Galler Meclisi ve BBC’de ‘tecrit’ protestosu

Kürt aktivist İmam Şiş’in Galler’de yürüttüğü süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi 84’üncü gününde devam ederken, aynı taleple Galler Meclisi önünde ve BBC binasında protesto eylemleri yapıldı.

Birleşik Krallık’a bağlı Galler ülkesinin başkenti Cardiff’te bir grup Kürt dostu Gallerli öncülüğünde açlık grevcileri ile dayanışma eylemi gerçekleştirildi. Eylemci grup, Galler Meclisi önünde bir araya geldikten sonra, BBC Galler binasına girerek sivil itaatsizlik eyleminde bulundu.

Meclis önündeki eylemde, üzerlerinde açlık grevi eylemcilerinin fotoğraflarının olduğu tişörtler giyen grup, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ile birlikte, Leyla Güven ve diğer açlık grevi eylemcilerinin fotoğraflarının yer aldığı büyük bir pankart açtı. Gruptan bazıları, meclis binasına girerek bazı meclis üyeleri ile görüştü.

Grup daha sonra yürüyüş halinde BBC televizyonunun Cardiff’teki binasına girdi. Burada uzun süren bir sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirildi.

Her iki eyleme katılan Galler Kürt Halk Meclisi bir açıklama yaparak, açlık grevindeki direnişçilerin herkese insanlık dersi verdiğini ve faşizme meydan okuduğunu belirtti.

Açıklamada şunlar ifade edildi: ‘‘Önder Apo üzerinde olan ağırlaştırılmış tecrit koşullarını kabul etmeyen asil ve Kürdistan’ın yiğit anaları ve evlatları bundan 125 gün önce bir direniş kararı verdiler. Çünkü Önder Apo'nun özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür dediler, bir onurlu mücadele sonucunun zaferle kesinleşeceği bir direnişe başladılar. Kendi bedeninden korkmadan, ölüme korku salarcasına bireysel kaygıları olmadan insanlığa ders verircesine faşizme meydan okudular.”

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Önder Apo’suz bir yaşamı asla kabul etmeyeceğiz, onun özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür. Gün mücadele günü, gün vicdanımızla muhasebe günü, gün onurumuza sahip çıkma günü, gün önder Apo’yu özgürleştirme günüdür. Açlık grevi direnişindeki yoldaşlarımız başlattıkları tarihi hamle ile faşizme büyük darbe vurmuşlardır. Bu darbeyi zafere götürmek bizlerin elindedir. Bu yoldaşlarımızı yaşatmak bizim sorumluluğumuz ve görevimizdir. İmam yoldaşımız daha önce belirtmişti, ‘bizi açlık değil, duyarsızlık öldürür’ demişti. Bu sözü ciddi bir eleştiri olarak kabul edip, sürece kendimizi katmak, temel insani ve onursal görevimizdir. Bu direniş ayında tüm halkımızı daha duyarlı olmaya ve eylemlere katılmaya çağırıyoruz.’’