'HDP'nin yarattığı umuttan korkuyorlar'

Seçim çalışmaları kapsamında yapılan toplantıda konuşan HDP vekili Besime Konca, "Özgürlük yolunda bir umut doğdu. Bugün korktukları şey, yarattığımız bu umuttur" dedi.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da 24 Haziran'da gerçekleşecek seçimler yaklaşırken HDP'nin seçim çalışmaları da hız kesmeden devam ediyor. İsviçre'nin Delémont, Lenzburg ve Basel kentlerinde de HDP’nin seçim kampanyası kapsamında halk toplantıları gerçekleştirildi. Delémont’ta Sur belediye eşbaşkanı Fatma Şık Barut’un katılımıyla gerçekleştirilen halk toplantısı devrim şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Kanton Jura Mezopotomya kültür merkezi adına açılış konuşması yapan Mehmet Göksungur HEP’ten HDP’ye parti olarak ödenen bedellerle bir halklar Partisi olarak HDP’nin misyonuna ulaştığını belirtti. Göksungur’un ardından söz alan Fatma Şık Barut ise Türk devletinin Kürt illerinde yapmış olduğu katliam ve yıkımlara değinerek başladığı konuşmasına 7 bin yıllık tarihi bir geçmişe sahip, birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan, dünya kültür mirasında yer bulan Sur’un AKP-MHP faşizmi tarafından nasıl yıkıma uğratıldığını aktardı. Toplantıda ayrıca Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın seçmenlere gönderdiği mesaj da okundu.

LENZBURG

Lenzburg’ta ise HDK Avrupa eşsözcüsü Demir Çelik’in katılımıyla gerçekleştirilen halk toplantısında İsviçre’de 5 gün sürecek olan seçimlerde bu kısa bir zaman zarfında seçmenlerin sandığa gitmeleri HDP ve Demirtaş’a oy vermeleri çağrısı yapıldı.

BASEL

Basel’de de HDP temsilcileri ve Kürt Toplum Merkezi eşbaşkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen halk toplantısında Kürdistan'ın 19 ilinde AKP-MHP faşizminin sandıkları uzak bölgelere taşıyarak HDP’yi baraj altında bırakmaya çalışacağına dikkat çekildi. HDP’nin baraj sorunu olmadığı belirtilen toplantıda, bu tür hilelere karşı Avrupa’da yaşayan seçmenlerin mutlaka sandıklara gidip HDP ve Demirtaş’a oy vermeleri gerektiğine vurgu yapıldı. Toplantı soru-cevap kısmının ardından sonlandırıldı.

TOULOUSE

Fransa'nın Toulouse kentinde de HDP seçim çalışmaları devam ediyor. Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DTKM) öncülüğünde yapılan çalışmalar kapsamında birçok ev ziyareti gerçekleştirildi. Seçim bildirilerinin de dağıtıldığı çalışmalarda HDP ve Demirtaş'a destek istendi.

AVİGNON

Fransa’nın Avignon kentinde HDP Siirt Milletvekili Besime Konca’nın katılımıyla Alevi Derneği'nde bir toplantı yapıldı. Tüm devrimci şehitleri adına bir dakika sayı duruşuyla başlayan toplantıda konuşan Konca, 24 Haziran seçimlerinin demokratik bir Türkiye için tarihi bir önemde olduğunu ve Avrupa’daki seçmenlerin kullanacakları oyların önemine değindi.

Konca, "HDP, 7 Haziran seçimleri ile devletin tekçi tüm paradigmalarını yıktı. Bunu hep birlikte başardık. Demokrasi ve özgürlük yolunda bir umut doğdu. Bugün korktukları şey, bütün baskılara rağmen yarattığımız bu umuttur. Bunu 24 Haziran’da bir kez daha başarabiliriz" dedi. Kürdistan illerinde oy sandıklarının taşınıp valilik ve kaymakamlıklarda bekletildiğinin söyleyen Konca, HDP oylarını çalma hazırlığının olduğuna dikkat çekti. Avrupa’daki Alevilere de seslenen Konca, Alevilerin "1 oy HDP’ye, 1 oy Selahattin Demirtaş’a diyerek" kendi hakikatlerine, geleceklerine oy kullanacaklarına inandıklarını belirtti.

MONTPELLİER

Montpellier'de kadınların seçim koordinasyonu ile birlikte organize ettiği ve yine HDP Milletvekili Besime Konca katıldığı bir halk toplantısı yapıldı. Avrupa'daki oyların önemine dikkat çekilen toplantıda, halka oy kullanma çağrısında bulunan Konca, bu seçimin diktatörlükle demokrasi arasında gerçekleşeceğini söyledi. Halkın yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, Avrupa’da oy kullanma işleminin 07-19 Haziran tarihleri arasında olduğu hatırlatıldı.

BRAUNSCHWEİG

Almanya'nın Braunschweig kentinde faaliyet yürüten HDK-A Braunschweig Meclisi, Komisyon sözcülerinin katılımı ile bir toplantı gerçekleştirdi. Devrim ve demokrasi şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan toplantıda daha sonra bir yıllık program taslağı okunarak öneriler alındı. 24 Haziran seçimlerine ilişkin bilgilendirmenin de yapıldığı toplantı, seçim çalışmalarını yürütecek komisyonların kurulmasının ardından sona erdi.

KOBLENZ

24 Haziran seçimlerine yönelik Almanya Koblenz kentinde de halk toplantısı yapıldı. Koblenz Alevi Kültür Merkezi'nde gerçekleşen toplantıda HDP'ye destek çağrısı yapıldı ve seçimlerin önemine dikkat çekildi. Toplantıda konuşan HDP Parti Meclis üyesi Osman Ergin, 24 Haziran seçimlerinin önemine ve HDP'nin barajı geçmesinin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti.

LUDWİGSBURG

Yaklaşık yüzde 44'nün göçmen ve mülteci olduğu Almanya'nın Ludwigsburg şehrinde de HDP ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş için destek çalışmaları sürüyor. Seçim çalışmaları DKTM bünyesinde oluşturulan komiteler tarafından 14 alanda her gün sürdürülüyor. Seçim çalışmaları kapsamında DİDİF yönetim kurulu üyesi Hüseyin Avgan, FEDA Pirler kurulu sözcüsü Pir Hüseyin Bildik, FCK Baden-Württemberg eş sözcüsü Filiz Çakalı ve Ludwigsburg DKTM eşbaşkanı Lokman Hezil'in katılımıyla bir panel düzenlendi.

Yurtdışında 7 Haziran'da başlayacak oy işlemlerine ilişkin teknik bilgilerin paylaşıldığı panelde konuşan Filiz Çakalı, seçim çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirtti. Programın panelistlerinden, FEDA Pirler kurulu sözcüsü Pir Hüseyin Bildik, haramilerin çeteleşmiş rejimini, düzenini yıkmak için tüm Alevilere HDP'ye oy vermeleri çağrısında bulundu. HDP'nin radikal demokrasiyi savunduğunu belirten DİDİF yönetim kurulu üyesi Hüseyin Avgan da, Türkiye halklarının demokrasi mücadelesinin geliştirilmesi için HDP’nin parlamentoya girmesi gerektiğini vurguladı. Panel soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

CELLE

Almanya'nın Celle şehrinde Demokratik Kürt Kültür Merkezi'nde (DKTM) Meclis kongresi ve seçim ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı halk toplantısında Hasip Kaplan, Ali Atalan ve Tahir Köçer birer konuşma yaptı. Toplantıda 24 Haziran seçimlerinin anlam ve önemine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. NAV-DEM eşbaşkanı Tahir Köçer yaptığı konuşmada, bu seçimin tarihi öneme sahip olduğunu ve Kürtler açısından önemli bir fırsat olduğunu belirterek bu fırsatın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

CELLE MECLİSİ EŞBAŞKANLIĞINA KEJÊ GEGÇİ VE AHMET YELTİ SEÇİLDİ

Seçimlerde yapılan ittifaklara değinen Hasip Kaplan ise şunları belirtti: "Bu seçim tarihi sonuçları açısından çok önemlidir. Türk cephesindeki Cumhur ittifakıyla Millet ittifakı aynı şeyi ifade ediyor; yani Türk milli faşizm ittifakını oluşturmaktadır. HDP'nin de ittifakı vardır. Bu ittifak en başta ezilen, bastırılan, öldürülen, işkenceye tabi tutulan, hapse atılan, köyleri, şehirleri yakılan-yıkılan kısacası yaşam hakkı tanınmayan Kürt halkının ve ezilen diğer tüm halkların ortak barış ve özgürlük ortamında beraber yaşamak isteyenlerin ittifakıdır ve göreceksiniz bunu başaracağız." Konuşmaların ardından meclis üyeleri halka tanıtıldı ve meclis eşbaşkanları seçimine geçildi. Seçim sonucunda Celle Meclisi eşbaşkanlığına Kejê Gegçi ve Ahmet Yelti seçildi.