Galler ve Londra’da 15 Ağustos kutlamaları

İngiltere’nin başkenti Londra ve Galler’in Newport kentlerinde 15 Ağustos kutlamaları gerçekleştirildi.

Başkent Londra’da bulunan Kürt Toplum Merkezinde Pazar günü öğleden sonra başlayan kutlama akşam saatlerine kadar devam etti.

Özgürlük mücadelesi şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra Londra Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Kardu açılış konuşması yaptı.

Kardu konuşmasında, 15 Ağustos atılımının Kürt halkının direniş ve mücadele tarihindeki en önemli dönüm noktalarından birisi olduğunu ve 35 yıllık tarihi boyunca destansı bir direnişin verildiğini ifade etti.

Britanya Kürt Halk Meclisi eşbaşkanı Ercan Akbal ise 15 Ağustos’un işgalci Türk devletinin zulmüne ve katliamlarına verilen en büyük cevap olduğunu ve bununla birlikte Kürt halkının tekrardan tarih sahnesinde kahramansı direnişiyle yerini almasını sağladığını söyledi.

15 Ağustos atılımı ruhunun bugün Kürdistan’ın dört parçasında yaşam bulduğunu ifade eden Akbal, bu tarihi süreçte Kürt halkının bu direniş ruhu etrafında kenetlenmesi gerektiğini belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından bilgi yarışması düzenlendi. Kutlama, davul zurna eşliğinde çekilen halaylar ve müzik dinletisi ile son buldu.

15 Ağustos atılımı için bir kutlama da Galler’in Newport kentinde yapıldı. Newport kentinde bulunan Kürt Toplum Merkezinde yapılan kutlamaya çok sayıda Kürt ve Gallerli dostları katıldı. 15 Ağustos atılımı ilgili hazırlanan sinevizyon gösterimi ardından günün anlamına ilişkin konuşmalar yapıldı. Kutlama müzik dinletisi ve halaylarla akşam saatlerine kadar devam etti.