Fransız yargısından devlete mültecilere yardım şartı

Fransa Danıştay’ı, yıllardır mültecilerin sağlıksız şartlarda ormanlık alanda yaşamaya mahkûm edildiği Grande-Synthe komünü konusunda devleti mahkûm etti.

Fransa’nın kuzeyindeki Nord iline bağlı Grande-Synthe şehri ve çevresinde halen yüzlerce mülteci sadece belediyenin sunduğu imkanlarla yetinmek zorunda. İngiltere’ye geçmek isteyen göçmenlerin de geçiş alanlarından olan bölgedeki mültecilerin sorunlarının çözümü için yapılan çağrılara Nord Valiliği’nce yanıt verilmemişti.

Grande-Synthe Belediyesi ve mültecilere yardım eden 9 derneğin daha önce bir idare mahkemesinin aldığı bir karara itirazda bulunmuştu. Belediye tarafından 700 civarındaki mülteci için açılan bir merkez ile bu merkezde sağlıklı bir yaşam için gerekli olan altyapı imkanlarının finansmanına valilik tarafından hiçbir katkı sunulmamıştı.

Fransa’daki en üst yargı organı olan Devlet Konseyi (Danıştay) tarafından alınan kararda ise, valiliğin mülteciler için kurulan merkezde gerekli olan su, duş ve diğer tesisatları bizzat üstlenmesi gerektiğine hükmedildi. Kararda ayrıca başta Kürtçenin Sorani lehçesi olmak üzere birçok dilde mültecilerin haklarına ilişkin bilgilendirmeler yapılması istendi.

Grande-Synthe ve çevresindeki mültecilerin dramı yıllardır sürüyor. Bölgenin İngiltere’ye yakın olması nedeniyle bu ülkeye gitmek isteyen mülteciler de burayı tercih ediyor. Yıllardır kent dışındaki ormanlık alanda yoğunlaşan mülteciler sağlıksız koşullarda yaşıyor. Ayrıca kent çevresindeki mültecilerden bazılarının fuhuş başta olmak üzere suç çetelerinin hedefinde olduğu biliniyor.