Galler’deki polis şiddeti meclise taşındı

Geçtiğimiz hafta sonu Galler’in Newport kentinde Kürt aktivistlere yönelik polis saldırısı Galler Meclisi gündemine taşındı. Plaid Cymru milletvekili Bethan Sayed, polisin bu pratiğinin tekrar yaşanmaması için hükümetten açıklama istedi.

Galler’in Newport kentinde 17 Aralık 2018’den bu yana açlık grevinde olan İlhan Şiş ile dayanışma amacıyla Londra’dan Newport’a uzun yürüyüş gerçekleştiren aktivistler Newport polisin engeli ile karşılaşmıştı. Polisin yürüyüşü engellemeye çalışması üzerine polis ile eylemciler arasında arbede yaşanmıştı.

Plaid Cymru Milletvekili Bethan Sayed dünkü meclis oturumunda hükümete sözlü soru önergesi verdi. Sayed bu olayların tekrar yaşanmaması için ve polisin toplum ile ilişkilerini tartışmak için özel bir oturum da talep etti.

“Kürt halkının yaşadıklarını şimdiye kadar defalarca bu mecliste dile getirdim. Hafta sonu Newport’ta barışçıl bir yürüyüş vardı, fotoğrafları ve videoları izledim. Polisin eylemcilere yönelik muamelesi gördüm. Türkiye’deki otoriter rejimin Kürtlere yönelik politikasını protesto ediyor Kürtler.

Bu ülkedeki polislerin barışçıl eylem yapan eylemcilere bu şekilde yaklaşması beni ürküttü. Bununla ilgili mutlaka bir oturum yapma ve konuyu tartışma ihtiyacı olduğunu görüyorum. Aynı zamanda bu olaydan sonra, bazı sosyal medya organlarında yapılan ‘Gitsinler kendi ülkelerinde eylem yapsınlar’ gibi yorumlar gördüm. Zaten Türkiye’de bu koşullar olmuş olsaydı bu eylemcilerin çoğu bugün burada olmazdı. Türkiye’de Kürt halkının haklarını savunmanın bedelinin ne olduğunu biliyoruz; cezaevi ve işkence. Sizlerden talebim, polisin buradaki Kürt toplumu ile pozitif bir ilişki yürütmesi ve bunun gibi olayların tekrar yaşanmaması için bir açıklama yapmanızı talep ediyorum.”

‘DAYANIŞMA İÇERİSİNDE OLMALIYIZ’

Sadece Galler’deki Kürtlerle değil şu an hem Suriye hem de Türkiye’deki Kürtlere dönük saldırılardan kaynaklı dayanışma içerisinde olma çağrısı yapan Sayed, “Aynı zamanda Türk devletinin kendi ülkesindeki ve Suriye’deki Kürtlere dönük saldırıları devam ediyor. Bu nedenle sadece buradaki Kürtlerle değil aynı zamanda kendi ülkelerindeki Kürtlerle de dayanışma içerisinde olmalıyız” diye konuştu.

‘GEREKENİ YAPACAĞIZ’

Hükümet adına cevap veren kabine üyesi bakan Rebecca Evans, Türk Öüyükelçiliği ile konunun gündeme getirildiğini, polisin yaklaşımınrn kendisini de kaygılandırdığını ve yetkili organlarla konuyu tartışacaklarını ifade etti.

Evans, şunları belirtti: “Uluslararası ilişkiler bakanımız yakın zamanda Türk büyükelçiliği ile görüştü ve bu konuları konuştu kendisiyle. Son dönemde polisin insanlara yönelik saldırılarının arttığını görüyoruz. Bu bizi de kaygılandırıyor. Farkındayız. Ben tekrardan arkadaşlarımla bu konuyu gündeme getireceğim ve hükümetin bu konuda gerekli bilgilendirmeyi yapmasını sağlayacağız.”