HDP, AK Genel Sekreteri ve AKPM Başkanı ile görüştü

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan başkanlığındaki HDP heyeti, Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreteri Jagland ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Liliane Maury Pasquier ile görüştü.

Son bir kaç gündür Strasbourg’da diplomatik temaslarda bulunan HDP heyeti, AK ve AKPM yetkilileri ile bir araya geldi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan başkanlığındaki heyette; Meclis Başkanvekili Prof. Mithat Sancar, Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve AKPM Üyesi Hişyar Özsoy, AKPM Üyesi ve Batman Milletvekili Feleknas Uca, HDP AK Temsilcisi Fayik Yağızay yer aldı.

Heyet ilk olarak AK Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland ile bir araya geldi. Daha sonra AKPM Başkanı Liliane Maury Pasquier ve AKPM Sosyalist Grup Başkanı Frank Schwabe ile ayrı ayrı görüşmeler yapıldı.

Alınan bilgilere göre ; söz konusu görüşmelerde HDP heyeti muhataplarından sorumluluklarına sahip çıkmaları ve üzerlerine düşen görevleri ivedilikle yerine getirmelerini istedi.

Görüşmelerde özelikle, Cumartesi Annelerinin oturma eyleminin yasaklanmasına varan baskılar, HDP eski eşbaşkanları, vekilleri, parti yöneticileri ve çalışanlarını tutuklanması, genel anlamda insan hakları ve hukuk devletinin çiğnenmesi, Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi üyesi ve Dersim Belediye başkanı, yine Eski Üyesi Leyla Güven’in Meclise yeni seçilmiş olmasına rağmen halen hapiste tutulması, Kürt sorununa çözüm yolları ve 2019’daki yerel seçimler gündeme getirildi.

HDP heyeti ile uzun görüşmeler yapan AK ve AKPM yetkili organlarının Türkiye dosyasını yakından takip eden kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre, yetkililer şu an için yazılı bir açıklamayı uygun görmediler. Ancak aynı kaynaklara göre AK ve AKPM, Türkiye’deki gidişattan ciddi derecede endişe duyuyor ve kendilerinin de kurumsal olarak ciddiyetlerinin zedelendiği kanısındalar.

ANF’nin edindiği bilgilere göre Avrupa Konseyi İnsan Hakları yeni Komiseri Dunja Mijatoviç gelecek hafta bu bağlamda Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunacak.

Bununla birlikte Mart 2019 yerel seçimlerinden önce de Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresinden bir heyet yazılı bir rapor hazırlamak için Türkiye ve Kürdistan’a ziyaretlerde bulunacak.

HDP heyeti dört gündür, Avrupa Konseyi bünyesinde diplomatik görüşmelerini sürdürüyordu. Görüşmeler bu Cuma günü sona erdi.