'Hükûmetlerimizin 'Efrîn' tutumunu sorgulamalıyız'

 Avrupalı devrimciler, devletlerin Efrîn'in işgaline destek vermesine tepki göstererek, Avrupa halklarına Türk devletinin işgaline karşı tutum alma çağrısı yaptı.

İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen bir seminere katılan Alman devrimciler Lisa Schelm ve Milo Marcks, Rojava'daki Jinwar köyü ve enternasyonalist dayanışma çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

MARCKS: TÜRKİYE BİR ARADA YAŞAMI TEHDİT SAYIYOR

İşçi Eğitim Merkezi'nde düzenlenen seminerden sonra güncel konularla ilgili ANF'ye konuşan Milo Marcks, Alman hükûmetinin Efrîn'e yönelik işgaline destek vermesine ve Erdoğan'la iş birliği yapmasına sert tepki gösterdi.

Türk ve Alman yetkililerin yaptıkları her görüşmeden sonra Almanya'da yaşayan Kürtlere yönelik baskı ve saldırıların arttığına dikkat çeken Marcks, ”Her toplantıdan sonra Kürtlere bayrak taşıma gibi yeni yasaklar geliyor. Almanya'daki Kürt Özgürlük Hareketi ile Alman devrimcileri arasında çelişki yaratmak da istiyorlar” dedi.

Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırı ve işgalinin iki amacı olduğunu söyleyen Marcks, bunları şöyle sıraladı:

"Birinci olarak, Efrîn'de değişik halklar bir arada yaşıyor ve Türkiye bunu bir tehdit olarak algılıyor. Demokratik Konfederalizm projesinin başarılı olmasını istemiyor. Efrîn'in Suriye ve Ortadoğu için bir model olması kaygı veriyor.

İkici olarak da Erdoğan'ın inşa etmek istediği yeni Osmanlı düzenininde demokratik oluşumlara yer yok.”

'BAŞARMASI MÜMKÜN DEĞİL'

Türk devletinin Efrîn'de başarıya ulaşmasının mümkün olamayacağını söyleyen Marcks, ”Çünkü bu işgal sadece YPG/YPJ'ye karşı değil, ilçede yaşayan yüz binlere karşı yapılıyor. Demokrasi bilincini kazanmış Efrîn halkı buna boğun eğmeyecek. Öte yandan Rojava'nın diğer kesimlerinde yaşayan halklar da bu işgale karşı çıkacaktır” dedi.

'DEVRİMCİLER ROJAVA'YI DESTEKLEMELİ'

Mevcut koşullarda uluslararası dayanışmanın oldukça önemli olduğu değerlendirmesini yapan Marcks, "Almanya Efrîn'e yönelik saldırılara karşı sesiz kalmakla kalmıyor, işgali aktif olarak destekliyor. Erdoğan'ın elinde sığınmacı kartı var ve bunu kullanıyor. Ayrıca Avrupa Birliği ülkeleri Rojava'da inşa edilen demokratik sistemden korkuyor. Bundan dolayı da devrimcilerin Rojava'yı desteklemesi oldukça önemli” şeklinde konuştu.

"Avrupa halklarının öncelikle kendi devletlerinin Türkiye'ye karşı tutumunu ve Efrîn işgal girişiminde nasıl davrandığını değerlendirmeleri gerekir. Avrupa'da üretilen silahların neden Efrîn'de Kürtlere karşı kullandıklarını sorgulamaları ve silah satışlarını durdurmak için girişimde bulunmaları gerekir” diyen Marcks, Avrupa halklarına Türk devletinin işgaline karşı tutum alma çağrısı yaptı.

PETTERSSON: YPG/YPJ'YE DESTEK VERECEĞİZ

Rojava Komiteleri'nden Tomas Pettersson, İsveç hükûmetinin Efrîn'e yönelik tutumunun korkakça olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

”Sosyal Demokratlar Vietnam Savaşı sırasında ABD'nin işgalini açıkça kınadı ve Palme ABD karşıtı gösterilere katıldı. İsveç'in ABD ile ilişkileri gerginleşti. Şimdi ise İsveç ve Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye'yi kınarlarsa, ekonomik ve siyasi yaptırım uygularlarsa Erdoğan'ın sığınmacıları Avrupa'ya göndermesinden korkuyorlar.”

Rojava Komiteleri ve İsveç dayanışma hareketlerinin Efrîn halkıyla dayanışmasını sürdüreceğine vurgu yapan Pettersson, ”Biz Rojava ve YPG/YPJ güçlerine destek için elimizden gelen her şeyi yapacağız” diye ekledi.