Hasan Kızıler Festivali’ne tecride karşı direniş damga vurdu

12. Hasan Kızıler Gençlik Spor ve Kültür Festivali bugün İsviçre’nin Solothurn kantonunda gerçekleştirildi.

12. Hasan Kızıler Gençlik, Spor ve Kültür Festivali Solothurn’da yapıldı.

Çerxa Şoreşê marşı eşliğinde saygı duruşu ile başlayan festivalin açılış konuşmasını Tevgera Ciwanên Şoreşger aktivisti Mutlu Tatar yaptı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması amacıyla sürdürülen açlık grevi ve ölüm orucu direnişine dikkat çeken Tatar, Kürt gençliğinin savaş gerçekliğini iyi kavraması gerektiğini belirtti.

Festivalde bir konuşma yapan Suruç Katliamı gazisi Güneş Erzurumluoğlu, katledilişinin 16’ıncı yılında İbrahim Kaypakkaya’yı andı. Erzurumluoğlu, tecride karşı Leyla Güven öncülüğünde binlerce eylemcinin sürdürdüğü süresiz-dönüşümsüz açlık grevleri ve ölüm orucu direnişini selamladı.

20 Şubat’tan bu yana İsviçre’nin Cenevre kantonunda süresiz-dönüşümsüz açlık grevini sürdüren Mehmet Ali Koçak’ın festivale katılanlara gönderdiği mektup okundu.

Koçak’ın mektubunda şunlar belirtildi: “Leyla Güven eylemiyle bizlere bir yol açtı, yani özgürlüğün ve zaferin yolunu açtı. Bu temelde kararlı ve cesur bir adım attı ve süresiz-dönüşümsüz açlık grevini başlattı. Bu eylemsellik sürecinde fedai eylem gerçekleştiren yoldaşlarımızı da saygıyla anıyorum. Onlar, yaşatmak için kendilerini feda ettiler ve biz de direnişimizle onları mücadelemizde yaşatacağız. Rêber Abdullah Öcalan 20 yıldır İmralı Zindanı’nda ağır bir tecrit ve işkence altındadır. Bu temelde bizler ancak ve ancak mücadelemizi ve direnişimizi büyütürsek bu insanlık dışı uygulamaları ve tecridi kırarız. Analarımıza kalkan her elin hesabı sorulacaktır. Bizler sonuna kadar direneceğiz, faşizmi yıkacağız ve kazanacağız.”

12. Hasan Kızıler Festivali’nin adandığı Şehit Dijwar’ın babası Necmettin Er yaptığı konuşmada “Tüm devrim şehitlerini saygıyla anıyorum. Bugün açlık grevi ve ölüm orucunda olan arkadaşların önünde saygıyla eğiliyorum. Hepimiz onlara destek olmalıyız” dedi.

Nasır Yağız’ın da festival için gönderdiği mesajın dinlendi.

Festivalde Çetin Oraner, Serhat Çarnewa, Seyda Perinçek. Yunus Pîran, Medî Koma Govenda Swisre sahne aldı.