Fransa: QSD Suriye'deki en önemli müttefiğimiz

Fransa, Suriye’deki askeri birliklerinin ancak ‘bir siyasi çözüm bulunduğu’ takdirde gerçekleşeceğini duyurdu.  

CNEWS haber kanalına konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Irak’taki askeri varlıklarına ek olarak Suriye’de Amerikan birliklerine destek olmak amacıyla ‘mütevazi’ bir varlıklarının olduğunu söyledi.

ÇEKİLME İÇİN SİYASİ ÇÖZÜM ŞARTI

Suriye’deki askeri birliklerinin niceliği hakkında sadece ‘mütevazi’ deyimini kullanan Le Drian, geri çekilmelerinin ise DAİŞ’le mücadele ile sınırlı olmadığını ima etti. Le Drian, “Elbette, (Suriye’de) bir siyasi çözüm sağlandığı zaman geri çekileceğiz” diyerek, geri çekilmenin ABD’nin duyurduğu gibi askeri operasyonların bitimiyle gerekçelendirilmeyeceğini ilan etmiş oldu.

TRUMP’IN GERİ ADIM ATMASI BASKILAR SAYESİNDE

ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptığı geri çekilme açıklaması ardından son bir haftada yapılan ‘uygun ritimde çekilme’ yönündeki düzeltmeleri selamlayan Le Drian, bu düzeltmelerin Fransa başta olmak üzere birçok gücün baskılarının sonucu olduğunu vurguladı.

Le Drian, “Bugün (Trump) geri çekilmenin daha ağır olacağını duyuruyor ve şüphesiz ki bu, Fransa başta olmak üzere yapılan farklı baskıların sonucu oldu. Cumhurbaşkanı Macron birçok kereler kendisiyle görüştü ve bu sayede pozitif bir bükülme (değişim) gerçekleşti” diye konuştu.

QSD VE YPG’NİN ELİNDEKİ ÇETELERİN YARGILANMASI

Kuzeydoğu Suriye’deki savaşın Trump’ın sözlerinin aksine devam ettiğinin altını çizen Le Drian, özellikle QSD ile YPG’nin elinde olan DAİŞ’li tutuklulara dikkat çekti. Le Drian, ABD’nin her ne kadar ‘yavaş’ bir geri çekilmeden bahsetse de, başta tutuklu çetelerin ‘yerinde yargılanması’ gibi sorunların çözümünün beklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

QSD EN ÖNEMLİ MÜTTEFİKİMİZ

Le Drian, QSD Suriye'de bizim en önemli müttefikimizdir. Sahada DAIŞ'e karşı mücadele ediyorlar. ABD'nin Suriye’den çekilme kararı ciddi çünkü QSD'yi çok zor duruma düşürüyor. Bundan dolayı da müttefiklerimizle uluslararası düzeyde onların güvenliğini sağlamamız gerekiyor" diye konuştu.