Gazeteci Serdeşt Osman, Brüksel’de anıldı

Güney Kürdistan’da Barzani ailesine yönelik eleştirel yazıları ardından 4 Mayıs 2010’da kaçırılarak katledilen gazeteci Serdeşt Osman, Brüksel merkezinde anıldı.

Güney Kürdistanlı bir grup gazeteci, Belçika’nın başkenti Brüksel’de ünlü Grand Place yakınındaki “Bourse” (Borsa) Meydanı’nda, gazeteci Serdeşt Osman’ı andı.

Ellerinde Serdeşt Osman’ın fotoğrafları ve “gazeteci cinayetlerine son” yazılı dövizler taşıyan eylemciler, 2008 yılından bu yana Güney Kürdistan’da katledilen gazetecilere dikkat çekti.

Eylemcilerden biri, “Serdeşt Osman’ı anmak için, unutmadığımızı belirtmek için buradayız” dedi.

Sessiz eylemde, Güney Kürdistan’ın gazeteciler açısından dünyanın en tehlikeli bölgelerinden biri olduğu belirtildi.

Eylemciler, 21 Temmuz 2008’de gazeteci Soran Mama Hama ile başlayan ve 1 Aralık 2016’da Şukri Zaynadin ile devam eden gazeteci cinayetlerinin isimlerini yer aldığı bir bildiri de dağıttılar. Eylemde, cinayetler ardından yaşanan tam cezasızlık politikasına da tepki gösterildi.

Gazeteci cinayetleri özellikle Serdeşt Osman’ın katledilmesi ardından artış gösterdi. KDP ve Barzani ailesine yönelik hiciv yazıları ile dikkat çeken Osman, 4 Mayıs 2010’da Hewlêr’de kaçırılmış, iki gün sonra da cenazesi Musul yakınlarında bulundu. Kafasına bir el ateş açılarak infaz edilmişti. Osman katledildiğinde 22 yaşındaydı.

Osman’ı katledenler ve azmettirenler yargılanmadığı gibi, yakalananlar da serbest bırakıldı. Hewlêr yönetimi, gazeteciyi “bir örgüt üyesi” olmakla suçları ancak hangi örgüt olduğuna açıklık getirmedi. Osman, katledildikten sonra da saldırılara uğradı. Ağustos 2017’de Hewlêr'in bağlı Ezeban köyünde bulunan mezarı tahrip edildi, mezar taşı kırıldı.