HDBH Avrupa: 2024 Newrozu tarihi önemdedir

Newroz mesajını paylaşan HBDH Avrupa Komitesi, “2024 Newroz'u tekçi, gerici, milliyetçi ve cinsiyetçi AKP-MHP faşist iktidarına karşı mücadele edenlerin yan yana, omuz omuza geldiği gün olmalıdır” dedi.

HBDH NEWROZ MESAJI

Başta Kürt halkı olmak üzere ezilen emekçi halkların, kadınların ve birleşik devrim güçlerinin Newroz’unun kutlandığı Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HDBH) mesajında, “Direniş ve inançla karşıladığımız 2024 Newroz'u özgürlük mücadelesi veren bizler açısından tarihi bir önemdedir” denildi.

Yazılı mesajda şu ifadeler paylaşıldı:

“Mezopotamya halkları için baharın başlangıcı, yeniliğin müjdecisi olan Newroz, Kürt halkı şahsında yüzyıllardır süren bir direniş ateşine dönüşmüştür. Newroz; baskı, zulüm altında tutulan başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu halkları için direnişin ve isyanın adıdır.

Devrimci Kawa'nın Dehaq'a karşı verdiği mücadelenin sembolü olan meşale, asırlar sonra zulmün, işkencenin olduğu Amed zindanında Mazlum Doğan'ın elinde yanmıştır. Mazlum Doğan, üç kibrit çöpüyle ateşe verdiği bedeniyle Newroz gecesinde Amed zindanını aydınlattı. Mazlum'un mirasını devralan Dörtler, 18 Mayıs günü üç kibritin kıvılcımını bedenlerinde bir kez daha gürleştirdiler.

Direniş ve inançla karşıladığımız 2024 Newroz'u özgürlük mücadelesi veren bizler açısından tarihi bir önemdedir. 2024 Newroz'u tekçi, gerici, milliyetçi ve cinsiyetçi AKP-MHP faşist iktidarına karşı mücadele edenlerin yan yana, omuz omuza geldiği gün olmalıdır.

Newroz'un direniş mirası olarak tarih sahnesine çıkmasına neden olan zulüm bugün de sürmektedir. Faşist AKP-MHP iktidarının ''çöktürme planının'' hedefinde olan Kürt halkının ulusal özgürlük mücadelesi için Newroz başkaldırının günü olarak önemini korumaktadır. Kurdistan'da yürüttüğü savaş politikalarıyla Kürt halkının tüm demokratik kazanımlarına saldıran AKP-MHP faşist iktidarı Türkiye'nin dağlarını, ırmaklarını, ormanlarını emperyalistlerin şirketlerine peşkeş çekmektedir.

AKP-MHP iktidarı ülkeyi açık hapishaneye çevirmiş durumdalar. Hapishanelerde tecrit, çıplak aramayla işkenceler günlük uygulamalar haline gelmiş durumdadır. PKK'nin önderi Abdullah Öcalan, 25 yıldır İmralı adasında tecrit altında tutulmaktadır. Son 3 yıldır ne ailesi ne de avukatlarıyla görüştürülmektedir.

Başûrê Kurdistan'da ve Rojava'da işgal politikaları yürüten AKP-MHP faşist iktidarı Türkiye'de de işçi sınıfına, emekçilere yönelik baskı, sömürü politikaları uygulayarak ömrünü uzatmaya çalışmaktadır. En son İliç'teki ekolojik yıkıma sebep olan işçi katilleri günümüzün Dehaqlarıdır.

Newroz; başta Kürt halkı olmak üzere ezilen emekçi halklara, kadınlara, birleşik devrim güçlerine kutlu olsun. 

Bijî Newroz!

İmralı'da tecride karşı ayağa kalk!”