açlık grevi direnişçilerinin pankartları, PKK flamaları ile yürüyen kitle, kutlamaya bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

DTM adına yapılan konuşmadan sonra Newroz ateşi yakıldı.

TEV-ÇAND sanatçısı Hozan Menal sahne aldığı kutlama halay ve sloganlarla sona erdi.