Jacob Mirza: Süryanilerin partisi HDP'dir

HDP İsveç Seçim Komitesi içinde Avrupa Süryani Birliği'ni temsilen yer alan Jacob Mirza, 24 Haziran tarihinde yapılacak seçimler için ülke ve Avrupa'da yaşayan Süryanilerin tercihlerini HDP ve Selahattin Demirtaş'tan yana yapacaklarını belirtti.

Mirza, 24 Haziran 2018 günü Türkiye'de yapılacak cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler hakkında ANF'ye değerlendirmelerde bulundu.

Aynı zamanda Asuri-Süryani-Keldanilerin İsveç'te kurdukları uydu üzerinden 80 ülkeye yayın yapan Suroyo TV'de programlar yapan Mirza, Türkiye ve Avrupa ülkelerindeki Süryani örgüt ve kurumlarının kendilerini ilk kez bir seçim havası ve ortamında hissettiklerini söyledi.

Türkiye ve Avrupa'nın değişik ülkelerinde Süryanilerin HDP'nin desteklenmesi için seferber olduklarını, diğer ülkelerde olduğu gibi İsveç'te de seçim komiteleri kurduklarını ve Süryanilere yönelik geniş kapsamlı bilgilendirme çalışmaları yürüttüklerini ifade etti.

Suroyo TV'de her gün ilk haberi Türkiye'deki seçim çalışmalarına ayırdıklarını ve HDP'nin aday gösterdiği Tuma Çelik'in çalışma ve düşüncelerine yer verdiklerini söyleyen Mirza, “Bizim halkımız ülkemizden kopuk. Türk devleti halkımızın ülkeyi terk etmesi için her şeyi yapıyor. Bu seçimlerde çok deneyimler kazandık. Halkımız seçimlere ilgi gösteriyor” dedi.

SÜRYANİ DİN ADAMLARINDAN HDP'YE DESTEK

Mirza, oluşturdukları seçim komitelerinin en geniş kitleyi sandıklara götürmek için yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirterek yürüttükleri çalışmaları şu cümlelerle dile getirdi.

“Kiliseleri ziyaret ettik. Din görevlileri ve halkımızı seçimler hakkında bilgilendirdik. Ev ve iş yeri ziyaretleri yaptık. Tüm Avrupa'da kiliseler çok olumlu bir tutum aldı. Kiliselerdeki din adamları HDP için yürüttüğümüz kampanyalara yardımcı oldu. Böylesi bir durum Süryanilerin tarihinde bir ilk. İsveç, Almanya, Hollanda, Belçika ve Avrupa'nın pek çok ülkesinde kiliselerimizde halka vaaz yapıldı. Ve HDP'den aday olan Süryani temsilcimiz Tuma Çelik'e destek olmaları istendi. Halkımızın seçimlere yoğun ilgisi var.”

Süryanilerin önemli bir kısmının Türkiye ile bağlarını büyük ölçüde kopardığını, kimlik veya pasaportları olmadığına dikkat çeken Mirza, “Bu seçimlerde halkımız iradesini sandığa yansıtabilmek için bazı formailteleri yerine getirmesinin bilincine vardı” dedi.

SÜRYANİLER HDP'Yİ KENDİ PARTİSİ OLARAK GÖRÜYOR

Mirza, Süryanilerin Selahattin Demirtaş'a büyük bir sempati duyduklarını ve onu kendilerinden biri olarak gördüklerini söyledikten sonra “Halkımız HDP'ye sempati duyuyor.  % 95'i seçimlerde Demirtaş'a oy verecek dersem abartı olmaz. Süryaniler HDP'yi kendi partileri olarak görüyor” şeklinde konuştu.

SÜRYANİLER İLKLERİ HDP SAYESİNDE YAŞADI

Türkiye'de Süryanilerin ilkleri HDP sayesinde yaşadıklarını söyleyen Mirza, Erol Dora'nın milletvekili seçilmesini, Süryani yerleşim birimlerine belediyeler tarafından Süryanice adlarının geri verilmesi ve Süryanice levhaların asılmasını örnek verdi.

Süryaniler açısından bunların çok değerli olduğunu belirterek Türk devleti ve Erdoğan'ın tekçi anlayışına şu ifadelerle tepki gösterdi.

“Ama belediyelere kayyumlar atanmasından sonra bu levhalar kaldırıldı. Her şey eski haline döndü. Erdoğan'a göre Türklerden başka Türkiye'de başka halklar yok. Erdoğan her zaman tek millet, tek bayrak ve tek vatan diyor. Bizim varlığımızı inkar ediyor” 

ÜLKEMİZDEN KOPARSAK YOK OLMAYA MAHKUMUZ

Suryoyo Tv'de her akşam halka sandık başına gitmeleri ve oylarını HDP ve Demirtaş için kullanmaları için çağrı yaptıklarını söyleyen Mirza, “Biz, halkımıza istesek de istemesek de o ülke bizim ülkemiz. Bizi katlettiler, kılıçtan geçirdiler, topraklarımızdan sürdüler ama her şeye rağmen o topraklar bizim. Eğer biz ülkemizden koparsak yok olmaya mahkumuz, diyoruz” şeklinde konuştu.