Hamburg eyalet parlamenteri Dolzer'den açlık grevi eylemi

Hamburg Eyalet Meclisi'nin Sol Partili üyesi Martin Dolzer, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlatılan direnişe destek vermek amacıyla açlık grevine girdi.

Başta Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki cezaevleri olmak üzere dünyanın birçok merkezinde İmralı’da Türk devletinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması amacıyla devam eden açlık grevi direnişine bir Alman parlamenter de katıldı.

Almanya’nın Hamburg Eyaleti’nin Sol Partili parlamenteri Martin Dolzer, yaptığı basın açıklamasıyla açlık grevlerinin talebine destek verdiğini belirterek 24 Mart Pazar gecesinden itibaren açlık grevine girdiğini duyurdu.

Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Dolzer “Türk devleti bu uygulamasıyla uluslararası hukuku ihlal ediyor, Öcalan üzerindeki tecrit derhal son bulmalı” çağrısını yaptı.

‘ÖCALAN BARIŞ İÇİN ÖNEMLİ BİR ROL OYNAR’

Açlık grevi eylemi 139. güne giren HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven ile üçüncü ayını dolduran cezaevindeki tutsakların sağlık durumunun gittikçe kötüleştiğini belirten Alman parlamenter devamla şu görüşleri dile getirdi:

“Devam eden açlık grevi eylemi ölmek için değil yaşatmak, demokrasi ve barış getirmek içindir. Açlık grevi eylemi uzun süredir devam eden bu haksızlığa karşı bir çığlıktır. Bu çığlığı dünya kamuoyuna duyurmak gerekiyor. Ayrıca başta Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Ortadoğu’daki barış için Öcalan, Nelson Mandela’nın Güney Afrika’da oynadığı rolün bir benzerini oynayacağını düşünüyorum.”

Başta Federal Alman Hükümeti olmak üzere batılı devletlerin açlık grevindeki çığlığı duymak istemediğini ifaden eden parlamenter Dolzer son olarak şu çağrıda bulundu: “Leyla Güven, diğer tutsaklar ve aktivistler ancak talepleri gerçekleştiği taktirde hayatta kalırlar. Bu yüzden Federal Alman Hükümeti ve Avrupa Birliği’ndeki muhataplar olumlu bir rol oynayarak Erdoğan hükümetine baskı yapmalarını talep ediyorum.”

EYLEMİNİ KİLİSE VE STK’LARA ANLATIYOR

Açıklamasını “Berxwedan Jiyan e” sözleriyle bitiren parlamenter Martin Dolzer’in açlık grevi eylemini Çarşamba günü Hamburg Eyalet Meclisi’ndeki oturuma kadar sürdüreceği öğrenildi.

Eylemine ilişkin ANF’ye bilgi veren Dolzer, açlık grevi eylemini ve Öcalan üzerindeki tecridi anlatmak için bugün ve yarın kiliseler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle görüşeceğini aktardı.

Geçtiğimiz Ocak ayında Fransa’nın Strasbourg kentinde devam eden açlık grevini ziyaret eden Dolzer demokrasi, barış ve eşitlikten yana olan herkesin hangi şekilde olursa olsun ayağa kalkması gerektiğini ifade etmişti.

Aynı zamanda sosyolog olan parlamenter Dolzer’in açlık grevi eylemini Çarşamba günü saat 11’de Hamburg Eyalet Meclisi’ndeki Sol Parti grubuyla yapacağı basın toplantısıyla sona erdirmesi bekleniyor.