Hasbi Çakıcı yaşamını yitirdi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve İmralı tecrit sisteminin kaldırılması için 127 gün açlık grevi yapan Hasbi Çakıcı yaşamını yitirdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve İmralı tecrit sisteminin kaldırılması için 127 gün açlık grevi yapan Hasbi Çakıcı  iki yıldır kas erimesi nedeniyle Hollanda’nın Den Haag kentinde tedavi görüyordu. Perşembe günü komaya giren Çakıcı, kas erimesi hastalığı nedeniyle cuma günü yaşamını yitirdi.

Hasbi Çakıcı için Den Haag  Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde taziyeler kabul ediliyor.

Çakıcı, 2 Mayıs 2019 tarihinde Ajansımıza verdiği röportajda şunları belirtmişti:

Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Adım Hasbi Çakıcı Batman doğumluyum. 4 erkek 3 kız olmak üzere 7 kardeşiz. Babam devlet memuru idi. Bundan dolayı Kurdistan ve Türkiye'nin bir çok kentini gezdik. İlkokulu Batman'da, ortaokulu Nusaybin'de, liseyi Antalya'da okudum. ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) inşaat mühendisliğini 3. sınıfta terk ettim.

Kürt Özgürlük Mücadelesi ile nasıl tanıştınız?

O dönemde yoğun bir siyasi hava hakimdi herkes muhakkak bir yapıda yer alıyordu. Ben de Egîd (Mahsum Korkmaz) arkadaşla tanıştıktan sonra Kürt Özgürlük Mücadelesi'ni tanıdım ve içinde yer almaya başladım. Bir süre Egîd arkadaşla beraber kaldıktan sonra aktif çalışmaya başladım. Daha sonra Midyat, Nusaybin, Batman ve Kızıltepe'de çalışmalar yürüttüm. 3 Ağustos 1979'da Kızıltepe'de yakalandım. Tutuklanarak Mardin Cezaavi'ne götürüldüm. Haziran 1983'de şartlı tahliye edildim. Daha sonra Mersin ve Antalya'da çalışmalarımı sürdürdüm.

Avrupa'ya ne zaman geldiniz?

Kasım 1991'de Avrupa'ya geldim. Hollanda'nın Den Haag şehrine yerleştim. Burada Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde kültürel faaliyetler sürdürmeye başladım. 1996-97 yılları arasında KNK'de çalışmalar yürüttüm. Daha sonra tekrar Den Haag DKTM çalışmalarına geri döndüm.

Açlık grevi eylemine başlama kararını nasıl aldınız?

Leyla Güven arkadaştan sonra uzun süre düşündüm ve bu sürece nasıl cevap olabileceğimi sorguladım. Bu temelde eylem kararına vardım. Son olarak başta Leyla Güven olmak üzere direnen bütün arkadaşlarımı selamlıyorum.